Sponseret indhold

Nyt IoT-center: Vil løse virksomheders efterspørgsel på bedre brug af IoT

Af:

Der er mere end 10 milliarder IoT-enheder på verdensplan. Teknologien er moden og klar til brug, men disse enheder skal skabe værdi i virksomhederne og samfundet for at have en eksistensberettigelse.

Skrevet af; Nordic IoT Centre


Denne udfordring deler rigtig mange virksomheder og offentlige institutioner. De ønsker at kunne anvende IoT, så det giver den ønskede værdi – og de ønsker at ibrugtage teknologien på en sikker og hensigtsmæssig måde – som skaber værdi både økonomisk, for mennesker og for miljøet. McKinsey har i rapporten ”The Internet-of-things catching up to an accelerating opportunity” vurderet den økonomiske gevinst i 2020 af IoT til svimlende 1.600 milliarder dollars årligt. Dette accelererer til op mod 12.600 milliarder dollars i 2030 – og det er vigtigt at Norden får del i denne gevinst. Et helt centralt element i at modne anvendelse af IoT er kollektiv erfaringsopbygning. 

Derfor har FORCE Technology i samarbejde med Alexandra Instituttet etableret Nordic IoT Centre, støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Centret vil gøre Norden til det bedste sted i verden at anvende og udvikle IoT-produkter og IoT-baserede services og afspejler den store vækst i IoT, da det er vokset fra 15 til 60 IoT-ekspert medlemsorganisationer på blot to år. De bedste IoT-løsningsudviklere i Danmark udveksler viden om hvordan vi udvikler løsninger i samarbejde, dertil er særligt ”IoT-brugergrupperne” grundlag for den kollektive erfaringsopbygning omkring værdiskabende anvendelse af IoT i Danmark.

Bred enighed om udfordringer ift. IoT
Der har været gennemført en lang række nationale og internationale undersøgelser vedr. udbredelsen og anvendelsen af IoT. Disse peger samstemmende på, at alle organisationer deler de samme udfordringer, når det handler om at anvende IoT. Det er udfordringer som: mangel på business cases, mangel på tekniske cases, manglende ledelsesopbakning, organisatorisk håndtering af udvikling og drift, håndtering af data, mv. Men undersøgelserne viser også, at udfordringerne ikke kan løses generisk, men skal løses i kontekst af anvendelsesdomænet.

F.eks. kan en business case inden for transport ikke uden videre overføres til bygningsdrift. Derfor er formålet med brugergrupperne er at skabe et videns- og erfaringsforum der kan hjælpe organisationer indenfor det pågældende anvendelsesdomæne med at rydde fælles barrierer for IoT-anvendelsen af vejen, øge udbyttet og den samlede anvendelse af IoT i ens organisation, og gøre ens organisatoriske tilgang til IoT så effektiv som muligt.

Ved at have samlet de dygtigste udviklere i centret, kan fokus flyttes fra det teknologiske og til værdiskabelsen og implementering i driften. I brugergrupperne arbejdes med at skabe de konkrete værktøjer som kan støtte denne proces for både udviklere og brugere at IoT løsninger. For at opnå dette, er det nødvendigt at skabe et trygt og fortroligt rum, hvor man kan lære af hinandens og andre relevante organisationers erfaringer.

Kåring af årets IoT-løsning
Det har givet grundlag til oprettelsen af Årets IoT-løsning, som afholdes på Digitaliseringsmessen den 29. september 2022. 

”Vi ønsker at sætte fokus på et centralt område i den digitale transformation, nemlig evnen til at skabe eller omforme fysiske objekter til digitale enheder. Ved hjælp af IoT-løsninger kan vi gennem digitalisering øge velstand, bæredygtighed og livskvalitet til glæde for både industri og samfund. Det var et tæt felt sidste år, så jeg glæder mig til at se de mange spændende og innovative IoT-løsninger – og i sidste ende finde årets bedste”, siger Anders Mynster, der er afdelingschef, IoT Technology & Architecture, FORCE Technology og leder af Nordic IoT Centre.

Pris til værdien skabt for samfundet
I konkurrencen, hvor nomineringen officielt løber fra den 21. april til den 31. maj, opfordrer partnerne alle virksomheder, brugere og leverandører af IoT-løsninger til at indstille deres bud på Årets IoT-løsning. Herefter vil alle løsningerne blive delt på sociale medier og den 17. august vil de tre bedste kandidater blive offentliggjort i et finalefelt vurderet af en dommerkomité. Ved kåringen den 29. september på Digitaliseringsmessen vil ejeren af løsningen modtage prisen for Årets IoT-løsning. Ligesom sidste år vil bedømmelsen især lægge vægt på den værdi og effekt, de indstillede IoT-løsninger skaber for brugerne og samfundet, dvs. om løsningen skaber øget bæredygtighed, øget omsætning og bedre velfærd og livskvalitet.

”Vi så mange smarte og gode løsninger sidste år, så mit håb er, at både bredden og diversiteten i ansøgerfeltet vil holde samme niveau som tidligere, og selvfølgelig at så mange virksomheder, brugere og leverandører som muligt ønsker at dele deres løsninger med os”, siger Anders Mynster.

Vi så mange smarte og gode løsninger sidste år, så mit håb er, at både bredden og diversiteten i ansøgerfeltet vil holde samme niveau som tidligere, og selvfølgelig at så mange virksomheder, brugere og leverandører som muligt ønsker at dele deres løsninger med os”

Mest læste på BusinessReview.dk

1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Large panorama of Copenhagen, Denmark
Sådan får vi billigere boliger i københavn

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...