Udlejning af kontorer? Ingen krise her

Flickr. / Jacob Surland

Af:

Trods inflation, rentestigninger og rekordlav forbrugertillid er mange virksomheder tilsyneladende stadig i et ekspansivt humør.
I hvert fald er der uændret stor rift om gode kontorlejemål, fortæller to mæglere. 

Det er ikke bare gråt i gråt at følge nyhederne for tiden. Det er snarere sort i sort. Foruden krigen i Ukraine er der tale om den højeste inflation i en menneskealder, om renter, der tilsvarende stiger, om aktier, der får det ene slag efter det andet, og om en recession, som man endnu kun kan gætte dybden og varigheden af. Men måske er der også et element af, at sortsynet er gået i selvsving. For kigger man godt efter, er der også optimisme at finde. Det ser man f.eks. på markedet for udlejning af kontorer. Her ser man tydeligt, at mange virksomheder, alle krisetegn til trods, stadig er i det ekspansive humør. Det oplyser flere mæglere.

”Der er stadig en masse store lejere i markedet. De vil specielt gerne ind til city, men der er ikke ret meget til leje. Det er lidt besynderligt,” siger Susan Hellner Lintrup, partner i Lintrup & Norgart, om kontrasten til alle de alarmerende nyheder.

Lior Koren, partner i RED Cushman & Wakefield istemmer: ”Lige nu udlejer vi stadig rigtigt mange kontorlejemål. Så den del af markedet har det godt,” siger han.

Mange ønsker til lejemål
Tendensen er bemærkelsesværdig, fordi lejeaftaler er langsigtede. Virksomhederne, der indgår dem, må altså have en betydelig tillid til, at den nuværende krise enten er kortvarig, eller at den ikke vil ramme dem så hårdt. Det lange sigte i lejeaftaler er også kun blevet mere udpræget i de senere år, fortæller Susan Hellner Lintrup. Måske er der stadig et forholdsvis kort opsigelsesvarsel, men alt i de potentielle lejeres adfærd viser, at de ikke har tænkt sig at flytte hurtigt igen.

”Det er meget mere kompliceret af udleje store lejemål i dag, end det var før i tiden. Tidligere var der ikke så mange dikkedarer. I dag kommer mange lejere med deres egne arkitekter, og de har ønsker til f.eks. ventilation eller bæredygtighed. Det kan tage en til fire måneder at lukke en lejeaftale, og det er jo ikke fordi, man sidder på hænderne. Det er fordi, der bliver ændret på indretningen. Hvis mange ting skal ændres, får det også betydning for uopsigelighedsperioden,” siger Susan Lintrup Hellner. 

I det sidste ligger, at en udlejer vil kræve et længere opsigelsesvarsel, hvis en bekostelig ombygning af ejendommen er en del af lejeaftalen. Men det accepterer virksomhederne altså.

Kamp om de gode pladser
At kontorlejemarkedet endnu er stærkt, er dog ikke ensbetydende med, at det er immunt over for en kommende recession. Lior Koren forventer, at hvis vi kommer til en situation med massefyringer og en væsentlig højere arbejdsløshed, vil markedet køle ned. Dette også fordi der måske en hamstringseffekt i det nuværende marked: Der er kamp om kontorerne på de attraktive adresser, så virksomhederne slår til, når der er en mulighed. Det kan ændre sig, hvis efterspørgslen bliver mindre, og virksomheder i fremgang tror på, at andre gode muligheder vil dukke op hen ad vejen.

”Virksomhederne har oplevet et miljø, hvor udlejerne kunne vælge og vrage (mellem potentielle lejere, red.). Det har sat ekstra pres på at få eksekveret. Mange har oplevet, at det, de gerne ville leje, blev revet væk foran dem,” siger Lior Koren.

Det fortsat stærke marked skal også ses i lyset af, at virksomhederne længe har set krisetegnene derude. Det er et år siden, at inflationen blev så høj, at den begyndte at trække overskrifter. Aktiemarkedet har været negativt mere eller mindre konstant siden årsskiftet, og krigen brød som bekendt ud i slutningen af februar.

Men igen advarer Lior Koren mod at tro, at den hellige gral er velforvaret. Det kan være, at sidste uges dårlige nyheder, bl.a. med turbulensen i den britiske økonomi, kan være det, der får virksomhederne til at holde på hestene. Det kan også gøre indtryk, at vismændene i deres efterårsrapport spåede et fald i beskæftigelsen i Danmark på 100.00 personer.

Amerikanere holder igen
”Indtil for kort tid siden, tror jeg, at et det med recession og fald i beskæftigelsen var noget, man enten ikke troede ville komme, eller at det lå længere ude. Endnu har virksomhedernes oplevelse været, at det var virkelig svært at tiltrække medarbejdere. Alle, der har ønsket at ekspandere, har måttet betale højere lønninger eller flytte i lækre lokaler. Sådan har det været i flere år nu. Men hvis man mærker, at der bliver fyret folk rundt omkring, tror jeg, der vil blive sat en klods i det med at udvide og finde nye lokaler, siger Lior Koren.

”Markedet har gået meget, meget hurtigt i en periode. Vi forventer, at det på et tidspunkt bremser op, eller i hvert fald kommer ned i et lavere tempo,” sammenfatter han.

Susan Hellner Lintrup tilføjer, at det heller ikke er bogstaveligt alle virksomheder, der er blevet i markedet. Dem, der er datterselskaber af udenlandske virksomheder, har ejere, der kan være mere forbeholdne over for at påtage sig nye forpligtelser i den nuværende situation.

”Vi kan mærke, at det er blevet udfordrende at leje ud til virksomheder, der skal have kontrakterne godkendt i USA. Her er man bange for recession, og selv om den danske ledelse kan være ret fortrøstningsfuld, kan der være en tøven i USA. Så vi er rigtigt glade for at leje ud til danske virksomheder,” siger hun. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto Boligforening på Frederiksberg har installeret solceller – vil inspirere andre Et af de formentlig største private solcelleanlæg...
Copenhagen, Denmark
Usikkerhed om renten får ejendomsinvestorer til at tøve
2023 bød på den laveste omsætning på ejendomsmarkedet i ti år. Tal fra første kvartal i år tyder imidlertid på, at omsætningen kan...
Lena-Hartmann_X1I6025-Fotograf-Jens-Rosenfeldt-scaled copy
BREDT BRANCHESAMARBEJDE UDMØNTER SIG NU I EN OPDATERET STANDARDLEJEKONTRAKT FOR ERHVERV OG HELT NYE ESG-KLAUSULER
Med afsæt i et stærkt samarbejde kan EjendomDanmark nu lancere en opdatering af standarderhvervslejekontrakten med tilhørende ESG-klausuler.  EjendomDanmark...