Revisorliv med overskud på den menneskelige bundlinje

Gennembrudscoach Susanne Frandsen med

Af:

Revisionshuset Tal & Tanker samarbejder fast med gennembrudscoach Susanne Frandsen. Målet er den fri-gjorte medarbejder, der står ved sig selv og oplever et sammenhængende liv i stedet for at arbejde sig ihjel.

Der skal være indhold i livet, og alt det, vi laver i det her hus, skal give mening

”Jeg tror, at en meget stor del af dansk erhvervsliv spiller keglefodbold,” siger gennembrudscoach Susanne Frandsen.
Lige så sjovt det er at spille fodbold med en kegle for ansigtet, så synsfeltet er begrænset til det lille hul for enden – lige så smertefuldt er det at leve og arbejde efter samme devise: med et snævert fokus og uden overblik på livets bane.

Hun bliver i keglebilledet, når hun skal beskrive den proces, hun siden 2014 har hjulpet partnere og medarbejdere i revisionsvirksomheden Tal og Tanker med at sætte i gang og fastholde.

”Jeg sammenligner denne proces med at få fjernet keglen og blive bevidst om, hvilken bane man spiller på. Hvis jeg kan se helheden, kan jeg bedre ramme bolden rent.”

Susanne Frandsen er forandringskatalysator, foredragsholder og Passionstest Facilitator. Hun har skrevet ‘Direktørmanualen – ledelse fra hjertet’ (2014) og sammen med Eva Ehler børnebogen ‘Sia og Den magiske sten’ (2019) om personligt lederskab i børnehøjde. 

Hun udbyder sammen med Stine Sølvsted en ‘Master i Nærværsledelse’ og snart også en ‘Executive master i Nærværsledelse’. Susanne Frandsen er co-founder af den internationale gruppe ‘The Change Makers’ og modtog i 2019 prisen for ‘Leadership in the world 2019’ fra The Network for Transformational Leaders.

www.susannefrandsen.dk

Næsen i sporet
Tal & Tankers medarbejdere i Silkeborg, Pandrup og på Frederiksberg har naturligvis helt styr på debet, kredit, afstemning og pivottabeller.

Men de afstemmer også deres eget liv, når de går på arbejde, for gennem åbenhed, ærlighed og dialog arbejder Tal & Tanker bevidst for, at alle medarbejdere har et liv i balance.

Balance mellem hjemmefront og arbejde. Balance mellem egne ambitioner og udfordringer på jobbet. Balance mellem jobintensitet og stadie i livet.

”Ud fra vores egne erfaringer i branchen vidste vi godt, hvilken arbejdsplads vi ikke ønskede. Vi var nok mere uklare på, hvad det så var, vi ville i stedet. Med Susannes hjælp har vi sat næsen i sporet og bevæger os hver dag hen imod det rigtige for os,” siger partner Per Jensen.

Se på hele mennesket
Tal & Tanker har droppet den traditionelle MUS-samtale, fordi den fokuserer ensidigt på jobsituationen og ikke omfavner helheden i medarbejderens liv. I stedet holder medarbejdere jævnligt faciliterede cirkelsamtaler – ’Tal med hinanden’ – om relevante emner, og de kan få personlige coaching-sessioner hos Susanne Frandsen.

Hun holder også foredrag og workshops for medarbejdere og partnere og deltager også i nogle af partner- og bestyrelsesmøderne for at sikre, at der arbejdes med virksomhedens værdier på alle niveauer.

”Det vigtigste er nok, at vi til alle møder taler om, at det her er vores dna. Alle synes i starten, at det er svært at åbne op og tale om sine udfordringer, men det skaber holdånd og giver en helt ny dimension i forhold til at have en arbejdsplads og kende hinanden. MUS-samtalen er ikke nok, for det kan lige så vel være noget, der driller derhjemme, som påvirker dig på arbejdet. Vi er nødt til at se på hele mennesket,” siger partner Martin Brinch Therkelsen.

Alt skal give mening
Hos Tal & Tanker er målsætningen, at medarbejderne leverer 1.000 salgbare timer til deres individuelle salgspris. Det mener Tal & Tanker er et både opnåeligt og ambitiøst mål.

Det kræver, at partnerne sammen med medarbejderen fokuserer på kvaliteten i timerne og får designet og tilpasset kunder og opgaver, så det matcher den enkelte medarbejder. For hvis en medarbejder for eksempel er overkvalificeret til sine opgaver, skal der produceres mere end de 1.000 timer for at kunne leve op til målet. Det samme er tilfældet, hvis for eksempel prisen for en opgave er skæv. Det er en markant anderledes tilgang end hos andre revisionshuse.

”For os er det vejen frem at nedbryde stereotypen om revisoren som en skjortekriger, der arbejder sig ihjel. I stedet hjælper vi medarbejderne med at stå ved, hvem de er som mennesker. Jo mindre de skal gå på kompromis med dem selv, jo bedre trives og performer de. Her skal vi ikke arbejde meget, men smart, og vi skal have gode kunder. De dårlige kunder skal medarbejderne droppe eller gøre til gode kunder. De skal ikke sætte sig i en håbløs situation og arbejde på noget, der er urentabelt eller personligt fornedrende blot for at gøre en partner tilfreds. Der skal være indhold i livet, og alt det, vi laver i det her hus, skal give mening,” siger Per Jensen.

Hos Tal & Tanker må man gerne arbejde 50 timer, hvis man ønsker det, men det er ingen forventning og ikke noget mål i sig selv.

”Det afhænger typisk af, hvor du er i livet. Når du endnu ikke har små børn og gerne vil have karrieren i gang, er der plads til, at du giver den en skalle. Men der er også plads til at skrue ned, når du får mand, kone og børn eller vil tage en ekstra uddannelse, uden at du bliver set skævt til,” siger Martin Brinch Therkelsen.

No gain with pain
Revisorerne og Susanne Frandsen køber ikke mottoer som ’no pain, no gain’. Tværtimod bør målet være at have så lavt et smertepunkt som muligt. Snarere ’no gain with pain’.

”Jo lavere smertepunkt, du har, jo tidligere ved du, at du er på vej ud ad en forkert vej, og du kan manøvrere bedre som leder og medarbejder. Vi værdsætter, når medarbejderne reagerer hurtigt på ting, de kan mærke er forkerte, for så kan vi komme hurtigt videre i den rigtige retning,” siger Per Jensen.

Et ja til os selv
”Det er et paradigmeskifte, vi er i gang med,” siger Susanne Frandsen. ”Det sker ikke over en weekend, men skal foldes ud over tid, for menneskets natur er at holde sig fastlåst i dette smerteparadigme, hvor vi som voksne kolleger blot projicerer indgroede, negative tankemønstre fra barndom og ungdom over på ledere, kolleger og kunder. Den menneskelige hjerne leder altid efter hullerne i osten. I stedet vil vi have letheden ind og navigere efter den indre følelsesmæssige gps. Hvad føles rigtigt? Derfor er vores kongstanke, at vi skal følge vejen med mindst modstand og mest glæde, og at vi ikke må sige ja til noget, der ikke også er et helkrops-ja til os selv.”

Revisionshuset Tal & Tanker har 55 medarbejdere fordelt på tre afdelinger i Silkeborg, Pandrup og på Frederiksberg. Tal & Tanker tror på, at arbejdsglæde skabt af åbenhed og gensidig respekt er med til at skabe overskud og balance i livet til glæde for medarbejder, virksomhed og samarbejdet med kunderne. Tal & Tanker kalder det ’den menneskelige bundlinje’.

www.talogtanker.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...