Sponseret indhold

Inklusion driver forretningsværdi

Caroline Farberger

Af:

For Caroline Farberger blev kønsskiftet noget af en øjenåbner. Som topchef for en række meget store danske og svenske erhvervsvirksomheder troede hun – i de første 50 år af sit liv (i den periode manden Carl) at han havde helt styr på kønsroller og ligestilling. Men han skulle blive klogere.

Det var først da jeg begyndte at lede som kvinde, at jeg fik en åben og ærlig dialog med andre kvinder, og kom til at høre hele deres perspektiv. Og først da begyndte jeg dels at forstå den store tilpasning, man som kvinde er nødt til at gøre i erhvervslivet, dels de mange kompromiser man er nødt til at indgå med sig selv som kvinde for at forsøge at indpasse sig og ikke være til besvær.” forklarer Caroline Farberger om sine første erfaringer som kvinde med kvinder i toppen af erhvervslivet – og tilføjer: ”Desværre må jeg erkende at det på den korte bane taktisk er rigtigt. Fra min egen ledelsestid som mand husker jeg beklageligvis kun alt for godt, hvordan kvinder med lidt for mange bekymringer om en aktuel afgørelse var til lidt for stort besvær – og måske ikke passede ind i min virksomhed. Og ville umiddelbart sikkert have valgt at forfremme en mand. På trods af at jeg på det tidspunkt mente at have fuldkommen styr på alt – ligestilling inklusive.”

Føler et stort ansvar
Når Caroline Farberger nu optræder fuldt åben om den manglende ligestilling mellem kønnene i erhvervslivet – en åbenhed man kunne frygte ville påvirke hendes personlige karrieremuligheder i visse selskaber med en gammeldags ledelseskultur – hænger det sammen med, at hun føler et stort ansvar.

”For det første vil jeg gerne fortælle min historie, da jeg er den eneste person, der på egen krop både har prøvet at være mandlig CEO og kvindelig CEO, og fordi der er stor efterspørgsel på perspektivet. Men desuden har jeg en stor, dårlig samvittighed fra min tid som mandlig leder, hvor jeg var frygtelig ignorant, og gennem så mange år ikke forstod det fulde potentiale i ligestilling. Hvis jeg desuden kan føre inddragelse et eller flere trin videre vil det gøre mig meget glad.” uddyber hun.

På toppen af sin karriere
Det er omkring fire år siden at Caroline Farberger tog det meget stort spring, og skiftede køn fra mand til kvinde. For den indsats hun i den periode har gjort for kvinder i erhvervslivet, modtog hun for nyligt Womenomics Leadership Award. I forbindelse med sin takketale sagde hun blandt andet:

”Jeg var på toppen af min karriere. Jeg havde fulgt det tilsyneladende perfekte normative spor gennem hele min livsrejse. Dobbelte universitetsgrader, der startede min karriere med seks år som ledelseskonsulent hos McKinsey, derefter en lang karriere i forsikringsbranchen, hvor jeg endelig nåede stillingen som administrerende direktør.”

Kendte sin kønsidentitet som otteårig
Bevidstheden om egen kønsidentitet var på ingen måde noget, der kom til Caroline som lyn fra en klar himmel. Faktisk vidste hun allerede som otteårig i 1976 at han ikke var nogen helt almindelig lille dreng. Denne erkendelse kom til hende, da hun sad og så den svenske kong Carl Gustafs bryllup med dronning Silvia, og i aviserne kunne beundre de mange smukke og kostbare kjoler som de kvindelige bryllupsgæster bar.

”Min mor købte aviserne og jeg så på billederne og følte en vis tiltrækning, og følte at jeg også gerne ville se så smuk ud, når jeg blev ældre. Men at det ikke kunne opfyldes nu, fordi jeg var en mand. Så hele mit liv har jeg gjort det, der blev forventet af en mand – ikke mindst så mine forældre kunne være stolte af mig.” forklarer Caroline Farberger.

Manglende information gjorde det vanskeligt
På den tid eksisterede internettet ikke, og opslagsværker med informationer om kønsidentitet var mildest talt sparsomme. Derfor fik den opvoksende dreng Carl den opfattelse at han var unormal; en viden han bestemt ikke ville dele med andre.

”Men de feminine tanker jeg havde haft i mit hoved lide siden otte års alderen måtte jeg konfrontere mig med. For fem år siden gik jeg til en professionel make-up salon, blev sminket som kvinde med paryk og kvindetøj og spadserede gennem Stockholm city. Alting føltes fantastisk perfekt og det var en meget stærk følelse. Jeg indså instinktivt at dette var noget, jeg ikke kunne negligere, måtte acceptere og tage konsekvensen af,” konstaterer Caroline Farberger.

Efter nogen tids overvejelser indså Caroline at hun måtte skifte køn permanent – hvilket skete i september 2018. Caroline er i øjeblikket partner og bestyrelsesformand i venturekapitalselskabet Wellstreet, hvor hun arbejder for at investere i virksomheder med særlig vægt på kvindelige iværksættere.

Jeg havde en kone og tre børn, et dejligt hus og blev respekteret i mit lokalsamfund. Hvad mere kunne jeg stræbe efter? Men jeg var ikke en glad person. Dybt inde i mig selv begyndte jeg at forstå, at jeg ikke levede som mit sande jeg. Jeg var ikke autentisk. Jeg var også bange. Bange for, hvad der ville ske, hvis folk kendte til min hemmelighed. Bange for at blive afvist, latterliggjort, at miste alt det, jeg så omhyggeligt havde bygget op i løbet af mine 50 år af livet.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...