Cirkularitet kan slukke den brændende platform

Af:

Kloden koger og klimaet er ude af kurs. Det skal der ændres på og cirkulære forretningsmodeller er en vigtig del af svaret.

Mennesker påvirker kloden. Vi bliver flere og flere og forbruger mere og mere. Selvom selvbestaltede eksperter og sølvpapirshatte i årevis har trodset både fornuften og de forskningsbaserede fakta, så er den sidste tvivl efterhånden forstummet. Klimaet ændrer sig og vi mennesker skubber kraftigt på. Det er der kun få der fornægter i dag. Klimarapporterne fra FN har fulgt udviklingen i årevis og taler med stadigt større bogstaver. Det er nu der skal handles, lyder det soleklare budskab. Med de 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling har FN udstukket en fælles kurs for verdenssamfundet. Også for Danmark. For selvom danskerne, de danske virksomheder og det danske samfund på mange områder er blandt de forreste i feltet, så er der også nogle store huller i osten, der hurtigt skal fyldes ud.

”Danmark er et foregangsland i mange sammenhænge. Men vi skal huske at være hudløst ærlige når vi videreudvikler vores land. Vi er nødt til at vide hvor vi står i dag, for at finde ud af hvor vi skal sætte ind. Kun på den måde kan vi sikre, at vi griber fat i de rigtige udfordringer på den bedst mulige måde,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, og kaster blikket ned over de 17 verdensmål:

”Mål nummer 12 ser skidt ud, set med danske briller. Vi producerer og forbruger ikke på en bæredygtig måde – og der er akut behov for forandring. Lige nu begår vi vold mod naturen hver eneste dag, og det både kan og skal vi gøre bedre.”

Ny baseline kridter banen op
Sidste år samlede Industriens Fond for første gang statistik sammen på tværs af den danske fremstillingsindustri. Dataene er inddelt i 5 kategorier og danner en ny baseline for fremtidens bæredygtige produktion.

”Baselinen har givet os et databaseret udgangspunkt for at skabe en mere bæredygtig produktion i Danmark. De 5 indikatorer har givet os et fælles sprog, så alle ved hvad det handler om når vi taler bæredygtig produktion. Og nu kan alle se, hvor der skal sættes ind. Det handler om vandforbrug, energiforbrug, ressourceforbrug, CO2-udledning og affaldsproduktion. Og der skal handles nu,” understreger Thomas Hofman-Bang:

”Vi skal i arbejdstøjet med det samme. Mange er heldigvis allerede i gang med omstillingen mod mere bæredygtige forretningsmodeller, men alle skal med hvis skibet skal vendes, så kursen i fremtiden går mod bæredygtig produktion, øget konkurrenceevne, et klima i bedring og en klode i balance.”

Og netop konkurrenceevnen er et nøgleord. Når kunder, myndigheder og andre indkøbere i stadigt stigende omfang efterspørger bæredygtige produkter og løsninger, så gælder det om at have styr på fodaftrykket fra sin egen produktion. Og om at dokumentere det.

”Groft skåret skal danske virksomheder gøre tre ting for at stå stærkt i fremtidens konkurrence. For det første skal virksomhederne producere bæredygtigt. Derudover skal de levere produkter, der bidrager til den bæredygtige omstilling hos kunderne. Og sidst, men absolut ikke mindst, så skal virksomhederne være i stand til at dokumentere det de laver. De skal kunne vise at de producerer mere bæredygtigt end konkurrenten og at produktet er mere bæredygtigt en konkurrentens. Med grundig dokumentation kan bæredygtighed i endnu højere grad blive et konkurrenceparameter – og det er godt for alle på den lange bane,” fastslår Thomas Hofman-Bang.

Cirkularitet skal være førstevalg
Rejsen mod en mere bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv er lang. Men med den nye baseline er ruten lagt. Og indsatsområderne er mange. Vand, energi, ressourcer, affald og CO2-udledninger.

”Vi kommer til at beskæftige os meget med alle fem områder i de kommende år. Og vi er allerede godt i gang. Særligt hvad angår udledning af drivhusgasser og hele energiområdet, hvor vi har sat mange initiativer i søen,” siger Thomas Hofman-Bang og peger desuden på cirkularitet som en holistisk vej til at komme tættere på en bæredygtig fremtid:

”Med cirkulær økonomi sætter vi ind på alle parametre på én gang. Jo mere vi genanvender, desto mindre er vores aftryk på verden omkring os. Den dag, hvor vi formår at producere og skabe værdi uden at bruge løs af klodens begrænsede ressourcer, ser det hele lysere ud og den brændende platform slukkes. Økonomien afkobles fra ressourceforbruget og så er det slut med at gøre vold på naturen. Det er der vi skal hen. Det kræver nye idéer, innovation og tværgående ambitiøse partnerskaber.”

Industriens Fond har længe beskæftiget sig med cirkulær økonomi. Og den interesse er stadigvæk stor. Med et ambitiøst program på LOOP-konferencen, sætter fonden igen cirkularitet på dagsordenen og målet er tydeligt at få øje på.

”Vores vision sender et klart signal. Danmark skal have verdens mest bæredygtige produktionssektor. Det sker ikke af sig selv, og hovedrollen spilles af de danske virksomheder. Men vi vil gøre alt hvad vi kan for at skubbe på og hjælpe erhvervslivet på rette vej. Vi skal blive ved med at sætte den bæredygtige produktion på dagsordenen og stille viden, værktøjer og kompetencer til rådighed for industrien, så de for alvor kan tage fat på arbejdet. Jeg er sikker på, at dansk erhvervsliv er klar til at gå forrest på det her felt. Og i mine øjne handler det først og fremmest om overlevelse og konkurrenceevne for den enkelte virksomhed. Enten producerer du på en bæredygtig måde og imødekommer kundernes krav. Eller også er du ude,” slutter Thomas Hofman-Bang.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
li iw2
Podcast om investeringsure: Ekspertindblik fra Investment Watches

Læs også

PortrtThirdroombw_srcset-large copy 2
Menneskeskabte klimaforandringer kræver ansvarlig handling nu
I en verden præget af åbenlyse klimaforandringer, ressourceknaphed og en voksende biodiversitetskrise, er det tydeligt, at vores nuværende...
Johs_2
Transportbranchen kører nu i retning af en større bæredygtighedsindsats
Klimaklar Produktionsvirksomhed har i løbet af 2024 åbnet op for flere brancher, blandt andre energiforsyning, engroshandel og transport,...
sign copy
En fornemmelse for fællesskab
I det moderne liv, der ofte kører i et højt gear, kan fællesskabet let komme i anden række, når hverdagens individuelle behov og hektiske...