For erhvervslivet skal mangfoldighed være en styrke – uanset seksuel orientering og kønsidentitet

Brian Mikkelsen
Brian Mikkelsen

Af:

Bøsser trives generelt bedre end både lesbiske og biseksuelle. Men transpersoner udgør fortsat en særligt udsat gruppe på arbejds­markedet. Det kalder på et større fokus fra virksomhederne. 

Skrevet af; Brian Mikkelsen, adm. dir. Dansk Erhverv


Vi kender det alle sammen. Hen over frokostbordet på vores arbejdsplads falder snakken på, hvad vi lavede i weekenden. Hvem vi var sammen med. For langt de fleste af os er det en vigtig del af vores arbejdsliv, at vi kan snakke frit med vores kollegaer. At vi kan være os selv. Sådan er det desværre ikke for alle.

En undersøgelse af homo-, biseksuelle og transpersoners trivsel på arbejdsmarkedet viser, at over en fjerdedel ikke føler, at de kan være åbne om deres seksualitet på deres arbejdsplads. Undersøgelser viser, at det giver en øget risiko for mistrivsel i form af depression og stress. Det er ikke bare ulykkeligt for den enkelte medarbejder. Det er simpelthen også et problem for virksomhederne og i Dansk Erhverv bakker vi op om diversitet og inklusion. Det er både vigtigt og det er det rigtige!

Det kræver en klar holdning
I den her uge fejrer vi Copenhagen Pride, og det er en god anledning til at minde hinanden om, at selvom Danmark på nogle områder er kommet langt med både ligestilling og mangfoldighed, så er vi desværre langt fra i mål. Priden er også en nødvendig anledning til at minde hinanden om, at det fortsat kræver en stor indsats. Det er sund fornuft, at et inkluderende arbejdsklima og bedre trivsel både skaber gladere og bedre medarbejdere og kollegaer. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det i sidste ende også gavner vores virksomheder – og i det brede perspektiv øger vores konkurrenceevne. Diversitet handler ikke om positiv særbehandling af specifikke medarbejdergrupper, men derimod om at sætte de personlige kompetencer og egenskaber i fokus. Danske virksomheder har nemlig brug for, at alle talenter og kompetencer udvikles og kommer optimalt i spil, så virksomhederne kan besætte deres stillinger og få adgang til den samlede talentpulje.

Og det kræver, at hver enkelt virksomhed tager stilling til deres politik på området. Hvordan vil de helt konkret skabe et inkluderende arbejdsklima, der fremmer mangfoldighed? Det har Dansk Erhverv lavet en række vejledende guides til og her i Pride-ugen afholder vi i samarbejde med fagfolk og en række danske virksomheder et webinar med fokus på, hvordan vi kan fremme en større åbenhed og inklusion af LGBTI+ personer på arbejdspladsen.

For det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver, at vi fortsat har fokus på det. At vi lærer af hinandens gode og dårlige erfaringer. For det handler jo i bund og grund om at få skabt et arbejdsklima, hvor alle kan føle sig tilpas, og hvor ingen er i tvivl om, at der er plads til, at man kan være sig selv.

Et inkluderende arbejdsmarked
Et velfungerende og inkluderende arbejdsmarked med gode relationer imellem arbejdsgiver og medarbejdere er afgørende for et dynamisk og velstående samfund. Dansk Erhvervs kerneopgave er at bidrage til, at Danmark har en stærk økonomi med en høj beskæftigelse, hvor virksomhederne og borgerne oplever gode og stabile forhold. Og særligt unge opfatter diversitet som en indikator på en attraktiv arbejdsplads.

I danske organisationer og virksomheder har vi store udfordringer, når det kommer til kønsrepræsentationen i ledelsen, men i arbejdet for at forbedre dette må vi ikke glemme, at diversitet også mere end biologisk køn. Diversitet kan også skabes gennem forskelle i alder, religiøs overbevisning, etnicitet, race, hudfarve, national og social oprindelse, seksuel orientering, handicap, politisk anskuelse m.m. Køn er en indikator på diversitet, men ikke en garanti.

Grundlæggende set er det svært at udfordre status quo og udvikle virksomheden i en bedre retning, hvis medarbejdersammensætningen ikke rummer forskelligheder. Alle vores forskelligheder kan bidrage til at gøre danske virksomheder stærkere. Forskellige mennesker giver forskellige perspektiver på produkter og ydelser eller kendskab til nye markeder og kundegrupper – og det har vi brug for. Og så behøver vi ingen tal for at sige, at medarbejdere, der trives og er glade, leverer bedre resultater.

Pride Ugen er altid en vigtig begivenhed, hvor vi hylder mangfoldighed, retten til at udtrykke sig frit – og til at være sig selv. Men Pride-ugen skal også minde os om, at vi hver eneste dag og uge skal arbejde for at fremme og styrke disse værdier – det gælder i hele samfundet – men det gælder selvfølgelig også på de danske arbejdspladser.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
nicholas-doherty-pONBhDyOFoM-unsplash
Den grønne omstilling er vores alles projekt
1-LOFT hoogglans halfopen
Vælg din nye seng med omtanke

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...