Sponseret indhold

Corona har forandret lederrollen for altid

”Den nye tid kalder på autonomi, meningsskabelse og kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere, så de kan orkestrere det, der er brug for,” siger udviklingschef på erhvervsakademiet Cphbusiness, Mette Høy.

Af:

Vi har både lidt og lært under corona, mener Mette Høy, der er udviklingschef på Danmarks største erhvervsakademi Cphbusiness. Den kaotiske tilstand, som pandemien kastede os ud i, vil få stor betydning for, hvordan vi arbejder og bedriver lederskab i virksomheder og organisationer fremover, når vi skal levere på både den indvendige og udvendige side af bæredygtighed: det meningsfulde arbejdsliv og den grønne omstilling.

Corona har for altid forandret virksomhederne, lederrollen og måden, vi arbejder på. Og det er godt, for forude venter en endnu større udfordring på os og det potentiale, vi under pandemien har vist, at vi besidder. Det mener Mette Høy, der er udviklingschef på Danmarks største erhvervsakademi, Cphbusiness. ”Vi har lidt, men også lært, under corona. Selv om mange nok tænker, at de ikke orker at høre mere om corona, så har den kaotiske tilstand, som pandemien har kastet os ud i, haft stor betydning for, hvordan vi arbejder og bedriver lederskab i virksomheder og organisationer i dag. Kompleksiteten er kommet for at blive, og kompleksiteten vil stige. Som jeg ser det, går vi sådan set bare fra den ene krise, corona, til den næste krise, klimakrisen og den grønne omstilling, som vil blive endnu mere vedkommende for os. Det bliver virksomhedernes udfordring at ruste lederne til at stå i spidsen for den grønne omstilling, og det kommer til at gå forholdsvist stærkt,” siger hun.

Opgør med vores forforståelser
I den nye virkelighed, hvor andre måder at arbejde og samarbejde på vil blive hverdag, skal vi gøre op med mange af vores forforståelser – for eksempel når det gælder det klassiske hierarkiske lederskab, vurderer Mette Høy.

”Vi er nødt til at få et langt mere decentraliseret lederskab, så vi bliver i stand til at skabe et andet ejerskab hos vores medarbejdere, så de kan bidrage i forhold til de svære dagsordener, vi står overfor.”

Forforståelsen af, at cheferne er klogere end resten af organisationen, står også for fald.

”Den vil blive udfordret, fordi vi får brug for at sætte alle kompetencer i spil for at motivere medarbejderne yderligere. Den nye tid kalder på autonomi, meningsskabelse og kompetenceudvikling af lederne og medarbejdere, så de kan orkestrere det, der er brug for.”

Kunsten at træde ned fra løbebåndet
Ifølge Mette Høy har coronakrisen lært os betydningen og vigtigheden af resiliens og refleksion – evnen til at håndtere stress og katastrofer eller anden modgang.

”Vi måtte øve os i at håndtere krise og stress på en positiv måde. For nogle var det svært, men vi blev nødt til at udvise mod og kompetence til at træde ned af løbebåndet, som kørte hurtigere og hurtigere. Ellers bliver vi så frygteligt selvoptagede og individualistiske. Som en af fysikeren Stephen Hawkings tre leveregler lyder, skal vi turde kigge op på stjernerne i stedet for kun at kigge ned på vores fødder. Refleksionskraften er et af grebene til resiliens. Det, vi skal kunne se i stjernerne, er virksomhedens – og vores eget – why.”

Indersiden af bæredygtighed: væredygtighed
Når ledere og medarbejdere udvikler og udfolder sig, kan vi skabe et arbejdsmiljø i balance. For i al vores optagethed af den grønne omstilling må vi ikke glemme, at virksomheders bæredygtighed både har en inderside og en yderside.

”Indersiden af bæredygtighed er det, jeg kalder ”væredygtighed”, og udvikling af et stærkt personligt lederskab i både den organisatoriske og samfundsmæssige kontekst vil blive et omdrejningspunkt. Det er vigtigere end nogensinde, at vi er nede på jorden og har styr på vores moralske kompas og vores etiske ageren. Det vil gøre os langt mere resiliente, når vi står midt i orkanens øje. Det er også den rolle, vi har som uddannelsesinstitution og lederakademi. Vi er det rolige punkt i orkanens øje, hvor ledere lærer og inspireres langsomt, så de tager ny viden og adfærd til sig.”

Profit, mennesker og planet
Det stærke lederskab – personligt, relationelt, organisatorisk, samfundsmæssigt og globalt – er der brug for. For planeten kalder på en grøn omstilling, som vi alle skal bidrage til.

”Vi skal bygge bæredygtige virksomheder og organisationer, der skal være i stand til at skabe balance mellem profit, mennesker og planet. Midt i kompleksiteten vil kunderne have en forventning om, at vi virksomheder agerer bæredygtigt. Hvis ikke vi formår at levere på det behov, får det stor betydning for vores bundlinje. Vi skal udvikle cirkulære forretningsmodeller og andre forretningsmæssige løsninger, som i langt højere grad understøtter den grønne omstilling. Ikke kun for at være bæredygtige, men også for, at vores forretninger skal overleve.”

Den nye bæredygtige diskurs
I den sammenhæng er agilitet et nøgleord, for ifølge Mette Høy ved vi faktisk ikke præcist, hvad det er, vi skal.

”Vi er opdraget i en anden tid med en markedskapitalistisk diskurs. Nu bevæger vi os over i en tid med en mere bæredygtig diskurs. Hvis ikke vi kan skabe nogle kreative forretningsmodeller, der tænker planet, mennesker og økonomi sammen, kan vi heller ikke skabe profit fremover.”

Cphbusiness er Danmarks største erhvervsakademi og udbyder lederuddannelser på akademi- og diplomniveau. Flere end 8.000 har læst ledelse på Cphbusiness ved siden af jobbet.

Se mere på www.cphbusiness.dk/ledelse

Vi er nødt til at få et langt mere decentraliseret lederskab, så vi bliver i stand til at skabe et andet ejerskab hos vores medarbejdere, så de kan bidrage i forhold til de svære dagsordener, vi står overfor.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...