Sponseret indhold

Pharmadanmark: Pas godt på studie- og forskningsmiljøerne

Rikke Løvig Simonsen, formand for Pharmadanmark

Af:

Kvalificeret arbejdskraft er afgørende for, at den danske life science-branche kan udnytte sit potentiale – til gavn for patienter og samfundsøkonomi. Derfor skal vi holde fast i de stærke faglige miljøer inden for life science og investere i uddannelse, mener Fagforeningen Pharmadanmark.

Skrevet af; Christian K. Thorsted, Pharmadanmark


Pharmadanmarks medlemmer er nøglemedarbejdere i life science-industrien og er meget eftertragtede. Det er Pharmadanmark som fagforening for life science-specialisterne
naturligvis glad for. Men på den lange bane er det et kæmpe problem, hvis industrien ikke kan få nok dygtige medarbejdere. Danmark risikerer, at job og vækst lægges i udlandet, lyder det fra foreningens formand.

”Derfor er vi også meget tilfredse med, at højtuddannet arbejdskraft indgår som en tydelig del af den life science-strategi, som et flertal i folketinget vedtog tidligere i år. En strategi som nu konkretiseres og implementeres, og hvor vi ser frem til at bidrage til arbejdet som en del af Det nationale Life Science Råd,” siger Rikke Løvig Simonsen, formand for Pharmadanmark.

Rådet skal styrke dialogen mellem det offentlige og private og bidrage til et stærkere samspil mellem sundhedsområdet og erhvervslivet. Rikke Løvig Simonsen lægger dog ikke skjul på, at hun er bekymret over, at der fra politisk side i øjeblikket træffes beslutninger, som virker modsat de gode intentioner i life science-strategien. Hun hentyder konkret til aftalen om udflytning af uddannelser, som folketinget vedtog før sommerferien. Den indebærer, at optaget på de videregående uddannelser i de større byer begrænses med op til 10 procent.

Københavns Universitet har som konsekvens af aftalen meldt ud, at man er nødsaget til at skære omkring 1.600 studiepladser væk hvert år. Også STEM-fagene rammes, især de natur- og biovidenskabelige fag. Tendensen ser ud til at gentage sig på de andre universiteter i de resterende store universitetsbyer, Aarhus Universitet lægger op til at udflytte eller nedlægge 745 studiepladser.

”Vi skal bygge landets fremtid på forskning og uddannelse. Derfor er jeg rigtig ked af de betydelige nedskæringer på universiteterne, som vi ser i øjeblikket – også inden for natur- og biovidenskab og sundhedsvidenskab. Danmark har høje life science-ambitioner, og der er meget stor efterspørgsel på højtuddannet arbejdskraft,” siger Rikke Løvig Simonsen.

Virksomhederne skal have mulighed for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft for at kunne være vækstlokomotiv fremover, fastslår hun.

Stærke studie- og forskningsmiljøer
Pharmadanmark mener, at det er afgørende at styrke landets innovative og velfungerende studie- og forskningsmiljøer. En politisk dagsorden om udflytning må ikke risikere at ødelægge og opsplitte disse miljøer.

”På danske universiteter har vi nogle af verdens stærkeste videns- og forskningspositioner inden for life science-området – dem bør man fra politisk side give de bedste muligheder for fortsat at udvikle sig og blive endnu stærkere. Universitetsuddannelserne danner rammerne om studie- og forskningsmiljøer, der blandt andet omsætter viden til opfindelser, produkter og teknologier, der gavner sundhedsvæsenet og de danske borgere,” siger Rikke Løvig Simonsen. 

Hun understreger, at Danmark har brug for et samlet og fokuseret life science-forskningsmiljø.

”De miljøer, vi har i dag, har det taget lang tid at opbygge – og det er miljøer, som er attraktive for dygtige danske såvel som udenlandske forskere. Miljøerne leverer solide og nytænkende forskningsresultater, og de er også vigtige i forhold til at sikre kvaliteten af undervisningen af de studerende – den bliver ofte varetaget af selvsamme forskere.”

Internationale kollegaer er en gevinst
I lyset af det store behov for højtkvalificeret arbejdskraft peger Rikke Løvig Simonsen også på behovet for at tiltrække og fastholde udenlandske life science-specialister. Også de studerende som der ligger en stor ressource i for Danmark, hvis vi gør det attraktivt for dem at blive her efter endt uddannelse.

”Internationale kollegaer, herunder studerende, er til gavn og gevinst for Danmark, ikke mindst inden for life science, som er meget international branche. Her er globalt udsyn nødvendigt for at være konkurrencedygtig,” siger Pharmadanmarks formand.

Regeringen har sammen med en række partier besluttet at reducere antallet af engelsksprogede uddannelser. Det sker for at få kontrol med stigende SU-udgifter til EU-studerende.

”Men man bør hellere sende et klart signal om, at vi gerne vil udenlandske studerende – ligesom danske studerende skal have gode vilkår for at kunne rejse ud i verden og dygtiggøre sig,” slutter hun.

Vi skal bygge landets fremtid på forskning og uddannelse. Derfor er jeg rigtig ked af de betydelige nedskæringer på universiteterne, som vi ser i øjeblikket – også inden for natur- og biovidenskab og sundhedsvidenskab

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...