Sponseret indhold

Teknologi i vores ejendomme kan hjælpe os til en mere sikker genåbning

Af:

Af Jakob Stoumann, Hub Director PropTech Denmark 

I Danmark såvel som i mange andre steder rundt omkring i verden er vi i gang med en nødvendig men også yderst vanskelig genåbning af vores samfund. Samtidigt er det efterhånden også blevet klart for os alle, at coronavirus ikke er noget, vi slipper af med lige med det samme. Det er med andre ord en virus, vi skal lære at leve med. Men som samfund har vi ikke råd til at lukke ned hver gang smitten stiger. Vi må derfor indrette os, så vi kan holde samfundet åbent under fremtidige virusudbrud og smittebølger. En meget stor del af smitten foregår indendørs i vores bygninger. Derfor har ejendomsbranchen, herunder også de offentlige bygningsejere, et særligt ansvar i dette. Heldigvis findes der i dag en lang række teknologier og digitale løsninger, som kan hjælpe os med at minimere smittespredningen i vores bygninger.

Sensor-løsninger gør det lettere for os at holde den nødvendige afstand
Den vigtigste indsats mod corona er at holde afstand og at vi ikke samles for mange mennesker på for lidt plads. I helt små butikker er det let at holde styr på antallet af kunder. Men på større arbejdspladser, i kontorfællesskaber og i store butikker og butikscentre er det meget vanskeligt at monitorere dette manuelt.

Her findes der i dag forskellige sensorløsninger, der løbende kan holde øje med, hvor mange og hvilke kontorpladser, der reelt er optagede, hvornår det maksimale antal personer i et rum eller bygning er nået og om der holdes den nødvendige afstand. Ligeledes findes der løsninger, så medarbejdere let kan booke et skrivebord hjemmefra inden de tager på arbejde og her altså få overblik over, om kapaciteten i et givent kontorområde er nået.  

Der skal styr på indeklimaet 
Når vi er samlet flere mennesker indendørs, er god ventilation helt afgørende. Inden for det seneste år er der heldigvis kommet en lang række retrofit-løsninger på markedet der sikrer, at ventilationssystemet effektivt renser luften og dræber uønskede vira og bakterier. Generelt bør ejendomsejere lade deres ejendomme gå ind på en mere digital platform, der gør det muligt at overvåge ejendommenes helbred og indeklima i realtid. 

Der i dag allerede løsninger, der ned på et meget lokalt niveau og på mange parametre kan monitorere indeklima og luftkvalitet i vores bygninger. Skal det for alvor batte, skal data og viden om indeklimaet naturligvis bruges til at forbedre det. Derfor bør de fleste ejendomsejere investere mere i intelligent og databaseret styring af ventilation, varme og køling. Dette er samtidigt ikke kun et spørgsmål om at undgå spredning af vira. Det er generelt en god investering med stor betydning for vores sundhed, velvære og produktivitet. Og så er der også ofte store besparelser at hente på varme- og elregningen.

Digitale kontakter og adgangssystemer kan minimere kontaktflader
Dørhåndtag og kontakter er hotspots for spredning af vira og bakterier – også for coronavirus som kan overleve på hårde overflader såsom stål og plastik i op til 72 timer.  

Kontaktløse nøgle- og adgangssystemer, der virker via sensorer, digitale nøglebrikker eller vores mobiltelefoner er helt oplagte løsninger til at mindske smittespredningen via kontaktflader på vores arbejdspladser, skoler, daginstitutioner, hospitaler osv. Indenfor hotelbranchen har løsninger, der muliggør 100% kontaktløs check-in og værelsesadgang også oplevet meget kraftig vækst det seneste års tid. 

Ligeledes kan lys, kaffemaskiner, elevatorer m.v. i dag også gøres kontaktløse via eksempelvis sensor- og stemmestyringsløsninger eller via vores mobiler.

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
ejd 130624
Ejendomme Epaper
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
Foto: rupixen-Q59HmzK38eQ-unsplash Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist Europa-Kommissionen præsenterede...
Couch_1
Gør tidsregistrering til et ledelsesværktøj
Tidsregistrering bliver en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft den 1. juli 2024. TimeLog,...
PFJ_FINAL-4
Tidsregistrering skaber værdi for virksomhederne
Den 1. juli 2024 bliver tidsregistrering en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft. Projectum, der...