Vejen til succesfuld ledelse går gennem opgør med negativ social arv

Kevin_frit_1_300dpi_avis

Af:

Kevin Heumann startede for 20 år siden med sin egen personlige udvikling, og havde så stor succes med det, at han de sidste seks år har hjulpet andre. At få succes som menneske og leder, fordrer et opgør med den negative sociale arv, som mange af os slæber rundt på, siger han.

Når Kevin Heumann afholder samtaler med danske ledere, der på en eller anden måde er udfordret på jobbet, benytter han ikke store forkromede teorier og værktøjer fra psykologihåndbogen. Han benytter derimod det, der har virket for ham selv, og som i dag har gjort ham til et autentisk og selvsikkert menneske.

– Jeg har ingen lang akademisk psykologiuddannelse bag mig, og jeg har ikke behov for at bruge store ord. Men jeg er rigtig god til at aflæse mennesker og hjælpe dem til at sætte ord på deres udfordringer og blokeringer. Jeg siger tingene, som de er. Tilsammen gør det hele forskellen, siger han.

Det moderne menneskes udfordringer handler altid om negativ social arv, som er overtaget fra forældrene, eller fra det miljø, og den kultur, man er vokset op i.

– Tag for eksempel usikkerhed eller angsten for ikke at være god nok, som mange lider under, uden selv at være klar over det, og som ofte er årsagen til samarbejdsvanskeligheder, dårlig ledelse, stress og depression. Det ikke så mærkeligt, at mange søger hjælp og støtte til at overkomme udfordringerne i livet.

Kevin var selv et usikkert barn
Kevin var fem år, første gang han selv mødte usikkerheden. Det var i ugen op til fastelavn og han glædede sig, som alle andre børn i den alder, til at klæde sig ud. Han var mødt stolt op i børnehaven blot for at erfare, at ingen af de andre børn var klædt ud. Hans forældre havde taget fejl af dagen. Kevin blev flov over at skille sig ud i sit kostume, og tilmed havde nogle af pædagogerne grinet lidt af ham.

Dengang var han selvfølgelig ikke klar over, hvilken betydning denne forholdsvis uskyldige episode skulle få, men oplevelsen blev den første spæde start på en lang periode i Kevins liv, hvor usikkerheden langsomt voksede og trængte igennem de historier, han gennem tiden fortalte om sig selv.

Han var heller ikke klar over, at roden til usikkerheden stammede fra forældrene, som begge udviste usikkerhed på hver deres måde. Eller at forældrenes usikkerhed var et arv fra bedsteforældrene. Det fandt han først ud af flere år senere.

Mødet med Inge
Var der ikke sket noget radikalt, havde Kevin formentlig måttet slås med de samme problemer i dag, hvor han er 42 år gammel.

– Da jeg var 19 år, kom jeg i kontakt med Inge, der havde hjulpet mange andre mennesker. Hun var en slags klog kone på egnen, og havde heller ikke nogen lang psykologiuddannelse. Men hun havde en formidabel evne til at se ind i mennesker og aflæse dem, smiler Kevin.

Og det hun så – både hos Kevin og hos andre – var næsten altid ulykkelige mønstre, der var grundlagt i barndommen og havde vokset sig store.

Erkend årsagen og du er halvvejs i mål
Faktisk beskriver Kevin mødet med kvinden og det følgende klarsyn som en begivenhed, der havde en positiv og selvforstærkende effekt. Nærmest en sneboldeffekt:

– I dag siger jeg til mine egne klienter, at de er halvvejs i mål, når de har erkendt, hvor deres problemer stammer fra. Sådan var det for mig selv, og sådan er det for langt de fleste, fordi vores underbevidsthed automatisk begynder at arbejde med den nye indsigt.

På den måde kommer forandringen indefra, uden at man behøver årelange terapiforløb, siger han og tilføjer, at det derud over er afgørende vigtigt at få sat ord på. -Bare det at sige ordene højt, har en helende effekt for en udfordret psyke, lyder det.

Der er udfordringer derude
Siden 2014, hvor Kevin Heumann etablerede Arketype.nu har han arbejdet med en lang række mennesker i forskellige positioner. En af kategorierne er nogle af DBU’s fodbolddommere, som han er mentaltræner for – en anden er ledere i private- og offentlige virksomheder.

Og det, der glæder Kevin Heumann allermest, er, at han aldrig har gjort ret meget for at markedsføre sin praksis. Ordet er gået fra mund til mund, og er endda nået helt til Spanien og Luxemburg, hvor han også har klienter fra.

– Det er et faktum, som jeg er ovenud glad for, siger han peger på et andet forhold, der helt sikkert har medvirket til den store søgning:

– Jeg symptombehandler ikke, men arbejder direkte med roden og årsagen til udfordringerne. De mennesker, jeg arbejder med, oplever vedblivende positive forandringer i livet, både på arbejdet og privat. Det har ikke blot en positiv effekt for dem selv, men også i deres relationer.

I bogen ”Bæredygtig, holistisk og autentisk ledelse”, fortæller Kevin mere om, hvorfor det er vigtigt at tage udgangspunkt i oprindelsen til de uhensigtsmæssige tanke-, føle- og handlemønstre, hvis man vil skabe intelligente og vedvarende forandringer i mennesker.

– Mit håb er, at mange flere oplever hvilken befrielse det er, at frigøre sig fra sin negative sociale arv og slippe sit fulde potentiale som menneske og leder løs, slutter Kevin Heumann.

Det nye arbejdsmarked kalder på ledere som, gennem en dyb personlig indsigt og forankring i sig selv, tør gå forrest, sætte grænser og lede sine medarbejdere med autenticitet, nærvær og medfølelse.

Læs mere

www.arketype.nu

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
IMG_0424
Bæredygtige træbroer boomer over hele landet

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...