Sponseret indhold

Stine Bosse om den sunde le­der­grup­pe: Det handler om at turde indrømme, at noget er van­ske­ligt, eller at du tog fejl

Fotograf Vibe Juul Sannig

Af:

For den erfarne forretningskvinde Stine Bosse kræver en sund ledergruppe og direktion, at den består af både mænd og kvinder, som formår at bruge deres feminine og maskuline sider. En evne, som former et fællesskab for ledere – og som understreger vigtigheden af kvinder i ledelse. Ifølge Stine Bosse er en leders evner delvist medfødte, fordi en leder skal have en naturlig lyst til at stå frem og bruge sig selv og sin personlighed – med alle dens facetter.

”Det pudsige fænomen ved ledelse er, at du både skal kunne gå forrest og holde dig i baggrunden,” fortæller Stine Bosse. ”Disse er afgørende evner, som understreger, at du hverken kan være en mandlig eller kvindelig topleder, hvis du ikke kan spille på hele klaveret og bruge både dine feminine og maskuline sider. Dygtige ledere har netop det tilfælles, at de tør bruge begge dele.”

”Shit, jeg har bare syltet solbær”
Når det kommer til, hvordan disse sider kommer til udtryk på direktionsgangen, er Stine Bosse ikke i tvivl om, at både mænd og kvinder har sin berettigelse – og fællesskabet kan styrke, at der også bliver drøftet det svære, vanskelige og usikre på et ledelseslag, der har ry for at huse store personligheder og sikre beslutninger.

”Det handler om at turde indrømme, at noget er vanskeligt, eller at du tog fejl. Det øjeblik, hvor én leder tør det, tør andre også,” siger Stine Bosse og fortsætter: ”Jeg sad i mange år i en direktion af mænd, hvor alt var meget maskulint. Da vi kom tilbage fra sommerferie, fortalte mændene, at de havde været på sejltur eller golfferie, og jeg tænkte: ‘Shit, jeg har bare syltet solbær’ – og måtte indimellem pynte lidt på historierne for at byde ind i samtalen.”

Efterfølgende valgte Stine Bosse, at det ikke skulle være fremgangsmåden, da hun selv blev administrerende direktør:

”Da jeg for første gang kom tilbage fra ferie i mit nye job, tænkte jeg: ‘Nu fortæller jeg dem fandeme, at jeg har syltet solbær, og at jeg har nydt at være i haven og læse bøger’. Og det pudsige var, at halvdelen af mændene bød ind i samtalen. De havde jo koner derhjemme, der også syltede.”

Ifølge Stine Bosse er det ikke altid lige let at forklare, hvorfor det er så vigtigt, at der også i toppen er en blanding af mænd og kvinder: ”For det kræver, at kvinder tør bruge sig selv og legitimere, at et kvindeunivers også kan gøre sig på en direktionsgang. For hvad skulle være mere kvalificerende ved at spille golf end ved at sylte solbær eller blommer?”

Kvinder skal være bevidste om deres vej til toppen
I diskussionen om kvinder i ledelse er det Stine Bosses indtryk, at kvinder på deres vej til toppen til dels må imitere mænd:

”På min vej til toppen har jeg måtte gøre det. Når jeg ser tilbage, kan jeg se det på mit tøjvalg, min fremtoning og mit ordvalg. Jeg var dog altid bevidst om det, når jeg gjorde det, og det bør andre kvinder også være, for det er et virkemiddel. Jeg var eksempelvis nødt til at lære ’fodboldsprog’, for ellers kunne jeg ikke byde ind. Så der er ingen tvivl om, at ledere er nødt til at erkende og forstå, hvorfor det er vigtigt – og vælge, hvordan man vil gå til bordet.”

Med tiden er Stine Bosse dog blevet bevidst om én bestemt ting, der bringer ledere – mænd som kvinder – sammen i stedet for at adskille dem: ”Det er det, der er så interessant i ledelse, for selvom vi kommer fra hver vores verden, har vi i hvert fald en ting tilfælles: at vi tør bruge alle vores facetter, og at vi ikke gør det til et spørgsmål om køn. Det er sådan, jeg har oplevet de mænd og kvinder, jeg har arbejdet med. Det er altså snarere en ‘både og’ end en ‘enten eller’, og det er essentielt, at vi påpeger den synergi, der kan opstå. At mænd også kan være kvindelige, og kvinder også kan være mandlige.”

Ansæt ledere på dynamik og kemi – ikke enkeltkompetencer
Stine Bosse har også et helt klart råd til de ansættende ledere i de danske virksomheder, der står over for at skulle rekruttere en ny leder – en situation, de fleste vil komme i før eller senere:

”Ansættende ledere skal lære at forme ‘ledergrupper’ og ikke ‘grupper af ledere’. Hvis du rekrutterer en gruppe af ledere, kigger du på enkeltkompetencer, men hvis du former en ledergruppe, kigger du på, hvordan en kandidat passer ind i den eksisterende ledergruppe – og sørger for, at ingen slår sig på hinanden.”

For ifølge Stine Bosse er der klare paralleller mellem at forme en medarbejder- og ledergruppe:

”Det er lige så vigtigt, som når du former en medarbejdergruppe, at du ser på ledergruppen som den samling af dynamik og kemi, den er. Men her springer mange over, og jo højere op i organisationen, des mere overspring – og her får det virkelig store konsekvenser for virksomheden. Derfor bliver denne evne til at sammensætte de rette ledergrupper afgørende for organisationer, der vil lykkes med deres ledelse.”

Find matchet til din ledergruppe

Skal du selv rekruttere en ny leder til din virksomhed, kan du nå ud til mange tusinde lederprofiler med Jobindex’ målrettede Lederpakke. Her indrykker vi din jobannonce på Jobindex, der er landets største jobsite, og StepStone, som er landets eneste lederjobsite.

Kontakt os på tlf. 3832 3355, hvis du vil vide mere

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...