Sponseret indhold

At vælge grønt skal være så let som muligt: Hvor er fælles standard for bæredygtige IT-produkter?

Af:

Den bæredygtige bølge flyder ind over os, og vi søger grønne, økologiske og miljørigtige produkter som aldrig før. Også inden for it og tech sker der en massiv forvandling med stadig flere bæredygtige tiltag, men hvornår er et produkt reelt set bæredygtigt? Det kommer Acers nordiske landechef med et bud på her, samt et ønske om en fælles standard. 

Grundtanken bag bæredygtighed er på ingen måde ny eller revolutionerende: Forgangne generationer har mestret at genbruge, reparere og genanvende i langt højere grad, end vi gør nu til dags, hvor forbrug-og-smid-væk-kulturen har været en del af vores hverdag for længe. Vi befinder os i en hverdag, hvor det er naturligt at smide et ellers velfungerende produkt ud fremfor at forsøge at reparere det. At lære at stoppe strømper er ikke længere en del af den almene dannelse, for det er langt lettere bare at bestille en ny pakke. 

Men udviklingen går heldigvis i den anden retning. Mod bedre dyder, hvor produkters levetid – og ophav og produktion – prioriteres både af producenter og forbrugere. Men som med alt andet, så er ”bæredygtighed” et relativt begreb: For hvornår er et produkt bæredygtigt nok til at blive kaldt bæredygtigt – og hvordan ved forbrugeren, hvad de skal vælge i en jungle af termer og tiltag? 

Acer i front
En af de virksomheder, som forsøger at sætte en ny standard inden for sin egen branche, er Acer. Computerproducenten udkom sidste år med en ny serie af computere og tilbehør kaldet VERO, hvor bæredygtige tiltag og funktioner opprioriteres. 

”For os er det en selvfølge, for når man som Acer fremstiller produkter, som er en vigtig del af vores alles hverdag, så er vi nødt til at lave dem på en mere bæredygtig måde. Og med VERO-serien har vi fokus på bæredygtigheden inden for både produktion, materialer, forsendelse og vores forsyningskæde,” siger Henrik Frydahl, nordisk landechef hos Acer. 

Det gælder eksempelvis Acers VERO Aspire-serie af bærbare computere, hvor computerens plastikdele primært består af genbrugsplast, og der er let adgang via standardiserede skruer til computerens indmad, så den let kan repareres og opgraderes – og dermed få en længere levetid. Alene det 30 procent genanvendte plast i kabinettet sparer omkring 21 procent i CO2-udledningen sammenlignet med en almindelig computer. Samme computer-serie har også været grobund for, at Acer siden 2019 har forbudt eller drastisk skærpet brugen af en række miljøskadelige stoffer, herunder benzen, beryllium støv og n-hexane, som håndteret forkert kan have store skadelige virkninger på miljøet. 

Bæredygtighed skal tænkes holistisk
Acer er ikke den eneste producent på markedet, som har lanceret bæredygtige produktionstiltag, men når Acer er verdens fjerde største producent af computere og pc-tilbehør, så har det en effekt – særligt når man som Acer arbejder direkte med sin forsyningskæde, som også leverer til andre virksomheder. Men hvad definerer et såkaldt bæredygtigt produkt? Det spørgsmål er svært at svare på, og det gør det også svært for forbrugerne at tage de rette beslutninger, inden de trykker køb i online-butikken. 

”For os handler bæredygtighed om en holistisk ansvarlighed: Vi skal stræbe efter kontinuerligt at forbedre vores produktion og materialevalg, så vores produkter har et mindre miljømæssigt aftryk, men også tænke det ind i designet, så produkterne eksempelvis er lette at reparere. Samtidig skal den bæredygtige mentalitet også tænkes ind i emballage og transport. Det er derfor, at vores pakker er blevet mindre, består af mere genbrugspap og batteriet pakket ind i palmeblade. Et enkelt grønt tiltag kan aldrig stå alene,” siger Henrik Frydahl. 

En fælles standard for bæredygtig tech?
I dag er der ingen præcedens, når man i disse år tager de første skridt inden for lovgivning og forsøger at sætte rammerne for, hvad begrebet ”bæredygtighed” egentlig indebærer. 

”Det er stadig langt de færreste, som kan give en klokkeklar definition af, hvad der udgør et bæredygtigt produkt, hverken som producent eller forbruger. For os er det en bæredygtigt holistisk tankegang med fokus på alle produktets områder, men der er behov for, at der sættes fælles standarder for, hvad bæredygtighed egentlig er. For eksempel kunne det være en klar minimumsgrænse for, hvornår et produkt må kaldes bæredygtigt, da det giver et mål for producenterne og et pejlemærke for forbrugerne om, hvad de som minimum kan forvente sig af et bæredygtigt produkt,” siger Henrik Frydahl.

Der findes certificeringer, men de fleste er målrettet virksomheden bag produktet, og ikke selve produktet, eller specifikke elementer i produktet, såsom strømforbruget i en skærm med EnergyStar-certificeringen.  

”Forbrugeren mangler kort sagt en mærkningsordning på lige fod med Energimærket, som vi kender det fra hårde hvidevarer, eller i stil med Svanemærket, som netop fokuserer på den miljømæssige belastning – men på hardware. Vi som producent kan kun bakke dette op, for det vil jo kun være til fordel for forbrugeren, industrien og miljøet,” siger Henrik Frydahl. 

E-waste er en kæmpe klimasynder
Det er ikke en hemmelighed, at e-waste er én af de største klimasyndere i Nordeuropa. Den gennemsnitlige nordeuropæer producerer 22,4 kg e-waste om året, til sammenligning er det globale gennemsnit på 7,3 kg per person. Det er meget, og det er overvældende, men den gode nyhed er, at vi aktivt kan gøre noget for at nedsætte mængden af elektronisk affald både som forbrugere, men også som producenter. 

”Tech bør være produceret så bæredygtigt, at flere steder i værdikæden er blevet påvirket til at genbruge, genanvende eller innovere produktionen. ’Reduce, reuse and recycle’ – dét er vores fælles mantra, altså skal fremtidens tech-produkter mindske vores miljømæssige aftryk, indeholde genanvendte materialer, og når produkterne ikke længere kan repareres, så skal hovedparten af deres hardware kunne genanvendes. Først da kan vi påstå, at produkterne er bæredygtige,” siger Henrik Frydahl. 

Netop genanvendelighed er et stort tema for tiden hos både EU og diverse regeringsapparater verden over i form af ”right to repair”-bevægelsen, og her kommer Acer netop på forkant med sin Vero-serie, hvor forbrugerne og virksomheder selv relativt let kan reparere og opgradere enhederne. 

”Det mest bæredygtige tech, du kan have, er det du allerede ejer, så reparationsvenligheden i et produkt er også en del af dens bæredygtige profil, og et punkt som forbrugere bør have i mente, når de køber ny computer,” siger Henrik Frydahl.

Det simple valg bør være bæredygtigt
Tech-industrien er midt i en forandringsproces, hvor udbredelsen af mere bæredygtig produktion stiger. Det er imidlertid også naivt at tro, at det kommer til at ændre sig fra den ene dag til den anden. 

”Vi skal skridt for skridt gentænke måden hvorpå, vi bruger vores forlængede teknologiske ’jeg,’ nemlig vores laptops, smartphones, tablets og så videre. Bæredygtighed gør ikke vores verden mere kompliceret, men mere simpel. Det simple valg bør være bæredygtigt, og bæredygtighed som standard, skal derfor være simpel,” siger Henrik Frydahl, og tilføjer:

”Heldigvis er danskere utrolig gode til at genbruge og affaldssortere, og ikke mindst er vi et omstillingsparat folkefærd. Og udover, at vi helt sikkert kan nedbringe mængden af e-waste signifikant, så kan vi om nogen få sat rammerne for, hvad bæredygtighed som minimum egentlig bør være. Således at når man som forbruger køber en vare, som brander sig med at være ’grøn’ eller ’bæredygtig’, så ved man med sikkerhed, at produktet både indeholder genanvendte materialer, er produceret med mindre skadelige materialer og at dele af produktet kan genanvendes, når det ikke længere er i brug.

For os er det en selvfølge, for når man som Acer fremstiller produkter, som er en vigtig del af vores alles hverdag, så er vi nødt til at lave dem på en mere bæredygtig måde. Og med VERO-serien har vi fokus på bæredygtigheden inden for både produktion, materialer, forsendelse og vores forsyningskæde

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...