Sponseret indhold

Shoppingcentre: ”Vi kender endnu ikke konsekvensen af nedlukninger”

Finn Sture Madsen, COO og Jesper Faurholdt, CEO i Danske Shoppingcentre. Finn Sture Madsen er desuden formand for EjendomDanmarks retailudvalg. Fotograf: Jeppe Carlsen

Af:

Shoppingcentre landet over kunne ånde lettet op, da de for et par uger siden atter kunne byde kunderne velkomne til et bredt udvalg af butikker. Men 2021 vil for alvor afsløre, hvordan de enkelte butikslejemål klarer sig igennem coronakrisen, mener Danske Shoppingcentre, der ejer flere centre spredt over Danmark.  

I indkøbscenteret City 2 i Høje Taastrup er der en summen af liv. Tøjstativerne er trukket frem foran butikkerne, og kunderne bærer på indkøbsposer, der indeholder andet og mere end dagligvarer. Hverdagen er på mange måder vendt tilbage til centeret. I samme center har selskabet Danske Shoppingcentre, deres hovedkvarter. Med 18 centre under deres vinger, er både Jesper Faurholdt, CEO og Finn Sture Madsen COO i Danske Shoppingcentre, lettede over, at der igen kan langes vare over disken. 

”Vi er rigtigt glade over, at vi nu er i gang igen – det har været 117 meget lange dage, vi har været tvangslukket i, og der er jo desværre et godt stykke vej til, at vi er tilbage på normalt niveau,” siger Jesper Faurholdt.

Begrænsninger hæmmer fortsat
Den driftsmæssige åbning er gået forholdsvist nemt – godt hjulpet på vej af, at centrene på intet tidspunkt har været helt lukkede.

”Vores kunder har selv under den hårde nedlukning besøgt centrene for at handle dagligvarer og medicin, så det har kun været et spørgsmål om at få åbnet facaderne til de enkelte butikker,” siger Finn Sture Madsen, der er positivt overrasket over kundestrømmen efter genåbningen: ”Det viser, at vores centre har været savnet.”

Selvom der er kommet mere liv og leben i centrene landet over, vil der gå, tid før dagligdagen vender helt tilbage. Det skyldes dels de restriktioner, der sætter en begrænsning for underholdning, men også reglen om, at restaurationsgæster skal booke mindst 30 minutter, inden de besøger en restaurant.

”Åbningen af vores butikker var første skridt i den rigtige retning, men vores restauranter og cafeer, er i langt de fleste tilfælde fortsat lukkede pga. 30 min. reservationsreglen. I et shoppingcenter er kunderne ofte impulsive ift. mad og drikke, så her giver reglen simpelthen ikke mening. Vi håber derfor, den bliver afskaffet snarest,” siger Jesper Faurholdt.

Presset af flere faktorer
Selvom hjulene nu langsomt er begyndt at dreje igen for centerbutikkerne, er der stadig bekymringer, der trænger sig på hos Danske Shoppingcentre – for hvordan vil enkeltmandsbutikkerne klare sig igennem krisen? Denne gruppe udgør 40 procent af lejerne og har oftest kun en enkelt butik i et udvalgt center. 

”Vores bekymringer ligger hos den gruppe frem for kæderne, der i en længere periode har kunne sælge fra deres lokationer på gaden, og som oftest også er stærke på onlineshopping. Anden nedlukning strakte sig over fire måneder for shoppingcentrene, og det kan give de små butikker en del udfordringer.”

Butikkerne vil i den kommende tid blive presset af flere faktorer. En del vil ikke kunne få en kompensation via hjælpepakkerne, der dækker omkostningerne, og varelagre for både vinter- og forårstøj har været svært at få afsat på markedet. Også moms venter på at blive betalt, og det er endnu ikke til at sige, hvordan bankerne kommer til at stille sig.

”Vil man holde hånden under detailhandlen eller benytte lejligheden til at få ryddet op? Vi håber, at bankerne vil hjælpe lejerne, som vi har gjort,” siger Finn Sture Madsen. 

Bølge af konkurser?
Hvor den første nedlukning tog livet af mange af de butikker og restauranter, som alligevel var tæt på døde, frygter Danske Shoppingcentre, at også sunde forretninger, vil blive ramt af anden nedlukning.

”Vi kender endnu ikke konsekvensen af nedlukningerne. Hvis man luller sig selv ind i, at det nok skal gå, så tror jeg, man snyder sig selv. Resten af 2021 kan blive et frygteligt år, hvor vi vil se en bølge af konkurser,” forudser Jesper Faurholdt.

Konkurserne vil smitte negativt af på centrene, der sammenlagt har udskudt betalinger for et trecifret millionbeløb. Penge, der er behæftet med noget risiko.

”Vi har rigtig mange penge ude at svømme, og ikke alle vil få mulighed for at betale dem tilbage,” fastslår Jesper Faurholdt.

Lyspunkter trods alt
Selvom det kan se sort ud for den enkelte lejer, er Danske Shoppingcentre dog overbeviste om, at centrene generelt vil holde sig oven vande – og der er da også allerede små lyspunkter. 

Blandt andet har årsregnskabet for 2020 vist, at udlejningsprocenten for 2020 var på samme niveau som 2019 i de centre, der hører under Danske Shoppingcentre.

”Rent udlejningsmæssigt er det gået bedre end forventet, og vi har ikke tabt nogen lejere. Samtidig har vi indgået en del lejekontrakter i perioden, og det giver en tro på, at vi nok skal komme igennem krisen,” siger Jesper Faurholdt.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...