Undgå at ledelsesformen hæmmer udviklingen af performancekulturen

Af:

En ny virkelighed har præsenteret sig i de danske virksomheder, hvor den gamle ledelsesform taber værdi, i takt med at vi organiserer os mere agilt og dynamisk, og nye generationer af medarbejdere med helt andre krav kommer ind i organisationerne. Flere og flere finder vej til den nye form.

Læring er blevet digitalt understøttet, og det er arbejdet med performance management også. Noter i en kinabog eller på bagsiden af en serviet giver ikke det nødvendige overblik

Formålet med ledelse har ikke ændret sig. Ledelse handler stadig om at skabe resultater gennem andre. Til gengæld har vi i virksomhederne organiseret os mere dynamisk for at være hurtigere og mere effektive i omstillingen af forretningen, og det påvirker, hvordan vi skal lede. Det forklarer partner og rådgiver Mads Dahl-Larsen fra konsulentvirksomheden Grape, der er specialiseret i organisationsudvikling og digital læring.

”Virksomhederne organiserer sig bl.a. i matrixer eller agilt, hvilket betyder, at de enkelte medarbejdere ikke har en hverdag, hvor de sidder sammen i en afdeling med deres leder, som hele tiden kan være tæt på. Nu arbejdes der i højere grad i projekter og skiftende teams, hvor ledelsesformen skifter karakter og ofte
også spredes ud på flere personer.”

Medarbejderen er i centrum af performance kulturen
Den rette kultur hjælper organisationen med at skabe resultater og opretholde et stabilt højt performanceniveau over tid. Det er derfor ikke underligt, at opbygningen af en performance kultur er et af hovedmålene for mange organisationer, da det kan betyde forskellen mellem stagnation og vækst.

”Medarbejderne har stadig behov for god ledelse, og de nye generationer stiller faktisk øget krav til hele tiden at føle, at de udvikles, og at der er fokus på dem og deres karriere. Deres loyalitet og engagement er dybt afhængig af det. Det skal være sjovt, spændende og udviklende for den enkelte at gå på arbejde, og det er vigtigt, at lederen kan understøtte medarbejderens behov for dette.

Men eftersom medarbejderen og lederen har fået mindre tid sammen, og kravene til individuelt fokus samtidig er steget, så er arbejdet med mål, feedback, udviklingssamtaler, opfølgning med mere blevet betydeligt mere komplekst at holde styr på for lederen,” siger Mads Dahl-Larsen.

Nye digitale værktøjer understøtter den moderne ledelse
”Lederen har ikke en chance for at navigere effektivt og effektfuldt i den virkelighed uden et digitalt værktøj. Læring er blevet digitalt understøttet, og det er arbejdet med performance management også. Noter i en kinabog eller på bagsiden af en servicet giver ikke det nødvendige overblik,” siger Mads Dahl-Larsen.

Arbejdet med kompetencer og præstationer i dag er båret af en digital tilgang.

”Den årlige MUS-samtale er begravet og erstattet af løbende check-ins. Og traditionelle tredages-kurser er erstattet af blended learning-forløb, hvor læring i højere grad er blevet brudt op i små og individuelt fokuseret bidder,” siger Mads Dahl-Larsen og fortsætter:

”Vi kan ikke udvikle medarbejderne gennem en årlig dialog eller ved at samle dem i et lokale og overhælde dem med information, som de glemmer halvdelen af i ugerne efter. Vi skal finde vej til en måde at arbejde meget mere effektivt for at tilfredsstille både hastigheden, hvorved vi skal navigere i markederne, og samtidig skabe top-engagerede loyale medarbejdere.”

Det forstærker behovet for nye digitale værktøjer, som eloomi, hvor medarbejdernes læring, feedback og udvikling er struktureret og tilgængelig.

Samler læring og performance
ERP-systemer hjalp os med at få styr på forretningen, CRM-systemerne hjalp os med at få styr på kunderne. Nu er tiden for alvor kommet til, at vi gennem de nye HR-systemer får styr på medarbejderne.

”Når vi tager en platform som eloomi, som gør digital læring muligt og sætter struktur på feedback og opfølgning, og kombinerer den med alle de gamle ledelsesdiscipliner som at coache, give feedback, motivere, være empatisk og lyttende, så får vi en langt mere moderne og effektiv ledelsesform,” siger Mads Dahl-Larsen.

På eloomi-platformen kan virksomhedens kommunikation formidles struktureret, og ledelsen let følge den løbende kompetenceudvikling af organisationen, helt ned på medarbejderniveau.

Det giver samtidig medarbejderne nem og overskuelig adgang til ny og relevant viden samt klarhed om mål, feedback og deres egen udvikling.

”Skal vi lykkes med at skabe en performancekultur, som bidrager til bundlinjen, så peger pilen som altid på ledelsen. Så skal vi bare sikre os, at vi bygger de rette forudsætninger for, at lederne kan arbejde effektivt med organisationens udvikling, engagement og produktivitet.” siger Mads Dahl-Larsen.

Konsulentvirksomheden Grape A/S er fra 2001 og specialiseret i arbejdet med organisationsudvikling, herunder fem hovedområder: ledelsesudvikling, salgstræning, onboarding, compliance og produktion af e-learning.

www.grapenordic.com

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: AREALER OG AREALANVENDELSE - HVAD ER FORSKELLENE, OG HVORFOR ER DE VIGTIGE?
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...