3D-print tegner fremtidens produkter

Jesper og

Af:

3D-print er ikke længere en dyr fremstillingsmetode forbeholdt en eksklusiv gruppe af virksomheder. I dag er teknologien et bud på en effektiv fremstillingsmetode, der sikrer, at produkterne kommer hurtigere på markedet.

Uanset om der skal fremstilles brillestel, robotarme, emballage, medicinalt udstyr eller noget helt femte er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan 3D-printes i dag.

Faktisk er teknologien uhyre effektiv, når det kommer til den såkaldte Additive Manufacturing, hvor man bygger emnerne op lag på lag. I dag bruges 3D-teknologien i et væld af brancher, og selv førende arkitekter udnytter potentialet i at kunne få modellerne til at træde frem i flere dimensioner.

Inden for de senere år er det gået stærkt med at udvikle 3D-teknologien, og det betyder, at teknologien nu er blevet økonomisk tilgængelig for langt de fleste brancher og virksomheder

Additive Manufacturing giver virksomheder mulighed for en hurtigere og mindre omkostningstung produktudvikling. Det er også en metode, hvor man effektivt kan tilpasse produktet individuelt til slutkunden. Derudover kan produkterne produceres lokalt, så man undgår tidskrævende transport lande imellem, der både forsinker produktets udvikling og belaster miljøet.

– Inden for de senere år er det gået stærkt med at udvikle 3D-teknologien, og det betyder, at teknologien nu er blevet økonomisk tilgængelig for langt de fleste brancher og virksomheder, fortæller Susanne Damvig, der sammen med sin bror Jesper Damvig, har stået i spidsen for gazellevirksomheden Damvig, som blev etableret i 1995.

Har været med siden starten
Så hos Damvig har de været med siden den spæde start på 3D-print teknologien, og i dag råder virksomheden over en stor maskinpark, der kan printe i forskellige materialer. Damvig hjælper virksomhederne i hele processen – lige fra design til udvikling og produktion.

– Modsat sprøjtestøbning har 3D-print den fordel, at teknologien er Free Form, og derfor kan man hele tiden gå ind og ændre på designet i sin fil i stedet for at skulle ændre på en fysisk model, forklarer Susanne Damvig, og uddyber:

– Det betyder, at 3D-print er en hurtigere og mere effektiv proces og er derfor oplagt til at fremstille vanskelige prototyper, der ikke kan sprøjtestøbes.

3D-print forkorter vejen til markedet
– Det er klart, at vi ikke kan konkurrere prismæssigt med masseproduktion af emner, men fordelen ved Additive Manufacturing er, at virksomhederne hurtigere kan få deres designs klar til markedet, fordi udviklingen af designet er en mere effektiv og smidig proces, siger Susanne Damvig.

Faktisk kan 3D-print også bruges til logistisk at styre lagerkapaciteten hos virksomheder, så der hele tiden er præcist det ønskede antal elementer på hylderne.

– Teknologien sikrer, at lageret hele tiden er opdateret, og virksomheden ikke skal investere i unødige kvadratmeter. Derudover er det også en grønnere løsning, da miljøet ikke lider overlast i form af overflødige produkter, som aldrig kommer i brug, fordi de måske når at blive uaktuelle, siger Susanne Damvig.

En af de andre fordele, der er ved 3D-print, er, at teknologien ikke har samme begrænsning som sprøjtestøbning, hvor nogle produkter er bygget op, så de er umulige at fremstille.

– Hos os kan vi 3D-printe langt de fleste emner, og vi har gennem de seneste mange år haft en position på markedet, hvor vi faktisk får mulighed for at beta-teste de nyeste maskiner og teknologier på verdensplan, forklarer Susanne Damvig.

De første i verden
Så lige nu har Damvig, som de første i verden, en maskine, der er fuldautomatisk og kan definere RAL- og NCS-farver, hvilket er banebrydende, fordi indfarvningen plejer at foregå, efter emnet er printet.

Damvig hjælper også virksomheder med at gennemgå deres produktportefølje for at klarlægge, hvilke emner der egner sig optimalt til 3D-print. 

Læs mere på damvig.dk

Seneste nyt

01_billede til Berlingske_Kvinder i STEM-fag SORT HVID
Fremtidens fagkompetencer fordrer fleksibilitet: "Forståelse for det hele menneske giver både goodwill og fagligt fokus"
Academic-work
Flere kvinder i STEM: Nøglen til fremtidens innovation og vækst
foto LSS
Tech former vores fremtid, men hvor er kvinderne?
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
2
Al kommunikation samlet på én platform
IMG_3907
Mercedes-Benz tænker nyt i midten af København
Bruun Hjejle
Ejendomsadvokaten: Anvendelse af hensigtserklæringer i ejendomstransaktioner
KJ4A9326--
Nu får den danske ejendomsbranche et spark bagi af de unge talenter
2021-KR-VJP-022
Cybertruslen har aldrig været større

Læs også

01_billede til Berlingske_Kvinder i STEM-fag SORT HVID
Fremtidens fagkompetencer fordrer fleksibilitet: "Forståelse for det hele menneske giver både goodwill og fagligt fokus"
Selvom CV’et er imponerende og fagtitlen vidner om teknisk ekspertise i særklasse, kan et lydløst opkald fra børnenes institution forstyrre...
Academic-work
Flere kvinder i STEM: Nøglen til fremtidens innovation og vækst
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) er ikke blot fundamentet for fremtidens teknologiske fremskridt,men også afgørende...
foto LSS
Tech former vores fremtid, men hvor er kvinderne?
Vi har i Danmark et alvorligt ligestillingsproblem på uddannelsesområdet: Langt færre kvinder end mænd søger ind og får optagelse på...