3D-print tegner fremtidens produkter

Jesper og

Af:

3D-print er ikke længere en dyr fremstillingsmetode forbeholdt en eksklusiv gruppe af virksomheder. I dag er teknologien et bud på en effektiv fremstillingsmetode, der sikrer, at produkterne kommer hurtigere på markedet.

Uanset om der skal fremstilles brillestel, robotarme, emballage, medicinalt udstyr eller noget helt femte er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan 3D-printes i dag.

Faktisk er teknologien uhyre effektiv, når det kommer til den såkaldte Additive Manufacturing, hvor man bygger emnerne op lag på lag. I dag bruges 3D-teknologien i et væld af brancher, og selv førende arkitekter udnytter potentialet i at kunne få modellerne til at træde frem i flere dimensioner.

Inden for de senere år er det gået stærkt med at udvikle 3D-teknologien, og det betyder, at teknologien nu er blevet økonomisk tilgængelig for langt de fleste brancher og virksomheder

Additive Manufacturing giver virksomheder mulighed for en hurtigere og mindre omkostningstung produktudvikling. Det er også en metode, hvor man effektivt kan tilpasse produktet individuelt til slutkunden. Derudover kan produkterne produceres lokalt, så man undgår tidskrævende transport lande imellem, der både forsinker produktets udvikling og belaster miljøet.

– Inden for de senere år er det gået stærkt med at udvikle 3D-teknologien, og det betyder, at teknologien nu er blevet økonomisk tilgængelig for langt de fleste brancher og virksomheder, fortæller Susanne Damvig, der sammen med sin bror Jesper Damvig, har stået i spidsen for gazellevirksomheden Damvig, som blev etableret i 1995.

Har været med siden starten
Så hos Damvig har de været med siden den spæde start på 3D-print teknologien, og i dag råder virksomheden over en stor maskinpark, der kan printe i forskellige materialer. Damvig hjælper virksomhederne i hele processen – lige fra design til udvikling og produktion.

– Modsat sprøjtestøbning har 3D-print den fordel, at teknologien er Free Form, og derfor kan man hele tiden gå ind og ændre på designet i sin fil i stedet for at skulle ændre på en fysisk model, forklarer Susanne Damvig, og uddyber:

– Det betyder, at 3D-print er en hurtigere og mere effektiv proces og er derfor oplagt til at fremstille vanskelige prototyper, der ikke kan sprøjtestøbes.

3D-print forkorter vejen til markedet
– Det er klart, at vi ikke kan konkurrere prismæssigt med masseproduktion af emner, men fordelen ved Additive Manufacturing er, at virksomhederne hurtigere kan få deres designs klar til markedet, fordi udviklingen af designet er en mere effektiv og smidig proces, siger Susanne Damvig.

Faktisk kan 3D-print også bruges til logistisk at styre lagerkapaciteten hos virksomheder, så der hele tiden er præcist det ønskede antal elementer på hylderne.

– Teknologien sikrer, at lageret hele tiden er opdateret, og virksomheden ikke skal investere i unødige kvadratmeter. Derudover er det også en grønnere løsning, da miljøet ikke lider overlast i form af overflødige produkter, som aldrig kommer i brug, fordi de måske når at blive uaktuelle, siger Susanne Damvig.

En af de andre fordele, der er ved 3D-print, er, at teknologien ikke har samme begrænsning som sprøjtestøbning, hvor nogle produkter er bygget op, så de er umulige at fremstille.

– Hos os kan vi 3D-printe langt de fleste emner, og vi har gennem de seneste mange år haft en position på markedet, hvor vi faktisk får mulighed for at beta-teste de nyeste maskiner og teknologier på verdensplan, forklarer Susanne Damvig.

De første i verden
Så lige nu har Damvig, som de første i verden, en maskine, der er fuldautomatisk og kan definere RAL- og NCS-farver, hvilket er banebrydende, fordi indfarvningen plejer at foregå, efter emnet er printet.

Damvig hjælper også virksomheder med at gennemgå deres produktportefølje for at klarlægge, hvilke emner der egner sig optimalt til 3D-print. 

Læs mere på damvig.dk

Seneste nyt

home-insurance-and-real-estate-appraisal-ideas
Ny analyse: Næsten en ud af fem ejendomsvurderinger på erhverv er sat for højt
Business Park
Global handelskrig kan skabe nyt boom for logistikejendomme
AdobeStock_455980123
Strategisk arbejde understøtter biodiversiteten
solveigtingey_larsmathiasen
Ældreboliger og seniorboliger – er de en misforståelse?
2. esg
JLL og EDC Poul Erik Bech klar til at udarbejde ESG-rapporter på erhvervsejendomme

Mest læste på BusinessReview.dk

Energy storage power station, solar power station and wind power station at sunrise
Den danske elforsyning er under pres! Batterilagringssystemer kan sikre forsyningssikkerheden
Bæredygtighedsdokumentation 4
Bæredygtighedsdokumentation af byggeri er kun toppen af isbjerget
Peter Oestergaard
Teknologi løfter den hybride arbejdsplads, men vi må ikke glemme mennesket
Sunrise on the highway
Både de små og store ting skal være på plads
2_67A0144
Alexander Lynggaard fejrer 5 år som smykkedesigner
nielsbrock-057
73% efterspørger en fleksibel MBA
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
Haarselv Industries_02
Lyset der får bundlinjen til at skinne 
Morten Søborg-pressefoto-Knauf-web
Slank byggeriet med gips og opnå store CO2-besparelser
Neubau Lichtenbergstraße
Boligbyggeriet falder i Europa – værst står det til i Tyskland

Læs også

Henrik Pedersen 1
Instant lønudbetaling til vikarer med Freepay PayOut: Fremtiden er nu
”Det har altid været et ønske i vores organisation at tilbyde en løsning, hvor arbejdstagere kan få deres penge med det samme efter...
Boxes on laptop computer. online shopping
Den grønne kurv vinder ordren i B2B-indkøb
I Dansk Industri´s B2B e-commerce analyse ses det, at nye bæredygtige trends for alvor slår igennem, når de professionelle danske indkøbere...
Kardex_img_Customer_Bonver_01
Fremtidens logistikløsninger: Kardex forvandler e-handelslagre
Når vi klikker ”køb nu” på en webshop, forventer vi, at varen hurtigt og effektivt lander på vores dørtrin. Men bag den simple handling...