Sponseret indhold

Nye teknologiske løsninger til fremtidens boligforening

Af:

Af Jakob Stoumann, Hub Director PropTech Denmark 

Digital selvbetjening, skræddersyede beboertilbud og automatiske forbrugsregnskaber er bare nogle af de nye danske løsninger til boligforeninger og udlejere, der netop nu rammer markedet.

Den danske ejendomsbranche er i disse år ved at gennemgå en revolution. Et væld af nye virksomheder udvikler netop nu nye digitale løsninger i både ind- og udland. Løsninger, der udfordrer og bidrager til den gængse måde at bygge, udvikle og administrere ejendomme på. property technology, eller forkortet ”proptech”, er betegnelsen for denne hastigt voksende mængde ejendoms-teknologier, der blandt andet er målrettet boligforeninger. 

Mens vi i Danmark i mange år har været kendte for vores progressive og innovative tilgange til arkitektur og bæredygtig byudvikling, har den danske ejendomsbranche været mindre opmærksomme på de enorme muligheder og forandringer, som proptech-bølgen de seneste år har bragt med sig. Det har dog ændret sig i særligt 2020, hvor bl.a. PropTech Denmark blev etableret – en nonprofit medlemsorganisation, der samler ejendomsbranchens aktører med det fælles mål at styrke udviklingen og brugen af nye og smarte måder af administrere og udvikle ejendom. 

2020 var også året, hvor en efterhånden velkendt pandemi gjorde det nødvendigt at kigge på nye, alternative og ofte digitale måder at arbejde på, hvilket accelererede interessen for digital omstilling. Sidst, men ikke mindst, har de seneste års fokus på bæredygtighed ligeledes stillet nye krav til en branche, der står for et uheldigt stort negativt bidrag til klimakontoen. 

Disse og andre forandringer i ejendomsmarkedet har givet anledning til en række nye innovative løsninger, der hjælper os med at bygge, udvikle og drive vores ejendomme bedre. Med nye apps kan vi eksempelvis booke kontorlokaler fra dag til dag. Med ny kamera-teknologi kan vi overvåge antallet af mennesker i et rum, og sørge for at vi opfylder corona-restriktioner. Med bedre sensorer kan vi indsamle information om energiforbrug og rådgive om brug af ressourcer. 

Nem boligadministration
Proptech kan også være digitale redskaber, der på et meget konkret niveau letter arbejdsgangene og hverdagen hos dem, der bruger, drifter eller administrere beboelsesejendomme. Et godt eksempel er den danske virksomhed Prosedo, der letter administrationen for boligbestyrelser. Godkendelse af bilag, dokumentarkiver, online skadesanmeldelser, intern kommunikation, digitale underskrifter og meget mere, kan nu tilgås i ét værktøj. Det er rollefordelt, så er du bestyrelsesmedlem, andelshaver, ejer, lejer, revisor eller vicevært, får du let adgang til præcis den information og de værktøjer, som du har brug for og ret til. 

Waitly er et andet eksempel på en dansk proptech-løsning som gør livet lettere for både boligsøgende, boligbestyrelser og ejendomsadministratorer. Waitlys platform hjælper andelsboligforeninger med at administrere ventelisterne med alt fra opskrivning, automatisk betalingsopkrævning og fjernelse af inaktive medlemmer. Platformen hjælper samtidigt boligsøgende med at få et bedre overblik over andelsboligmarkedet og hvilken placering, man vil få ved at skrive sig op på en specifik venteliste.

Der er også en lang række etablerede såvel som nye spirende proptech-virksomheder, der gør det nemmere at indsamle og håndtere forbrugsdata på vand, el og varme. Techem, WiseHome, IC-Meter og NorthQ er alle eksempler på virksomheder, der kan opsætte fjernaflæste kvalitetsmålere, indsamle og visualisere forbrugsdata for den enkelte forbruger og generere automatiske forbrugsregnskaber. 

Inden for energiområdet har vi også den nystartede danske virksomhed Enyday. De gør det lettere at skabe og drifte såkaldte energifællesskaber, hvor eksempelvis boligforeninger opsætter solceller for at give beboerne adgang til billigere og grønnere strøm.  Enydays platform og app giver nem indsigt i, hvordan solstrømmen og fælles indkøbt strøm fordeler sig til beboerne. Så kan alle i energifællesskabet sikres lige adgang til den billigere og grønnere strøm og forbrugsregnskaberne kan genereres automatisk uden opsætning og manuel aflæsning af bimålere.

Beboer- og lejeroplevelsen anno 2021
En bygning er ikke kun mursten, der skal holde kulden ude, men er rammerne for det liv, der leves i dem. Et moderne liv kendetegnes generelt af en digitaliseret hverdag, hvor film, mad og frisørtider kan bookes, hvor og hvornår man vil. Forventninger til on-demand services, individualiserede forbrugerpræferencer og nem adgang til information og kommunikation digitalt præger derfor også beboeren anno 2021. Proptech handler altså ikke kun om optimering af ejendomme, men også om de muligheder teknologi kan skabe for en forbedret beboeroplevelse. 

Med danske apps som Wicomico og Hococo kan beboere i dag meget lettere kommunikere og interagere med hinanden og deres beboerforening eller administrator. Det betyder at det bliver meget lettere at dele vigtig information og dokumenter, indkalde til vigtige arrangementer og møder og at booke af fælles faciliteter. For beboerne kan det også betyde nem organisering af fællesspisninger og havedage, og det kan give anledning til at boligforeninger og udlejere kan tilbyde nye services til deres beboere – både til gavn for beboerne og foreningens omsætning. Det kan være leje af delebiler, rengøring eller booking af vaskemaskiner.

En anden smart løsning er danske Welcomebob, hvis trådløse dørtelefoner gør det muligt for beboeren at styre sin dørtelefon via sin mobiletelefon. Dertil slipper administrator for vedligeholdelse af kablede dørtelefoner og nøgler. Samtidigt er det en fleksibel løsning, der gør det muligt at lukke håndværkere, pakkebude eller daglivareudbringere ind, selvom man ikke er hjemme. En simpel løsning, der skaber værdi for både beboer og administrator. 

Disse eksempler er blot få i et hav af nye danske startups, der kan understøtte mere energieffektive ejendomme, økonomisk solide foreninger og ikke mindst den gode beboeroplevelse. Artiklen er skrevet i samarbejde med Proptech Denmark

FAKTA

Proptech er en sammentrækning af ‘property technology’. Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. De seneste tre år er der således globalt set blevet investeret mellem 15 og 20 milliarder US dollars i proptech startups hvert år. Hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har således for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. I Danmark har vi også en lang række hurtigt voksende proptech startups som eksempelvis Proper, Estate Tool, LifeX, Good Monday, NorthQ, Ubiqisense, Prosedo og Kameo. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter.

Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er ‘space as a service’ en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra ‘blot’ at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde ‘funktionelle rum’ med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager

Podcast

Læs også

Til debat ved EJENDOM2024 - Hvordan påvirker AI ejendomsbranchen - Foto
Til debat ved EJENDOM2024: Hvordan påvirker AI ejendomsbranchen?
Tre aktører fra ejendomsbranchen giver deres bud på AI’s rolle for fremtiden, når EjendomDanmark igen inviterer til topmøde. Mød dem...
Street view
Pres på kontormarkedet stiger med nye jobtal
Der er igen en stigning i antallet af ubesatte stillinger. Men denne gang er det ikke kontorfag, der ekspanderer.Dermed er der udsigt...
Steffen-Bang-Olsen
EJENDOMSADVOKATEN: Grønne klausuler i lejeforhold
I takt med at bæredygtighed bliver stadig vigtigere for virksomheders fundament, er grønne lejeklausuler, også kendt som ESG-klausuler,...