5G får tågen til at lette

Siemens_090916_015_Frank_300ppi

Af:

Der er store forventninger til det kommende 5G netværk – også i produktionen, fordi teknologien vil styrke infrastrukturen og dermed skabe helt nye måder at tænke digitalisering på.

I medierne er det blevet heftigt debatteret, hvilken udbyder der skal have lov at forsyne Danmark med det længe ventede 5G. Som de fleste nok har hørt, endte det på svenske hænder.

Mange danskere fulgte debatten spændt med smartphonen i hånden ventende på fremtidens nye muligheder. Men teknologien kommer ikke blot til at give smartphones et løft; den spås også store muligheder ude i produktionen, hvor den kan have en afgørende forskel for konkurrenceevne hos de danske virksomheder.

Hos Dansk Automationsselskab (DAU) hilser man 5G velkommen som et boost til den digitale infrastruktur, og der er allerede store forventninger til, hvordan teknologien vil understøtte Cloud, Fog og Edge. DAU har mere end 150 virksomheder tilknyttet.

Jeg siger ikke, at 5G kan løse alle verdens problemer, men det giver muligheden for at styrke den digitale infrastruktur endnu mere, så vi får en
stærk platform for robotterne og AI

Medlemmerne dækker hele værdikæden inden for automation – herunder produktionsvirksomheder, leverandører, maskinbyggere, systemintegratorer og rådgivere.

Hvor 4G ikke lavede så meget støj i bevidstheden, så har 5G potentialet til at gøre det mobile netværk til en pendant til det bredbånd, vi kender hjemme fra stuen. Forventningen er, at den nye hastighed vil betyde, at der kommer en eksplosion af nye enheder, der bruger det mobile netværk.

– 5G kan måske være med til at sætte mere skub i digitaliseringen, for selv om mange i branchen taler om begrebet sammen med Industri 4.0, så ser vi, at der stadig er en lang stribe virksomheder, der hænger lidt i bremsen, siger Frank Faurholt, der er formand for DAU, og Frank uddyber:

– Vi så gerne, at flere virksomheder prøver kræfter med digitaliseringen, fordi det får afgørende betydning for, at vi kan holde på de danske produktionsarbejdspladser.

Industrien tøver
Analyser viser også, at retail-branchen har været bedre til at indarbejde de nye teknologier, mens man i produktionsvirksomheder kæmper mere med at komme i gang.

– Dog vil jeg sige, at selv om vi måske har famlet os lidt frem i forhold til Industri 4.0 og digitaliseringen, så begynder vi nu i produktionen at se anden bølge af digitaliseringen og de første eksempler på, hvordan teknologierne kan implementeres, siger Frank Faurholt og uddyber:

– For blot ti år siden var teknologier som robotter og kunstig intelligens (AI) forbeholdt nørderne, nu er de temaer, som alle taler om.

Fra produkt til service
De førende virksomheder vækster, fordi de netop formår at bruge data til at optimere produktionen, reducere produktets tid til markedet og skabe nye forretningsmodeller baseret på kundernes ønsker.

Tendensen er, at virksomhederne i dag i højere grad overvejer at sælge en service end blot et produkt. Netop snakken om 5G puster endnu mere liv i digitaliseringsvisionerne.

5G betyder, at mange af de tanker, vi kender fra IT-verdenen, nu kan implementeres ude i produktionerne i OT-verdenen (Operational Technology) og begreberne Edge, Fog og Cloud får fornyet gennemslagskraft, fordi infrastrukturen nu for alvor kan understøtte dem.

Edge, Fog og Cloud er i spil
Det klassiske eksempel på at beskrive de tre begreber, er de selvkørende biler. Inde i bilen sidder et stykke software, der kan få bilen til at reagere hurtigt, hvis den pludselig skal bremse; det er Edge, hvor bilen har brug for datakraften helt tæt på. Fog vil typisk være data, som bilen henter fra en lidt større distance, når den kører gennem byen. Her får bilen nogle konkrete informationer i en specifik by, som den kan navigere efter. Og endelig er der Cloud, der glimter i horisonten, hvor den store datakraft gemmes.

Det er her i skyen, at producenterne af bilerne kan høste data og analysere på dem for at optimere. Omvendt vil det ikke fungere, hvis bilen først skal have kontakt til skyen for at bremse; det ville tage alt for lang tid.

– Alle, der har en smartphone, har et Edge-device med mange informationer, der ligger i Cloud. Tænk bare på, at når man får en ny mobiltelefon, så bruger man den gamle (Edge) til fluks at overføre alle informationerne til den ny fra skyen. Og i dag oplever vi, at mange app’s automatisk opdaterer sig selv, forklarer Frank Faurholt.

Nye måder at tænke forretning
Netop app’s kan blive rigtigt interessante for produktionsvirksomhederne med den nye 5G teknologi, fordi man kan udvikle og anvende algoritmer, der kan optimere produktionen.

Et eksempel kan være en virksomhed, der har et køleanlæg, som er deres Edge. En app-udvikler kan skabe en algoritme, der optimerer kølefunktionen. Edge – altså køleanlægget – kan selv downloade applikationen samt de løbende forbedringer, der kommer med tiden, og den service kan app-udvikleren tjene penge på.

– For app-udviklerne vil det betyde, at de kan udvide forretningsområderne og tilbyde en service til de producerende virksomheder, siger Frank Faurholt og uddyber:

– Selv om det vil tage et par år for 5G at vinde indpas i industrien, så er jeg ikke i tvivl om, at teknologien på sigt vil booste effektiviseringen, og vi vil se nye måder at optimere på, fordi teknologien forbedrer infrastrukturen, og gør det lettere at bevæge sig mellem lagene; Edge, Cloud og Fog.

Indtil nu har det traditionelt været sådan, at i it-verdenen kigger man typisk oppefra og ned for at se, hvor et it-system slutter, og i automations-branchen er bevægelsen stik modsat; man kigger nedefra og op for at finde afgrænsningen, men med 5G vil det blive muligt at anskue tingene på en ny måde og bevæge sig friere mellem lagene.

Så nu er det bare at vente til 5G teknologien bliver en realitet og slår igennem i produktionen.

Dansk Automationsselskab (DAU) arbejder på at fremme vilkårene for automation Danmark. Det gør selskabet ved at understøtte erfaringsudveksling om teknologiudvikling og forretningsmodeller samt at give inspiration til nye automationsløsninger.

DAU involverer sig ikke i løsning af specifikke automatiseringsopgaver. Men via selskabets initiativer og aktiviteter ønsker de at erfaringsudvekslingen mellem brugere af automatisering.

DAU bruges endvidere som strategisk samarbejdspartner for en række uddannelsesinstitutioner.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
IMG_0424
Bæredygtige træbroer boomer over hele landet

Læs også

Datacenter interiør
Kunstig intelligens stiller store krav til fremtidens datacentre
At drive et datacenter handler om meget mere end blot at putte en masse servere ind i en bygning. Stigende krav til applikationer og...
Natasha Saxberg, Sep 2021, IT, IT-branchen
AI bliver anderledes end alle andre revolutioner
Hvor den industrielle revolution omkring 1800-tallet og automatiseringsbølgen i starten af 1900-tallet i høj grad påvirkede medarbejdere...
Chatbot chat AI concept, artificial intelligence Businessman usi
Standardbrugerflader mindsker frygten for kunstig intelligens
I it-virksomheden itm8 arbejder man blandt andet med at implementere kunstig intelligens i mellemstore virksomheder. Ifølge partner...