Sponseret indhold
Surgiflo af Ferrosan Medical Devices, som har været i Impilo’s portefølje siden 2017
Nicholas
Nicholas Hooge, partner i Impilo.

Investeringsselskabet Impilo foretager Private Equity-investeringer i nordiske selskaber inden for det farmaceutiske område, medicinsk teknologi og relaterede sundhedstjenester. Inden for de seneste 15 mdr. har selskabet investeret i tre danske virksomheder, der er knyttet store forventninger til.

Investeringsselskabet Impilo med kontorer i Stockholm og København arbejder med Private Equity (PE)-investeringer inden for Health Care i Norden. PE-investeringer går ud på at opkøbe og investere i virksomheder, der efterfølgende udvikles og effektiviseres over en årrække for derefter at blive solgt eller børsnoteret. Det er typisk institutionelle investorer som pensionsfonde, familiekontorer og kapitalforvaltere, der er med i investorkredsen. Impilo har omtrent 1 mia. euro under forvaltning og er den mest aktive PE-investor inden for nordisk sundhed, og alene inden for de seneste 15 mdr. har investoren købt tre nye danske selskaber. Impilo ejer også – siden 2017 – det danske medico selskab Ferrosan Medical Devices.

”Der er høj aktivitet i det danske marked, og det betyder, at der løbende er spændende muligheder for os at investere i. Danmark er jo kendetegnet ved en meget stærk Life Science sektor med adskillige store velkendte selskaber i verdensklasse men også en meget stor klynge af viden og talent, der løbende leverer nye innovationer med stor international rækkevidde,” siger Nicholas Hooge, partner i Impilo og leder af det danske kontor.

Energieffektive frysere – og tandlægeklinikker i hele landet
Et af selskaberne er Lowenco. Selskabet, der blev stiftet i 2013, har specialiseret sig i at udvikle opbevaringsløsninger med ultralave temperaturer (ULT), rettet mod bio-pharma industrien. Virksomheden har oplevet stærk vækst de seneste tre år og er i dag den foretrukne leverandør af bæredygtige modulære ULT-lagringsløsninger for flere af verdens største biotek- og pharmaselskaber.

”Lowencos produkt er en revolutionerende ny løsning, som er mere økonomisk og energieffektiv end hidtidige løsninger. Og idet volumen inden for biologiske lægemidler fortsætter med at vokse, står Lowenco i en virkelig stærk position til at møde den stigende efterspørgsel på effektive løsninger i stor skala, der kan opbevare ingredienser til meget lave temperaturer,” siger Nicholas Hooge.

Tandlægen.dk er en anden af Impilo’s seneste investeringer. Det er Danmarks største kæde af tandlægeklinikker, beskæftiger over 800 og betjener mere end en kvart million patienter om året.

Tandlæger oplever generelt en meget nær tilknytning til deres patienter, som sjældent skifter tandlægepraksis, og der er dermed tale om en meget stabil underliggende forretning. I Danmark har vi den udfordring, at en stor del af klinikkerne er mindre klinikker, hvor ejerne – oftest mænd – er tæt på pension men kan have svært ved at finde yngre tandlæger, der vil overtage deres praksis. Det hænger sammen med, at tandlægebranchen har udviklet sig væsentligt igennem de seneste årtier.

”I dag er der generelt blandt tandlæger et større ønske om mere fleksible arbejdstider og at indgå i større og mere professionelle klinikker. Det er et demografisk skifte, vi oplever i branchen, og det er det, vi investerer ind i med tandlægen.dk, som er den kæde, der dækker landet bedst. Vi har en klar ambition om at medvirke til at bygge større klinikker op med stærk fokus på tandsundhed til fordel for både tandlæger og patienter,” siger Nicholas Hooge.

Scantox blev reddet på målstregen
Det tredje selskab, som Impilo har anskaffet sig inden for de seneste 15 mdr, er Scantox – og det er en lidt speciel historie. Virksomheden, der blev stiftet helt tilbage i 1977, er specialiseret i studier indenfor præklinisk forskning, herunder regulatoriske in-vivo toksikologiske studier, som er en afgørende del i udviklingen af lægemidler. I Norden har Scantox spillet en central rolle på det farmaceutiske og bioteknologiske område i mange år og har en bred og loyal kundegruppe. Og det var disse kunder, der fik et chok i 2020, da de amerikanske ejere i form af virksomheden Charles River meddelte, at virksomheden skulle lukkes, de ansatte fyres, og virksomhedens aktiviteter ville blive fortsat andetsteds under Charles River i udlandet.

”Vi oplevede en stor interesse fra medarbejdere og kunder for, at Scanbox kunne fortsætte. Det krævede dog ny kapital og strategi, og det var her, vi kom ind i billedet. Vi købte selskabet i januar 2021 og har sammen med ledelsen arbejdet intenst på at få at det bygget op igen, og det er lykkedes. Virksomheden oplever en konstant stigende fremgang, og vi ser mange attraktive muligheder for at ekspandere Scantox yderligere i de kommende år,” siger Nicholas Hooge.

Bæredygtighed er en del af processen
Impilo har udviklet et bredt industrielt netværk med stor operationel erfaring, som arbejder tæt sammen med investerings-teamet i forbindelse med nye investeringer og under ejerskabsperioden. Nicholas Hooge kan ikke afsløre noget om, hvad Impilo aktuelt har i søgelyset men understreger, at målet helt overordnet er en pipeline af selskaber som går på tværs af hele spektret af sundhedsindustrien, herunder farma, medtech, sundhedsservices, forbrugersundhed og digital sundhed.

Det er i høj grad med bæredygtighedsagendaen som en naturlig del af processen. Og det er ikke kun fordi, at EU er på vej med en bæredygtighedstaksonomi, der vil tvinge mange virksomheder til mere detaljeret dokumentation af tiltag, der har fokus på miljø samt sociale og ledelsesmæssige forhold.

”Der er en stærk interesse for bæredygtighed, som kommer fra vores investorer, og som vi også selv føler stærkt for. Vi ønsker ikke blot at skabe gode finansielle afkast, men vi lægger også stor vægt på at vise, at vi medvirker til at skabe en bedre sundhed og styrke de andre ESG-mål. Og her har vi med vores ejerskabsmodel en virkelig god mulighed for at påvirke et selskab i den rigtige retning,” afslutter Nicholas Hooge.

Impilo er et Nordisk baseret investeringsselskab, som udelukkende fokuserer på investeringer i virksomheder inden for farmaceutisk, medicinsk teknologi, sundhedstjenester og andre sundhedsorienterede områder. Udgangspunktet er, at virksomhederne i porteføljen skal bidrage til en positiv og bæredygtig udvikling af de samfund og markeder, hvor de er aktive, for at kunne have succes på langt sigt. Denne overbevisning er indlejret i Impilos investeringsstrategi, fordi den nødvendiggør en dybere forståelse og reducerer risici. På denne måde investerer Impilo i mulighederne for, at mennesker kan leve sundere liv i fremtiden.

Læs mere på www.impilo.dk

Vi ønsker ikke blot at skabe gode finansielle afkast, vi lægger også stor vægt på at vise, at vi med virker til at skabe en bedre sundhed og styrke de øvrige ESG-mål igennem de virksomheder, vi ejer

MEST LÆSTE