Er du faldet i søvn bag rattet i dit eget arbejdsliv?

Af:

For mange ledere er karrieren som 40-50 årig fladet ud – og der er måske brug for et spark bagi?

Hvis du ikke er tilfreds med det du laver, er det aldrig for sent at lave det om – uanset hvad du laver

Alt for mange ledere i 40-50 års-alderen oplever at udfordringerne mere og mere antager rutineform, kollegerne har gennem mange år været de samme, vejen til kantinen tilbagelægges på autopilot – og det gør karrieren også.

Det er på tide at tage mulighederne og ønskerne op til revision. Hvordan man gør det, har vi taget en snak med Elize Dimare og Johnny Sørensen fra Fire & Shield om.

”Midt-sidst i karrieren stiger det generelle niveau af utilfredshed ofte. Mange synes ikke længere, det er lige så sjovt at gå på arbejde som tidligere, og man bliver mere og mere en evig nej-hat. Når man mærker den generelle afmagt i forhold til sit arbejde, men sådan behøver det ikke at være, for der er masser af muligheder for at genstarte sin karriere. Spørg dig selv, om du har at arbejde på den måde de næste 10, 15 eller 20 år” fortæller Fire & Shields to ejere og direktører Elize Dimare og Johnny Sørensen indledningsvist.

Hjælp dig selv videre
Med 10-20 år tilbage på arbejdsmarkedet er det vigtigt at man stopper op og tænker sig rigtig godt om – trods alt er der tale om mange erhvervsaktive år endnu, hvor man gerne skulle gå på arbejde hver morgen med et smil på læben.

”Når vi hjælper mennesker til næste skridt i karrieren, er der mest af alt tale om hjælp til selvhjælp. Alt efter om man ønsker at påtage sig større ansvar hos sin nuværende arbejdsgiver eller foretrækker at søge lykken hos en anden. Det handler om at turde tage snakken med sin chef og byde sig selv mere til; fuldstændig på samme måde som man gør det i starten af sin karriere”, uddyber Elize Dimare.


Succes kan gentages
Som for mange produkters levetid antager også et menneskes karriere typisk en S-formet kurve, som topper omtrent midtvejs i forløbet. Men ifølge Fire & Shield behøver det slet ikke være sådan, hvis man er opmærksom på udviklingen.

For så er det bestemt muligt at genstarte S-kurven fra dennes top med en dobbelt S-kurve som resultat. Eller tre- eller firedobbelt for den sags skyld, hvis udviklingen går tilstrækkelig hurtigt.

”Tit er det en hård erkendelse at man har været ”ved at falde i søvn bag rattet” i sit eget arbejdsliv. Så er det på tide at gøre noget ved det – før organisationen træffer beslutningen for dig. Generelt er der alt for megen fokus på karriere tidligt i karrieren og alt for lidt fokus senere.

Generelt er der alt for
megen fokus på karriere 
tidligt i karrieren, og alt for lidt fokus senere

En karriereudvikling behøver ikke slutte, før man ikke selv ”gider” at arbejde mere, når man har haft de chefer, man skal have i et helt arbejdsliv og når har fortjent at nyde sit otium. Hvorvidt det tidspunkt indtræffer når man er 60 eller 75 år gammel, afgør man selv. Men man skal holde op, når man ikke længere føler glæde ved at gå på arbejde”, råder Johnny Sørensen.

Du kan mere end du tror
Erfarne ledere har ikke alene et omfattende livsgrundlag at trække på, men tillige en ”skattekiste” af erfaringer og viden, både fra at håndtere professionelle og private udfordringer. Og det er denne skattekiste af viden, erfaring og tidligere succeser, der skal trækkes på, når karrieren skal genstartes.

”Når karrieren afmattes, glemmer vi ofte noget af det vi kan, men i virkeligheden kan vi meget mere end vi tror – det kræver bare hjælp til at indse det. De ledere, der kører sådanne forløb med os, er meget glade for at tale med en uafhængig person, som blot er der for at hjælpe dem uden personlige hensigter”, slutter Elize Dimare.

Hvordan opdages fastbrændhed?

Typisk er den fastbrændte ikke selv klar over sin tilstand – det er typisk noget ægtefælle, venner, familie eller kolleger opdager, når man begynder at brokke sig over sit kedsommelige arbejdsliv.

Ledelseseksperterne Elize Dimare & Johnny Sørensen er selv erfarne ledere, forfattere til flere bøger om ledelse og indehavere af rådgivningsvirksomheden Fire & Shield. 

www.fireandshield.com

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
ejd 130624
Ejendomme Epaper

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...