Sponseret indhold

Medicon Valley Alliance: Høj vækst, men der er potentiale til mere

Der var livlig networking ved årsmødet i Medicon Valley Alliance.

Af:

Life science virksomheder på begge sider af Øresund tegner sig for et stadigt større bidrag til både den danske og svenske økonomi og eksport. Alene gennem selskabsskatten og indkomstskatten bidrager life science virksomhederne til den danske statskasse med nu knap 21 mia. kr. viser senest tilgængelige tal for 2019. Det svarer til 3,4 pct. af statens samlede skatteindtægter. En lignende, men dog ikke helt så markant tendens, ser man også i Sverige.

Når det gælder eksportindtægterne fra life science industrien, så kender kurven kun én retning, og det er opad. Over perioden 2010 til 2020 er eksportindtægterne årligt steget med gennemsnitligt 9,9 pct. i Danmark og med 5,2 pct. om året i Sverige i samme periode. Eksportindtægterne fra dansk life science beløber sig til svimlende 143 mia. kr. og målt på eksport per capita er Danmark femtestørst i verden.

Tallene taler for sig selv, men potentialet er endnu større. Det mener den nytiltrådte direktør for netværksorganisationen Medicon Valley Alliance, der arbejder for at styrke synergierne mellem kompetencerne i dansk og sydsvensk life science i regionen Medicon Valley. Den nye direktør hedder Anette Steenberg. Hun kommer fra en stilling som direktør for investeringsfremmeorganisationen Copenhagen Capacity, hvor Steenberg i sagens natur også havde stor berøring med life science sektoren.

Potentialet og ambitionen skal være, at rykke Medicon Valley længere op ad verdensranglisten som én af verdens førende life science regioner, lyder det. Der er i dag en håndfuld andre betydningsfulde life science regioner i verden. Boston, Bay Area, ”Golden Triangle” i UK, Amsterdam og Basel regionen. De andre life science regioner er kendetegnet ved, at de er lokaliseret i samme land. Det er den dansk-svenske jo ikke, og derfor er det ekstra vigtigt, at få nedbrudt de grænsebarrierer, der vanskeliggør en yderligere vækst og mobilitet i regionen.

Hvad kan Medicon Valley Alliance gøre for at forstærke den dansk-svenske life science regions styrkepositioner?
”Vores vision er at styrke Medicon Valley, så vi bliver med at være den mest konkurrencedygtige life science region i Nordeuropa. Derudover skal vi også indenfor visse styrkepositioner rykke helt op i top 3-5 på verdensplan. Alt, hvad Medicon Valley Alliance gør, skal have den målsætning. Vi skal understøtte og være med til at styrke vores medlemmers viden, netværk og konkurrenceevne og samtidig sikre, at verdenen kender til de unikke forsknings- og kommercielle kompetencer og muligheder, der ligger i vores region. Det gør vi bl.a. gennem vores specifikke netværksgrupper f.eks. inden for Onkologi, Medtech/Healthtech, Mikrobiom og R&D – senest med fokus på bl.a. stamcelleforskning. Vi gør det også gennem store offentlige-private forskningsprojekter som f.eks. vores ReproUnion projekt om (in)fertilitet eller DiaUnion projekt om Type1 diabetes, hvor vi har forskere, universiteter, hospitaler og virksomhederne med fra både den danske og svenske side af Øresund. Projekter, der kun er blevet til virkelighed pga. regionens komplementerende kompetencer og vi derved kan gøre 1+1 til 3, ”siger Anette Steenberg.

Stort årsmøde med international deltagelse
I begyndelsen af november samlede Medicon Valley Alliance mere end 250 nøgleaktører fra life science i ind- og udland til årsmøde i København til en dag med inspiration og networking. Årsmødet bød på en perlerække af talere. Den legendariske Robert S. Langer fra MIT Department of Chemical Engineering, var ét af årsmødets absolutte hovednavne. Han talte over emnet ”Hvordan kan Medicon Valley styrke sin position som Nordens førende life science klynge og som en globalt attraktiv destination for life science?” Robert S. Langer har grundlagt mere end 30 virksomheder baseret på sine opdagelser, og er intet mindre end verdenshistoriens mest citerede ingeniør med mere end 351.000 citationer.

Andre emner på årsmødet var: Hvad er potentialet for fremtidigt dansk-svensk life science-samarbejde efter COVID-19-pandemien? Hvor er synergierne, og hvordan udnytter vi dem til gavn for både videnskab, industri, sundhedspleje og patienter? I forbindelse med årsmødet foretog Medicon Valley Alliance en rundspørge blandt deltagerne. Her angav hele 56 pct. af de tilstedeværende manglen på talent som den største forhindring for fortsat udvikling og ekspansion.

”Det giver stof til eftertanke og forhåbentlig incitament til regeringen for at fokusere på at lette mobiliteten af arbejdskraften i Øresundsregionen, da talent er råstoffet for life science sektoren og dens fortsatte vækst,” påpeger Anette Steenberg.

Hun ser frem til at organisationer og politiske beslutningstagere på begge sider af Øresund sætter sig sammen for at nedbryde grænsebarriererne og opdatere en forældet lovgivning, som ikke er tilpasset et stærkt digitaliseret og post-Covid samfund. Naturligvis til gavn for life science industriens fortsatte udvikling.

Se også rapporten: The Beacons of Medicon Valley.

Om Medicon Valley Alliance
Medicon Valley Alliance er en dansk-svensk medlemsfinansieret netværks- og samarbejdsorganisation etableret i 1997 på initiativ af Københavns og Lunds Universitet. Formålet er at udnytte synergierne i dansk og sydsvensk life science og udvikle og markedsføre regionen som en attraktiv destination for investeringer og talenter. Medicon Valley Alliance har 300+ medlemsvirksomheder og -organisationer. Medicon Valley Alliances bestyrelse tæller blandt andet repræsentanter fra Københavns Universitet, Lunds Universitet, Malmø Universitet, Region Hovedstaden, Region Skåne, AbbVie Scandinavia, Ferring, og Medeon Science Park.

Seneste nyt

AI Regulation and Justice. Legal and Technology concept
AI rykker ind i den juridiske verden: Jurister skal lære at spørge på ny
Foto BRE 240425
PODCAST: Er kontoret stadig relevant – eller skal det genopfindes?
Samsung-Mobile-Galaxy-XCover7-Pro-and-Galaxy-Tab-Active5-Pro-Ruggedized-Devices_dl3
Sikkerhed er ikke længere valgfrit: Sådan hjælper Samsung virksomheder med at leve op til de nye EU-krav
GlobalConnect network operations center
GlobalConnect investerer i AI-drevet platform for at revolutionere kundeoplevelsen
per_husted (1) - lav opløsing
Kunstig intelligens må aldrig blive et mål i sig selv

Mest læste på BusinessReview.dk

Peder Søgaard-Pedersen ny
Life science og biotek er en hjørnesten for et konkurrencedygtigt Europa
Legalhero--
Digitalisering og personlig service skal gå hånd i hånd
Billede 3
Bioneer definerer udviklingsprogrammer for de næste fire år
2 (4)
Højt afkast kræver indsigt i hele værdikæden
DK_Langelands Plads^J Fredriksberg_PHOTO @gamasj
Certificeret og formstabilt Kebony-træ vinder frem overalt
3-Multiform00261
Køkkenet som både familierum og frirum
Gastech_070518-39_A4A7527[2]
Vælg den rigtige service til varmepumpen

Læs også

European Biosolutions Coalition
DI samler biosolutionssektoren i nyt branchefællesskab
På en stiftende generalforsamling d. 6/2-25 blev DI Biosolutions officielt etableret som et branchefællesskab under Dansk Industri....
Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Vi dykker ned i Pharmadanmarks life science-barometer med opdaterede tal for branchen og får formand for Pharmadanmark, Stine Hasling...
Digital transformation, IoT, Internet of Things, Software techno
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som...