Udenlandske proptech-startups strømmer til Danmark

Af:

Den danske proptech-scene vokser kraftigt i disse år og over det seneste års tid er det ikke alene danske iværksættere og virksomheder som drevet væksten. Proptech startups fra udlandet, herunder særligt fra vores nordiske naboer, kigger i stigende grad mod Danmark. Flere og flere af dem vælger desuden at etablerer sig med medarbejdere her i landet.

For startups fra de andre nordiske lande ses Danmark ofte som et naturligt første step i deres internationalisering. For mange startups uden for Norden er Danmark dels attraktiv som trædesten til det nordiske marked. Dels attraktiv fordi Danmark generelt opfattes som et land med en høj grad af teknologiparathed.  Selvom de udenlandske proptech-startups, der kommer til Danmark som hovedregel kommer med digitale løsninger, der relativt let kan skaleres, kræver det stadig meget at få fodfæste på lokale markeder – også I Danmark. Flere af dem vælger derfor at melde sig ind i PropTech Denmark. En forening som netop samler både proptech startups og de etablerede aktører i ejendomsbranchen omkring at fremme digital transformation inden for fast ejendom.  I PropTech Denmark får de adgang til netværk og får en lettere indgang til det danske økosystem for proptech og fast ejendom.  

I PropTech Denmark ser vi det som yderst positiv at så mange udenlandske proptech-startups er begyndt at kigge mod Danmark. Det er med til at tilføje nye kompetencer og kritisk masse til vores økosystem og gøre det mere internationalt. Det vil i høj grad også gavne den danske ejendomsbranche, der herved får udvidet deres adgang til innovative digitale løsninger.

Nadim Stub, Managing Director, PropTech Denmark.

Fem udenlandske proptech-startups som har meldt deres ankomst på det danske marked

Unloc
Norske Unloc har sat sig for at digitalisere nøglebundtet. Deres app fungerer som en digital nøgle, hvor du enten ved at swipe eller indtaste en kode på mobilen, kan låse din dør op. Herved kan man med Unlocs app også give eksempelvis pakkebude og håndværkere adgang uden selv at skulle være hjemme.  Unloc integrerer op mod alle eksisterende elektriske og digitale låse og kan samtidigt også bruges på traditionelle manuelle låse ved at tilføje et lille elektrisk modul. Unloc har haft stor succes i hjemlandet Norge og har både været i stand til at tiltrække store investeringer og en række prominente tech-folk fra bl.a. Google, Facebook og Goldman Sachs.

Spacemaker
Spacemaker er en anden fremadstormende norsk proptech-startup. Spacemaker har udviklet en cloudbaseret software til den tidlige design- og projekteringsfase ejendomsudviklingsprojekter. Via integration af mange forskellige lokale geo- og bygningsdata samt brug af kunstig intelligens, gør Spacemaker det let og hurtigt at teste forskellige bygningsdesign og simulere hvad disse betyder for kvadratmeter, lysindfald, vindforhold, forventet energiforbrug, m.v. Dette gør det lettere for udviklere og arkitekter at finde frem til det optimale bygningsdesign på en specifik grund. Spacemaker blev i 2020 købt af den amerikanske software gigant Autodesk for 240 mio. USD.

Ziggu
Ziggu er en belgisk ’customer engagement’ platform målrettet udviklingsprojekter og projektsalg i ejendomsbranchen. Via platformen kan mæglere, ejendomsudviklere, entreprenører og boligkøberne løbende kommunikere og interagere med hinanden. Boligkøberne kan således hele tiden følge med i, hvordan projektet skrider frem. Og via platformen kan udvikleren og entreprenøren håndtere åbent hus-arrangementer, opfølgning på leads, individuelle ønsker ift. indretning af boligen, spørgsmål og henvendelser fra boligkøberne m.m. Ziggu gør det muligt for selv mindre ejendomsudviklere og entreprenører at køre en langt mere professionel, digital og ikke mindst kundecentreret salgsproces i deres boligudviklingsprojekter. 

Neowit
Neowit er en norsk platform og software som kan samle, analysere og visualisere alle typer af sensor-data fra en bygning og dens omgivelser. Det kan eksempelvis være data fra sikkerhedskameraer, døre og adgangssystemer samt møderums-, indeklima- og energisensorer. Neowit er derfor et kraftfuldt værktøj til at monitorere og ikke mindst optimere driften af bygninger, få indsigt i kunde- og brugeroplevelser m.v. Platformen tilbyder desuden en række avancerede adgangs- og sikkerhedssystemer, der styres via kunstig intelligens og machine learning.

Assetti
Finske Assetti har fra starten satset internationalt og har i dag kunder i flere forskellige Europæiske lande herunder også i Danmark. Virksomheden har desuden danske Elf Development med i kredsen af investorer. Assetti har udviklet en digital platform og rapporteringsværktøj til ejendomsadministration og asset management. Platformen samler alle relevante data på en given ejendom eller ejendomsportefølje, som eksempelvis indtægter, udgifter, huslejeindbetalinger m.v., og gør det via en lang række filterfunktioner, automatiseringer og visualiseringer let at få overblik samt at udforme rapporteringer. Herudover fungerer platformen også som et kommunikationsværktøj – både for interne teams såvel som mellem investor, administrator og eventuelle udlejningsmæglere.

Proptech er en sammentrækning af ‘property technology’. Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. De seneste tre år er der således globalt set blevet investeret mellem 15 og 20 milliarder US dollars i proptech startups hvert år. Hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har således for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. I Danmark har vi også en lang række hurtigt voksende proptech startups som eksempelvis Proper, Estate Tool, LifeX, Good Monday, NorthQ, Ubiqisense, Prosedo og Kameo. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter.

Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er ‘space as a service’ en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra ‘blot’ at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde ‘funktionelle rum’ med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

  

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
Foto: rupixen-Q59HmzK38eQ-unsplash Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist Europa-Kommissionen præsenterede...
Couch_1
Gør tidsregistrering til et ledelsesværktøj
Tidsregistrering bliver en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft den 1. juli 2024. TimeLog,...
PFJ_FINAL-4
Tidsregistrering skaber værdi for virksomhederne
Den 1. juli 2024 bliver tidsregistrering en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft. Projectum, der...