Sponseret indhold

Tid til andet end arbejde

Af:

Træning, tandlæge eller tidsfordriv. Medarbejderne hos Vest Administrationen har fået mere fritid i takt med, at stadigt flere fredage er gjort til fridage. For medarbejderne har det betydet helt nye arbejdsrutiner, men 4-dages ugen byder stadig på en række ubekendte.

Skrevet af; Stine Rud Skov


Hvad vil en 4-dages arbejdsuge sige? Går vi ned i løn? Og hvad skal vi gå på kompromis med? Spørgsmålene stod i kø hos medarbejderne, da Vest Administrationen for to år siden løftede sløret for at gøre fredag til fridag i slutningen af 2022.

Mindre smalltalk
Med tiden er spørgsmålene blevet færre, og ingen er gået ned i løn. Til gengæld er der mindre smalltalk ved kaffemaskinen, og er der behov for at vende noget med en kollega, skal det foregå uden for de perioder af dagen, der er afsat til at arbejde effektivt uden forstyrrelser – også kaldet fokuszoner. Også arbejdsopgaver er blevet omfordelt for at tidsoptimere. Administratorerne koncentrerer sig nu om kunderne, mens backoffice i højere grad løfter standardopgaver.

”At gå ned til en 4-dages arbejdsuge betyder, at vi skal være langt mere effektive, når vi er på arbejde. Derfor har vi blandt andet kigget på, hvem der løfter hvilke opgaver. For eksempel har jeg som administrator tidligere udarbejdet ejendomsmæglerbesvarelser, men det tager backoffice sig nu af. Alt i alt bruger vi tiden hver især mere målrettet,” siger Maja Hjersted, der er ejendomsadministrator hos Vest Administrationen.

Hun og kollegaen Andreas S. Kirkegaard er en del af en styregruppe, der skal sikre, at alle ansatte føler sig trygge i den nye hverdag, der har krævet både omstilling og nytænkning.

Stadig ubekendte
4-dages arbejdsugen byder stadig på en række ubekendte – blandt andet hvordan virksomheden skal opretholde et socialt sammenhold.

”Flere af os arbejder hjemme et par gange om ugen, og med fredag fri er der mange dage, hvor vi ikke ses. Men Vest Administrationen har altid været stærk på aktiviteter, der styrker sammenholdet, og dem er der stadig plads til. Blandt andet vores Innovation Friday,” siger Andreas.

På Innovation Friday sætter medarbejderne en halv dag af den sidste fredag i måneden og byder ind med ideer, tiltag og udviklingsprojekter, der skal styrke effektiviteten. Det vil virksomheden fortsætte med.

”Disse fredage vil nu også koncentrere sig om sociale aktiviteter, hvor vi udnytter, at alle er samlet,” siger Andreas.

En anden ubekendt er, hvordan en 4-dages arbejdsuge spiller sammen med forårets mange generalforsamlinger, som er den mest tidskrævende periode hos administrationsvirksomheden.

”Vi håber selvfølgelig, at de nye arbejdsrutiner hjælper os på vej. Og ellers må vi tage et par fredage i brug i løbet af foråret,” siger Maja.

Plads til træning og uddannelse
Lige nu nyder Maja og Andreas udsigten til mere fritid, og de har allerede sat sig nogle mål. Maja er i gang med en lederuddannelse og bruger blandt andet de ledige timer på at læse lektier. Andreas er i gang med at træne op til at bestige Kilimanjaro.

”Jeg var ikke god til at holde fri for at passe på mig selv, men det er der mulighed for nu, og jeg føler mig frisk på en helt anden måde, når jeg møder ind mandag morgen,” siger Maja.

Tim Lund-Jensen, formand i bestyrelsen for en ejerforening med 42 lejligheder

”Ja til fire dage, når kvaliteten bevares”

Hvad tænker du om, at Vest Administrationen har indført 4-dages arbejdsuge?
Som jeg oplever det, ønsker Vest Administrationen at skabe en situation, hvor de kan tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere, der kan yde den optimale service til kunderne. Som tidligere fagforeningsmand og leder, er jeg 100 procent enig i den prioritering. Jeg er sikker på, at 4-dages ugen kan bidrage til en mere attraktiv arbejdsplads, engagerede og gladere medarbejdere samt bedre balance mellem arbejde og fritid.

Tror du, det vil få betydning for jeres ejerforening?
4-dages ugen er langsomt blevet implementeret, og vi har ikke oplevet nogen udfordringer ved det. Serviceniveauet er uændret højt, og det er ikke blevet mere bøvlet at komme i kontakt med Vest Administrationen. Der er telefonvagt om fredagen, hvis uheldet skulle være ude, og ellers er det uhyre enkelt for os at planlægge vores arbejde på ugens fire første dage.

Jessica Larsen, forperson i bestyrelsen i et gårdlaug på Nørrebro med syv ejer- og andelsforeninger

”Spændende og modigt”

Hvad tænker du om, at Vest Administrationen har indført 4-dages arbejdsuge?
Det lyder spændende, og det er modigt af dem. Undersøgelser peger på, at produktiviteten faktisk ikke falder for virksomheder, der går over til 4-dages arbejdsuger. Det er tankevækkende, at man kan strukturere sig ud af mange ting og spare arbejdstid, og man kan da håbe, at andre arbejdspladser følger med.

Tror du, det vil få betydning for jeres gårdlaug?
Det korte svar er nej. Jeg har ikke mærket nogen forskel i serviceniveauet, da de ikke løser akutte opgaver for os. Den eneste situation, jeg kunne forestille mig, at det kunne være en udfordring, er i forbindelse med indkaldelse til forårets generalforsamling. For eksempel hvis jeg har brug for at lave en justering i budgettet i sidste øjeblik. Men jeg vil kunne planlægge mig ud af det meste. Måske går de på kompromis med 4-dages ugen i pressede perioder.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...