Samspil med erhvervslivet er nøglen til den grønne omstilling

Af Mette Abildgaard, politisk ordfører, Det Konservative Folkeparti

Af:

Danske virksomheder er gået foran i denne grønne omstilling, og derfor har vi alle forudsætninger for at gøre den grønne omstilling til vores fordel. Men det kræver, at politikere og erhvervsliv spiller på samme hold.

En grønnere fremtid er altafgørende – ikke mindst for vores børn. Vi skal overlade en ligeså god – hvis ikke bedre – klode til næste generation. Det er konservativt hjerteblod.

Derfor var klimaloven også et vigtigt skridt på vejen mod et klimaneutralt samfund i 2050 og en grønnere fremtid. Her vedtog et bredt flertal af folketingets partier en ny klimalov med en målsætning om at nedbringe drivhusgasserne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Det er fint, at vi har givet hinanden håndslag på, at vi vil have et markant grønnere Danmark. Men nu skal der handling bag ordene. Derfor skal vi politikere først og fremmest måles på baggrund af de løsninger, som vi i fællesskab på tværs af folketingets partier bliver enige om. Det er nu, vi skal vise, hvad vi er gjort af.

Vi mener i Det Konservative Folkeparti, at den grønne omstilling er en anledning til at udvikle og reformere vores samfund med henblik på at bevare vores høje levestandard.

Vi skal ikke stoppe med at spise dansk mad, lægge vores traditioner på hylden eller lukke produktionen i Danmark. Vi skal i stedet finde ud af, hvordan vi gør tingene smartere. Det sker kun, hvis vi omstiller samfundet på en måde, hvor forbrugere og virksomheder kan se sig selv i den grønne omstilling.

Erhvervslivet som grøn medspiller
Vores erhvervsliv er allerede gået foran og gudskelov for det. For danske virksomheder spiller en central rolle for at gøre den grønne omstilling til virkelighed.
Det er derfor en bunden opgave at sikre solide, langsigtede vilkår for vores erhvervsliv, der gør, at virksomhederne har sikkerhed for deres investeringer og strategier.

Over de sidste år har erhvervslivet og deres interesseorganisationer annonceret den ene ambitiøse målsætning efter den anden. De fortjener stor ros. Novo Nordisk og Mærsk for at tage et par eksempler.

Vi skal være dybt taknemmelige for, at danske virksomheder er villige til at omstille sig. Derfor er det også vores opgave som politikere at skabe sikkerhed om vejen i grøn omstilling, så virksomhederne får sikkerhed om deres investeringer.

Skatterne er høje nok
Selvom det er åbenlyst fornuftigt at sikre vækst, arbejdspladser og virksomheders konkurrenceevne, er det ikke givet, at der vil være bred enighed om en grøn omstilling. Visse partier lægger eksempelvis op til at løse klimaudfordringerne ved at sende regningen til hårdtarbejdende skatteydere i form af øgede skatter og afgifter. Det, mener vi ikke, er løsningen – vi betaler nok i forvejen og skal samlet set ikke betale mere.

Det er derimod et godt borgerligt princip, at forureneren betaler. Det princip skal vi holde fast i, mens vi sikrer, at vi ikke river gulvtæppet væk under hele brancher. En brandbeskatning af Aalborg Portlands cementproduktion kan sikkert godt sænke den nationale udledning i Danmark. Men det får os jo ikke til at stoppe med at bruge cement!

Det nytter ikke noget at lukke og slukke for produktionen i Danmark, hvis den samme produktion skyder frem som paddehatte i Polen. Den grønne omstilling bør både tage hensyn til erhvervslivets konkurrenceevne og være så billig som mulig.

Vi er klar til forhandlinger
Jeg kan godt blive bekymret på klimaets vegne, når man tænker på, hvor svært det var for regeringen at lande en aftale om klimalov. Men nu er det tid til at stå sammen. For Danmarks skyld.

Derfor er vi klar til at forhandle klimahandleplaner, der går hånd i hånd med erhvervslivet frem mod 2030 og 2050.

God læselyst!

Seneste nyt

CBS20231204_1633
Fremtidens ledere i det maritime står stærkt med Blue MBA
IMG_3621
På forkant med global bæredygtighed og innovation
Danske Rederier Danske Rederier Anne ad
Kritisk infrastruktur i urolige tider
Helsinki
Ejendomsinvestorer i Norden lægger an til at øge investeringer, men…
christopher-elgaard-jensen-headshot-752x752
Investorer øjner merafkast i Københavnske boligejendomme

Mest læste på BusinessReview.dk

Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: AFSTÅELSESRET OG : ”CHANGE OF CONTROL”-KLAUSULER I ERHVERVSLEJEKONTRAKTER
CPH Pulse 1
Strikse bæredygtighedskrav til både lejer og udlejer ved nyt markant kontorprojekt i København
Fried rice salat med grillede peberfrugter
Havre er en superfood
Foto 260225
Boligkvarteret: Sådan sikrer du dit boligkøb med køberrådgivning
Forside Stine-small (1)
Tværfaglige kompetencer afgørende for at udnytte potentialet i AI
Strand_03
Københavns nye kreative eventcenter indbyder til møde
134795-01-XXL
VELUX om energirenoveringer: ”Husk nu at bygninger er til for mennesker!”
1-C038.462.16.037
Et lille stykke urhistorie
Søren-Damgaard-(SD)
Betydningen af forkøbsret og hjemfaldspligt ved ejendomstransaktioner

Læs også

Blurry factory
Fra krav til konkurrencefordel: Digitale værktøjer styrker mindre virksomheder i den grønne omstilling
Små og mellemstore virksomheder står som hjørnesten i dansk erhvervsliv, men uden de rette værktøjer risikerer deres grønne potentiale...
Energy storage power station, solar power station and wind power station at sunrise
Den danske elforsyning er under pres! Batterilagringssystemer kan sikre forsyningssikkerheden
Danmark har længe været kendt for sin høje produktivitet og stabile energiforsyning. Men nu er der revner i fundamentet. Med en elektrificering,...
Bionic Busbar
Dansk 3D-print skaber smartere og grønnere produktion
En stille revolution ruller gennem danske produktionshaller. Additive Manufacturing (AM), bedre kendt som industriel 3D-print, giver...