Sponseret indhold
ms_150322
Mogens Sønderup, CEO, DNA Diagnostic

Med start i 1992 i miljøet omkring Forskerparken i Århus og med det formål at udvikle og markedsføre oligonukleotider, startede DNA Diagnostic A/S under navnet DNA Technology A/S.

DNA Diagnostic A/S er en danskejet biotekvirksomhed, der har eksisteret siden 1. november 1992, hvor virksomheden blev etableret, som et spin-off fra Århus Universitet.

”Fra 1992 til 2012 blev vi Skandinaviens største producent af oligonukleotider. I 2012 solgte vi denne del af vores virksomhed fra til amerikanske BioSearch Technologies, hvorefter vi skiftede navn til DNA Diagnostic A/S”. Vi ønskede i 2012 at fokusere yderligere på udvikling af nye diagnostiske testkits med udgangspunkt i vores viden om DNA og PCR fortæller CEO Mogens Sønderup indledningsvis.

Screening for Leukæmi
Markedet for test og screening af leukæmi er et globalt marked i vækst. Flere og flere lande etablerer bedre sundhedsvæsener og ønsker den bedst mulige diagnostik og efterfølgende behandling for befolkningen.

”Siden 2000 har vi udviklet og produceret vores serie af Hemavision® testkit for screening af leukæmi, der bliver brugt i det meget tidligere stadie af sygdomsforløbet. Vores testkit udmærker sig ved at kunne screene for op til 28 forskellige translokationer på under 4 timer, hvilket sikrer en hurtig diagnostik så den rette behandling kan igangsættes. Generelt kan man sige, at vores kit fungerer i god synergi med andre metoder og vores CE-IVD mærkning er en stor sikkerhed for vores kunder. 

Tid og kvalitet er altafgørende for behandling af patienten” tilføjer Mogens Sønderup.

Hurtig salmonella-test til fødevarebranchen
Siden den første lancering af leukæmi-testkit, har DNA Diagnostic A/S udvidet produktporteføljen til at omfatte testsystemer til fødevaresikkerhed og veterinærpleje. Bedre diagnostik er også af stor betydning her, idet det vil hjælpe fødevareindustrien, analytiske laboratorier og kliniske fagfolk med at træffe beslutninger, som er mere præcise på daglig basis.

”I 2007 introducerede vi det første testkit til test for salmonella, som nogle af de ledende kødproducenter i Europa brugte. Den store forskel var, at testresultatet allerede forelå 12 timer efter prøveudtagningen, hvor de fleste andre salmonellatestkit dengang var 1-3 dage om at finde frem til resultatet” udtaler CCO Allan Sandbeck.

Leverer, hvad kunderne efterspørger
Imidlertid var man hos DNA Diagnostic godt klar over at kunderne i slagteribranchen kunne have andre krav, og sammen med en gruppe kunder besluttede virksomheden sig for at tage næste skridt, hvad angår test for salmonella i slagteriprodukter.

”Det vigtigste for kunderne er tid. Derfor udviklede vi et nyt testkit, Salmonella Velox, der kom på markedet i 2016 som verdens hurtigste Salmonella testkit med en svartid på fem og en halv time. Især når det handler om patogene bakterier, er det vigtigt, at producenterne kan dokumentere, at kødet er fri for salmonella – især hvis kødet skal eksporteres. 

Hastigheden er unik for denne industri, for jo hurtigere man har et negativt testresultat, jo hurtigere kan man få produkterne ud til forbrugerne via forsyningskæden” siger Mogens Sønderup.

Kunderne forbedrer CO2-aftrykket
I og med at slagteriprodukter kan komme flere dage tidligere ud til supermarkederne og dermed til forbrugerne, spares der rigtigt mange penge gennem hele forsyningskæden. Slagterierne sparer fryse- og/eller kølekapacitet (og penge til at holde produkterne nedkølet/nedfrosset), og supermarkederne sparer ligeledes penge på samme konto.

”Vi har eksempler på kunder, der udtaler at de sparer energi på denne måde, hvorfor det er godt for deres CO2-aftryk. Vi taler godt nok om mange bække små, men alternativet er 3 dages lagring, inden man ved om produkterne er salmonellafri eller ej” bemærker Allan Sandbeck.

Sunde køer producerer mere og bedre mælk
Taler man om fødevareproduktion er der især tre områder, som stort set altid fremhæves: fødevaresikkerhed, produktivitet og dyrevelfærd – og alle tre ting ligger DNA Diagnostic A/S stærkt på sinde.

”Disse tre elementer er alfa og omega. Fødevaresikkerhed handler om producere varer, der er sikre at konsumere, produktivitet handler om at producere mere af god kvalitet og derved reducere produktets CO2-aftryk. Dyrevelfærd handler om at have sunde dyr, der kun medicineres, når det er nødvendigt. I eksempelvis mælkeproduktion har vi testkits, hvor vi kan teste op til 20 forskellige patogener. Traditionelt udtager man mælkeprøver, som dyrkes i et laboratorium, hvor det vil tage mellem 3 og 15 dage før man har resultaterne, med ved brug af vores screeningskit gives svaret inden for blot 3 timer,” pointerer Allan Sandbeck.

Tester for dyresygdomme
Blandt de seneste skud på stammen over DNA Diagnostics testprodukter er testkit for en række dyresygdomme inden for kvæg-, svine- og fjerkræsproduktion.

”Hvis produktionsdyrene er sunde og raske, bliver produkterne smags- og kvalitetsmæssigt bedre” mener Mogens Sønderup.

Seneste nyt: sikrer småbørn
De fleste husker sikkert de skandaler, der i både Kina og Frankrig har kostet spæd- og småbørn livet, fordi deres modermælkserstatning ikke har været sikkert at spise.  Det fik DNA Diagnostics forskere til at udvikle en række testkits, der hurtigt og effektivt kan teste for den mest skadelige patogener i modermælkserstatning.  ”Inden for omkring 20 timer foreligger svaret, hvor traditionelle testmetoder tager 4-5 dage. Som producent af eksempelvis mælkepulver skal du kunne dokumentere at produkterne er produceret på en forsvarlig måde og at man ikke bliver syg af at indtage produktet. Det er helt klart et voksende segment” slutter Allan Sandbeck.

DNA Diagnostic A/S er i dag en international virksomhed, der med højt kvalificerede medarbejdere ønsker at spille en ledende rolle i fremtidens fødevaresikkerhed

MEST LÆSTE