Sponseret indhold
Et af firmaerne der lover sine kunder løbende aflæsning af målere, hurtig advarsel ved fejl eller lækager og digital levering af regnskaber er danske Wise Home.

Af Jakob Stoumann, Hub Director, PropTech Denmark

Digitalisering har for alvor ramt ejendomsbranchen. Innovative proptech-løsninger og forretningsmodeller spirer i Danmark og resten af verden og skaber store forandringer og nye muligheder i måden vi bygger, handler, administrerer og bruger vores ejendomme på. Og dette er en rigtig god nyhed –i særdeleshed for vores klima! Proptech (property technology) er nemlig et helt uundgåeligt element, hvis vi skal lykkedes med den grønne omstilling i Danmark – såvel som i resten af verden.

I dag kommer omkring 40% af Danmarks samlede CO2-udslip fra opførslen og brugen af bygninger. En andel som stort set er den samme i de fleste udviklede økonomier verden over. Mange analyser peger da også på, at grønne investeringer i vores ejendomme er et af de områder, hvor vi får allermest CO2-besparelser for pengene.

Traditionel energirenovering kan ikke længere stå alene
Traditionel energirenovering er uden tvivl en vigtig del af løsningen, men kan ikke stå alene. De fleste forskere og eksperter inden for branchen påpeger, at traditionelle teknologier og tiltag såsom opgradering af bygningers klimaskærme kun vil kunne skære knap halvdelen af det enorme CO2-udslip, som vores bebyggede miljø genererer. Resten kan vi kun nå gennem udvikling og anvendelse af nye intelligente

teknologier og løsninger. Eksempelvis står opvarmning, ventilation og køling for op til 65% af energiforbruget i vores ejendomme. Her er der øjensynligt store effektiviseringspotentialer i at strømline forbruget. Men det kræver nye tilgange, intelligente løsninger og øget brug af data, da det er komplekse systemer, der skal spille sammen samtidigt med, at krav til et sundt og komfortabelt indeklima ikke kompromitteres.

Mulighederne, men også kompleksiteten i at optimere energiforbruget og sænke CO2-udslippet i vores ejendomme, stiger desuden hele tiden i takt med at vi tilkobler flere og flere elektriske og digitale enheder og services til vores hjem og kontorer. Herunder et stigende antal elbiler, der løbende skal oplades.

Stor vækst i bæredygtige proptech-løsninger
Heldigvis er vi netop nu vidne til en stor opblomstring af proptech-startups som tilbyder nye løsninger og innovative tilgange til energioptimering og generelt hjælper med at gøre opførelsen og brugen af vores ejendomme langt mere smart og bæredygtig. Eksempler på lovende danske startups inkluderer blandt andet NorthQ, Wise Home, IC-Meter og Timesafe. Fælles for disse virksomheder er, at de kombinerer sensorer med avancerede dataløsninger, der muliggør indsamling, kombinering, analyse og præsentation af energiforbrugs- og bygningsanvendelsesdata. 

Dermed åbnes helt nye muligheder for at basere bygningers og enheders energiperformance på reelle driftsdata med mulighed for grundigere driftsanalyser, hurtigere fejlrapportering og en dybere indsigt i uhensigtsmæssige mønstre i energiforbruget helt ned på den enkelte enhed. Hertil kommer virksomheder som Enyday, der er med til at gøre det lettere at skabe energifællesskaber omkring lokale vedvarende energikilder som solceller.

Skal vi lykkes kræver det dog, at både ejendomsbranchen, iværksættere, etablerede teknologileverandører såvel som myndigheder og lovgivere arbejder langt tættere sammen end tilfældet er i dag og får skabt en stærkere investeringslyst og innovationskultur.

FAKTA

Proptech er en sammentrækning af ‘property technology’. Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. De seneste tre år er der således globalt set blevet investeret mellem 15 og 20 milliarder US dollars i proptech startups hvert år. Hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har således for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. I Danmark har vi også en lang række hurtigt voksende proptech startups som eksempelvis Proper, Estate Tool, LifeX, Good Monday, NorthQ, Ubiqisense, Prosedo og Kameo. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter.

Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er ‘space as a service’ en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra ‘blot’ at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde ‘funktionelle rum’ med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

PODCAST

MEST LÆSTE