Sponseret indhold

Planetary Plastic Pavillion skal udfordre fremtidens byggeri 

Af:

Plastindustrien er én blandt ti udstillere når World Congress of Architects åbner i 2023 under overskriften ’bæredygtig fremtid’. Planetary Plastic Pavillion bliver opført på Gammel Strand i hjertet af København over for Christiansborg.

Skrevet af; Christina Busk og Rasmus Grusgaard, hhv. miljøpolitisk chef og seniorkonsulent i Plastindustrien


Når den internationale arkitekturkongres UIA åbner i København i juli 2023, vil en af de mange visionære udstillinger være en pavillon opført i store mængder genanvendt plast og med fokus på adskillelse og genbrug. Det er der en helt særlig grund til. 

Det bæredygtige valg til fremtidens byggeri er langtfra kun baseret på traditionelle naturmaterialer. Det kommer måske bag på mange, men plast er ikke bare ekstremt formbart, let og stærkt, men hører også til de mest bæredygtige løsninger til fremtidens krav om 100 procent bæredygtigt byggeri. Det skal Planetary Plastic Pavillon vise arkitekter, bygningskonstruktører og designere fra hele verden, når de i 2023 valfarter til Danmark. I alt ti udstillere er udvalgt til at vise produkter og design frem i pavilloner i forbindelse med World Congress of Architects i det centrale København. Heriblandt Plastindustrien der har fået tildelt plads på Gammel Strand overfor Christiansborg og Thorvaldsens Museum. 

Wakeupcall
Plastindustriens pavillonprojekt er et wakeupcall: Der er nemlig ikke nogen vej uden om en seriøs diskussion og undersøgelse af plast i fremtidens byggeri, hvis vi skal nå en signifikant bæredygtighed i byggeindustrien og samtidig imødekomme et stadig stigende behov for nye boliger.

Planetary Plastic Pavillion skal udvikles og designes med henblik på 100 procent genbrug og genanvendelse. Målet er at opføre en arkitektonisk vellykket pavillon udført i plast, møbleret med designede produkter i genanvendt plast, som danske plastproducenter er førende i. Pavillonen skal stå klar i juli 2023, når den internationale arkitektkongres UIA World Congress of Architects bliver afholdt i København. Formålet med den internationale kongres er at vise, demonstrere og debattere arkitektur som et centralt redskab for at nå FN’s 17 verdensmål inden 2030. Det bliver plastpavillonen en væsentlig del af.

Æstetisk plast
Her vil den danske plastindustri give kvalificerede bud på, hvor langt syntetiske materialer, industriel produktion og design, genanvendelse og genbrug kan flytte byggeriet i retning af absolut bæredygtighed. Plastbranchen er ligesom resten af verden under omstilling mod cirkulær økonomi. Samtidig foregår en omstilling af forsyningskæden, så plastens råmaterialer leveres fra fornybare kilder, genanvendte ressourcer og power-to-x, f.eks. luftens CO2.

Plast findes allerede i store dele af byggeriet, men i Planetary Plastic Pavillion vil parterne bag bl.a. demonstrere, hvad der sker, når formgivere, arkitekter og designere arbejder tæt sammen med plastindustriens forsyningskæde. Når plast i byggeriet ikke altid har haft det bedste ry, særligt når det kom til udseende, skyldes det både plastens generelle dårlige image koblet til plast i havet, og at alt for mange af løsningerne er udviklet af industriens teknikere uden inddragelse af professionelle æstetikere, arkitekter og designere.

Historien er fuld af eksemplar på smukke møbler og andre design med plast som bærende materialevalg fra Verner Pantons møbler og lamper til Anders Engholm, der i 2022 vandt ’Danmarks næste klassiker’ på DR med sin stol i genanvendt plast.  

Ideen om plast som bærende element i byggeriet vil uden tvivl provokere mange arkitekter og designere, der traditionelt har haft fokus på træ og andre naturmaterialer, når de arbejder med bæredygtighed. Det paradigme skal pavillonen udfordre, ikke for plastindustriens egen skyld, men fordi plast som alternativ til naturmaterialer ofte er et bæredygtigt valg. Det vil formentlig kræve en mentalitetsændring hos mange arkitekter at se et ofte udskældt materiale som en central del af løsningen – der ovenikøbet kan designes, så stort set kun fantasien sætter grænserne.

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...