5G får tågen til at lette

Af:

Der er store forventninger til det kommende 5G netværk – også i produktionen, fordi teknologien vil styrke infrastrukturen og dermed skabe helt nye måder at tænke digitalisering på.

I medierne er det blevet heftigt debatteret, hvilken udbyder der skal have lov at forsyne Danmark med det længe ventede 5G. Som de fleste nok har hørt, endte det på svenske hænder.

Mange danskere fulgte debatten spændt med smartphonen i hånden ventende på fremtidens nye muligheder. Men teknologien kommer ikke blot til at give smartphones et løft; den spås også store muligheder ude i produktionen, hvor den kan have en afgørende forskel for konkurrenceevne hos de danske virksomheder.

Hos Dansk Automationsselskab (DAU) hilser man 5G velkommen som et boost til den digitale infrastruktur, og der er allerede store forventninger til, hvordan teknologien vil understøtte Cloud, Fog og Edge. DAU har mere end 150 virksomheder tilknyttet.

Jeg siger ikke, at 5G kan løse alle verdens problemer, men det giver muligheden for at styrke den digitale infrastruktur endnu mere, så vi får en
stærk platform for robotterne og AI

Medlemmerne dækker hele værdikæden inden for automation – herunder produktionsvirksomheder, leverandører, maskinbyggere, systemintegratorer og rådgivere.

Hvor 4G ikke lavede så meget støj i bevidstheden, så har 5G potentialet til at gøre det mobile netværk til en pendant til det bredbånd, vi kender hjemme fra stuen. Forventningen er, at den nye hastighed vil betyde, at der kommer en eksplosion af nye enheder, der bruger det mobile netværk.

– 5G kan måske være med til at sætte mere skub i digitaliseringen, for selv om mange i branchen taler om begrebet sammen med Industri 4.0, så ser vi, at der stadig er en lang stribe virksomheder, der hænger lidt i bremsen, siger Frank Faurholt, der er formand for DAU, og Frank uddyber:

– Vi så gerne, at flere virksomheder prøver kræfter med digitaliseringen, fordi det får afgørende betydning for, at vi kan holde på de danske produktionsarbejdspladser.

Industrien tøver
Analyser viser også, at retail-branchen har været bedre til at indarbejde de nye teknologier, mens man i produktionsvirksomheder kæmper mere med at komme i gang.

– Dog vil jeg sige, at selv om vi måske har famlet os lidt frem i forhold til Industri 4.0 og digitaliseringen, så begynder vi nu i produktionen at se anden bølge af digitaliseringen og de første eksempler på, hvordan teknologierne kan implementeres, siger Frank Faurholt og uddyber:

– For blot ti år siden var teknologier som robotter og kunstig intelligens (AI) forbeholdt nørderne, nu er de temaer, som alle taler om.

Fra produkt til service
De førende virksomheder vækster, fordi de netop formår at bruge data til at optimere produktionen, reducere produktets tid til markedet og skabe nye forretningsmodeller baseret på kundernes ønsker.

Tendensen er, at virksomhederne i dag i højere grad overvejer at sælge en service end blot et produkt. Netop snakken om 5G puster endnu mere liv i digitaliseringsvisionerne.

5G betyder, at mange af de tanker, vi kender fra IT-verdenen, nu kan implementeres ude i produktionerne i OT-verdenen (Operational Technology) og begreberne Edge, Fog og Cloud får fornyet gennemslagskraft, fordi infrastrukturen nu for alvor kan understøtte dem.

Edge, Fog og Cloud er i spil
Det klassiske eksempel på at beskrive de tre begreber, er de selvkørende biler. Inde i bilen sidder et stykke software, der kan få bilen til at reagere hurtigt, hvis den pludselig skal bremse; det er Edge, hvor bilen har brug for datakraften helt tæt på. Fog vil typisk være data, som bilen henter fra en lidt større distance, når den kører gennem byen. Her får bilen nogle konkrete informationer i en specifik by, som den kan navigere efter. Og endelig er der Cloud, der glimter i horisonten, hvor den store datakraft gemmes.

Det er her i skyen, at producenterne af bilerne kan høste data og analysere på dem for at optimere. Omvendt vil det ikke fungere, hvis bilen først skal have kontakt til skyen for at bremse; det ville tage alt for lang tid.

– Alle, der har en smartphone, har et Edge-device med mange informationer, der ligger i Cloud. Tænk bare på, at når man får en ny mobiltelefon, så bruger man den gamle (Edge) til fluks at overføre alle informationerne til den ny fra skyen. Og i dag oplever vi, at mange app’s automatisk opdaterer sig selv, forklarer Frank Faurholt.

Nye måder at tænke forretning
Netop app’s kan blive rigtigt interessante for produktionsvirksomhederne med den nye 5G teknologi, fordi man kan udvikle og anvende algoritmer, der kan optimere produktionen.

Et eksempel kan være en virksomhed, der har et køleanlæg, som er deres Edge. En app-udvikler kan skabe en algoritme, der optimerer kølefunktionen. Edge – altså køleanlægget – kan selv downloade applikationen samt de løbende forbedringer, der kommer med tiden, og den service kan app-udvikleren tjene penge på.

– For app-udviklerne vil det betyde, at de kan udvide forretningsområderne og tilbyde en service til de producerende virksomheder, siger Frank Faurholt og uddyber:

– Selv om det vil tage et par år for 5G at vinde indpas i industrien, så er jeg ikke i tvivl om, at teknologien på sigt vil booste effektiviseringen, og vi vil se nye måder at optimere på, fordi teknologien forbedrer infrastrukturen, og gør det lettere at bevæge sig mellem lagene; Edge, Cloud og Fog.

Indtil nu har det traditionelt været sådan, at i it-verdenen kigger man typisk oppefra og ned for at se, hvor et it-system slutter, og i automations-branchen er bevægelsen stik modsat; man kigger nedefra og op for at finde afgrænsningen, men med 5G vil det blive muligt at anskue tingene på en ny måde og bevæge sig friere mellem lagene.

Så nu er det bare at vente til 5G teknologien bliver en realitet og slår igennem i produktionen.

Dansk Automationsselskab (DAU) arbejder på at fremme vilkårene for automation Danmark. Det gør selskabet ved at understøtte erfaringsudveksling om teknologiudvikling og forretningsmodeller samt at give inspiration til nye automationsløsninger.

DAU involverer sig ikke i løsning af specifikke automatiseringsopgaver. Men via selskabets initiativer og aktiviteter ønsker de at erfaringsudvekslingen mellem brugere af automatisering.

DAU bruges endvidere som strategisk samarbejdspartner for en række uddannelsesinstitutioner.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Armaflex_ isolering mod kulde
Teknisk isolering – den hurtigste vej til besparelser 

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...