Sponseret indhold

Fuld fokus på terapeutisk vaccine mod brystkræft

ExpreS2ion
ExpreS2ion

Af:

ExpreS2ion har efter sin COVID-19 succes kastet sig over udvikling af en terapeutisk brystkræft-vaccine uden den resistens og de bivirkninger, der kendetegner de nuværende standardbehandlinger.

I biotekselskabet ExpreS2ion Biotechnologies ApS, som har lavet den aktive ingrediens i Bavarian Nordics danske COVID-19 vaccine, samler al fokus sig nu på et andet stort projekt: udviklingen af en terapeutisk vaccine mod brystkræft lavet på samme protein-produktionsplatform som COVID-19 vaccinen. Den terapeutiske brystkræftvaccine skal gives, når canceren er diagnosticeret, og den skal potentielt afløse den nuværende standardbehandling, som har flere ulemper for patienterne.

”I dag består den markedsledende behandling af kemoterapi og forskellige monoklonale antistofbaserede medikamenter. Det er en meget dyr behandling, som kræver mange besøg hos lægen og gentagne injektioner. Desuden udvikler op til 30 procent af patienterne resistens over for behandlingen, og så er der potentielle bivirkninger, som især er hjertekar-relaterede. Alle disse ulemper vil vi gerne håndtere med vores immunterapeutiske vaccineløsning, som hjælper kroppen til at udvikle antistoffer mod tumorvækst,” forklarer Bent U. Frandsen, CEO i ExpreS2ion.

Udviklingen af brystcancervaccinen sker på baggrund af en indlicensering fra joint venture-selskabet AdaptVac, som har udviklet den VLP-teknologi (Virus-Like Particles), der også anvendes i den danske COVID-19 vaccine.

Skal prøves i musemodeller
ExpreS2ion samarbejder med universitetet i Bologna, Italien, som er blandt verdens førende inden for forskning i brystkræft.

”Forskerne i Bologna har lavet musemodeller, hvor musene kan udvikle brystkræft, og vi vil til en start bruge de musemodeller til at påvise, at vores vaccine kan standse tumorvækst i mus med brystkræft. Vi indgik samarbejdet i februar og gik i gang med de første forsøg her i efteråret, da det tager nogle måneder at forberede musene, før man kan bruge dem i en sådan model. Vi forventer at få resultater i starten af 2022, og går det efter planen, kan vi starte et fase 1/2a-studie i 2023.”

Stor kapitalrejsning
ExpreS2ion fik i efteråret 2020 en større finansiering på plads, der i første omgang sikrer arbejdet med brystcancervaccinen indtil et stykke ind i 2023. ExpreS2ion er noteret på Nasdaq First North i Stockholm og kunne ved aktietegningen, der i sig selv tilførte 131 millioner svenske kroner, via et tilknyttet tegningsoptionsprogram få tilført yderligere mellem 22 og 85 millioner svenske kroner alt efter sin børskurs.

”Vi er endt med at få 83 af de maksimale 85 millioner svenske kroner tilført, og det hjælper os med at videreudvikle brystcancer-projektet. Den store interesse skyldes både, at brystcancerprojektet i sig selv er lovende, og at vi spiller en afgørende rolle i udviklingen af den danske COVID-19 vaccine. Den ligger helt i førerfeltet, når man kigger på de prækliniske resultater, og sammenlignet med mRNA-metoderne ser vores COVID-19 vaccine ud til at have længerevarende effekt, samtidig med at den er væsentligt nemmere at opbevare og håndtere.”

Kraftig reaktion på ydre virus-proteiner
ExpreS2ion startede som et biotek-servicefirma, der lavede proteiner for kunder i deres patenterede system udviklet i bananflueceller. Kernen i ExpreS2ion Biotechnologies er en protein-produktionsplatform, der laver proteiner i såkaldte Drosophila Schneider 2-celler (deraf S2), oprindeligt isoleret fra bananflue-embryoer. I udviklingen af brystkræftvaccinen og COVID-19 vaccinen er platformen kombineret med AdaptVac’s VLP-teknologi. Her har man udviklet en ufarlig virus-skal (eller virus-partikel), som beklædes med ens vaccine-protein.

”Fordi vores immunforsvar netop er udviklet til at reagere kraftigt på proteiner på overfladen af virus (forkølelsesvirus, influenzavirus osv.), får man en varig respons og dermed stor chance for immunitet, også for proteiner, som for sig selv ellers ville være blevet stort set ignoreret af immunforsvaret,” siger Bent U. Frandsen.

Udover COVID-19 og brystkræft har ExpreS2ion fokus på vacciner mod influenza og malaria, som ikke benytter VLP-teknologi, men primært består af antigener lavet i S2-celler koblet med immun-stimulerende adjuvanter. Inden for malaria har ExpreS2ion nu to projekter i den kliniske udviklingsfase.

ExpreS2ion Biotechnologies ApS, med hovedsæde og forskning og udviklings-drift i Hørsholm, har udviklet og patenteret en protein-produktionsplatform, der laver proteiner i såkaldte Schneider 2-celler fra Drosophila insekter (bananfluer). ExpreS2ion ejer 34% af AdaptVac ApS, der har sin teknologiske oprindelse i Professor Ali Salantis forskningsgruppe på Københavns Universitet. I den aktuelle udvikling af brystkræft- og COVID-19 vaccine er ExpreS2ions platform kombineret med AdaptVac’s VLP-teknologi (Virus-Like Particles), der kan binde et hvilket som helst protein på overfladen af en partikel, der, som navnet antyder, ligner en virus, men er helt harmløs, og meget effektivt skaber de ønskede antistof-reaktioner i kroppen.

Se mere på www.expres2ionbio.com

Den store interesse skyldes både, at brystcancerprojektet i sig selv er lovende, og at vi spiller en afgørende rolle i udviklingen af den danske COVID-19 vaccine.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
1 (2)
Vaccine-teknologi i vælten
christopher-gower-291246-unsplash (1)
Kunstig intelligens kan blive en konkurrencefordel for danske virksomheder

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...