Rift om lejemål: Den laveste tomgang i 13 år

Af:

I krisetider skaber fleksibiliteten ved lejemarkedet tryghed for lejerne. Det indikerer en ny opgørelse fra EjendomDanmark, som viser, at tomgangen er den laveste i 13 år.

Inflationen raser, renten stiger og ejendomsbranchen må i løbet af 2023 forvente, at ejendomsværdierne falder. Det dystre billede nuanceres dog af, at der er stor rift om de danske lejemål. En ny opgørelse fra EjendomDanmark viser nemlig, at der er den laveste økonomiske tomgang i 13 år. Ifølge Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark, skyldes det lejemarkedets fleksibilitet, som skaber tryghed i økonomisk usikre tider. 

”Efterspørgslen på lejemål er vokset, og det skyldes blandt andet, at ejermarkedet er blevet mere usikkert. Den stigende rente gør det dyrere at købe en ejerlejlighed. I en privat lejebolig får man tag over hovedet for et mindre indskud og til en lavere risiko,” siger han og påpeger nødvendigheden af et mangfoldigt ejendomsmarked:  

”I krisetider bliver det tydeligt, hvordan vores behov og muligheder ændrer sig efter samfundssituationen og den enkeltes livssituation. Kun gennem et alsidigt ejendomsmarked kan vi holde hånden under hverdags- og erhvervslivet.” 

Interessen for at leje viser sig både for bolig, kontor, butik og industri, hvor der samlet er et kvartalsvist fald på 0,2 procentpoint og et årligt fald på 0,7 procentpoint. Dermed er tomgangen helt nede på 5,5 procent. 

Få ledige kontorer  
På kontorområdet specifikt rammer niveauet også det laveste siden 2009, og tomgangen er nu nede på 7,4 procent efter et fald på 1,1 procentpoint i forhold til samme tidspunkt sidste år. 

“Virksomhederne har brug for moderne og fleksible rammer, og samtidig kommer der ikke mange nye erhvervskvadratmeter til i de kommende år. Der er dog et stort fokus på at skabe de rette faciliteter,” siger Morten Marott Larsen.

Bedst ser det ud i Nordjylland, hvor der er stor efterspørgsel, og andelen af ledige kontorlejemål er nede på 4,9 procent – og det er særligt i Aalborg, at erhvervslivet klarer sig godt. Her er tomgangsprocenten helt nede på 3,3 procent. 

Hovedstadens lejeboliger fortsat populære 
Historisk har det været på boligområdet, at der har været mest rift om de ledige lejemål. Den tendens fortsætter, og det er særligt Region Hovedstaden, der er attraktiv hos lejerne. Her er flere kvadratmeter bolig blevet lejet ud, og tomgangen er her helt nede på 1,9 procent. 

“I en tid, hvor der ventes markante skred på boligmarkedet, er lejeboliger for mange et mere sikkert valg, fordi man ikke skal frygte prisfald. Så selvom der er kommet mange nye lejeboliger til, så flytter folk også ind, og vi har i fremtiden brug for endnu flere boliger. Både akut i Hovedstaden, men også i andre dele af landet,” siger Morten Marott Larsen.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Nikolaj 3
Den lykkelige forbandelse, der hviler over Nikolaj Plads

Podcast

Læs også

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
EJENDOMSADVOKATEN // Udlejers påkravsskrivelser: Sådan udarbejder du et korrekt påkrav
I en række tilfælde skal du som udlejer sende et påkrav til lejeren, før du kan ophæve et lejemål. efter, at udlejer har fremsendt...
Smedeland-28_Visualisering
Stort industriområde på Vestegnen bliver transformeret til boliger
De seneste år har der været langt mellem, at nye boligbyggerier bliver sat i gang. Men nu er både Jensen & Nielsen Gruppen og AKF...
3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...