Stigning i byggepriser forlænger stilstand i boligbyggeriet

Nogle byggeprojekter bliver udsat yderligere på grund af de fortsat høje materialepriser. Men Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, er fortsat optimistisk for 2024 som helhed.

Af:

Der er mange fortællinger om materialepriser, der er faldet igen, efter de store prisstigninger i 2021 og 2022. Men overordnet har materialepriserne ligget fladt gennem 2023, og mod årets slutning var der endda en pil opad. Det kan betyde, at projekter med boligbyggeri bliver udsat endnu en gang.

Det gik hårdt ud og byggeaktiviteten, da en kombination af faktorer sendte priserne på byggematerialer op med 23 pct. gennem 2021 og 2022. Specielt boligbyggeriet blev sat på pause, men også mange virksomheder fandt det bedst at se tiden an med de projekter om udvidelser og renoveringer, de havde planlagt. Siden er de faktorer, der sendte materialepriserne op, i det store og hele gået væk igen. De meget høje energipriser i 2022 faldt heldigvis hurtigt igen. Fragtraterne faldt også fra deres historisk høje niveau. Kinas vækstrater faldt tilbage, med et fald i efterspørgslen efter råvarer til følge.

I byggebranchen er der også en udbredt fornemmelse af, at materialepriserne er faldet igen. Det kan man også sagtens finde eksempler på – men generelt er det faktisk ikke sandt, viser de indeks for byggeomkostninger, som Danmarks Statistik offentliggjorde i forrige uge. Materialepriserne lå i store træk fladt gennem 2023, men i årets fjerde kvartal steg de faktisk et nøk.

Sultne håndværksvirksomheder
For dem, der havde planlagt boligbyggeri, er de fortsat høje materialepriser naturligvis en streg i regningen. Bygherreforeningen vurderede i analyse tilbage i november, at flere planlagte projekter ville kunne gennemføres i 2024. Det var ikke blot baseret på en forventning om lavere materialepriser, men også om at renten i det mindste nogenlunde havde stabiliseret sig.

”Jeg hører, at priserne, og situationen generelt, på mange måder har stabiliseret sig. Men det er også lidt forskellige historier, jeg hører. Nogle oplever, at det virkelig begynder at lysne, og at der faktisk er nogle håndværksvirksomheder, der selv henvender sig, fordi de mangler arbejde,” siger Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang.

”Mit indtryk er, at vi er i et vendepunkt, og at omkostningerne er på vej ned. Men også at der stadig er meget usikkerhed om, hvad der sker. Både fald i renter og materialepriser har trukket lidt ud. Vi tror stadig, at vi er på vej ind i en stabilisering og en bedring, men det er en længere proces, end vi havde forestillet os. Alt i alt er vi stadig optimistiske omkring, at vi lander et godt sted i 2024,” fortsætter han.

Kilde: Danmarks Statistik. Noter: Indeks 2015=100. Tal for sidste kvartal i årene.

Gang i erhvervsbyggeriet
Det hører med til historien, at det er i det nominelle materialepriser, der har ligget fladt gennem 2023. Korrigeret for inflationen har der været et lille prisfald. Endnu mere af den slags kan følge. Ifølge Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark, ser man ofte, at det tager lidt tid, før lavere inputpriser slår igennem som lavere outputpriser. Faktum er, at materialeproducenterne har markant mindre omkostninger til både råvarer, energi og fragt, end de havde i 2022.

En tredje faktor er dog lønnen, som er stigende med de nye overenskomster. Er nærmere kig på tallene fra Danmarks Statistik viser, at det ikke mindst var priserne på betonelementer, der trak omkostningsindekset op i 2023. Disse elementer bliver støbt tæt på byggeriet – om ikke i Danmark, så i et naboland.

Dér, hvor et prisfald på materialerne er slået igennem i 2023, er især på malearbejde, men også i nogen grad på VVS-arbejde. Rockwool oplyste i forbindelse med fremlæggelsen af sit årsregnskab for 2023, at mens boligbyggeriet fortsat ikke rører på sig, har mange virksomheder genopstartet bygge- og renoveringsarbejder. Om dette også gjaldt specifikt i Danmark, fremgik dog ikke.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Large panorama of Copenhagen, Denmark
Sådan får vi billigere boliger i københavn

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...