Nye stjerneskud på den danske investeringshimmel

Sammen med CASA Group har NREP udviklet Plushusene som et eksempel på fremtidens bæredygtige bofællesskab på tværs af generationer. Det første bofællesskab i Hedehusene stod færdigt i marts, og de næste er allerede på vej i blandt andet Nivå, Ballerup samt Tårnby. Her ses Plushusene i Hedehusene, som består af 139 boliger fordelt på 1 og 2 plans rækkehuse og punkthuse med lejligheder. Dertil kommer stort fælleshus, orangeri og grønne gårde samt uderum. Bebyggelsen er fuldt udlejet og beboerne er et mix af børnefamilier samt aktive voksne i alderen 55+.

Af:

Det danske marked for ejendomsinvestering er fortsat stabilt og solidt, selv om lovindgreb og mangel på attraktive ejendomme har givet en lille opbremsning. Til gengæld har nye segmenter såsom seniorboliger og bofællesskaber nu for alvor vakt investorernes interesse.

Over de senere år har investering i fast ejendom været en solid og god forretning. På den ene side er der typisk tale om et bedre afkast end f.eks. ved investering i obligationer, og på den anden side er risikoen på sigt mindre end f.eks. ved investering i aktier. Samtidig er Danmark velsignet med en stabil samfundsstruktur, hvilket har betydet, at også udenlandske investorer i høj grad har haft blikket rettet mod Danmark. Ifølge RED Cushman & Wakefield, der rådgiver virksomheder og aktører på det danske ejendomsmarked, sluttede 2020 med en handelsvolumen på 74 mia. kr., da der i årets slutning blev afsluttet en række større handler, og særligt Heimstadens køb af Niams boligportefølje til ca. 12 mia. kr. flyttede volumen væsentligt. Ikke mindre end 55 pct. af kapitalen kom – på trods af rejserestriktioner – fra udenlandske investorer.

Investorerne er fortsat aktive
”Vi mærker fortsat stor interesse fra udenlandske kapitalkilder, både de der tidligere har investeret i Danmark og helt nye investorer. I forbindelse med boligudlejningsejendomme i den gamle boligmasse kan vi dog konstatere, at priserne har ”sat sig” som følge af det såkaldte Blackstone lovindgreb, men mindre, end vi havde forventet”, fortæller Lior Koren, der er partner i Cushman & Wakefield RED. Det er ligeledes hans fornemmelse, at fraværet af de udenlandske investorer og pensionskasserne på netop dette marked ikke vil vare længe. Muligheden for at købe ejendomme centralt beliggende i København til relativt lave kvadratmeterpriser med meget lav risikoprofil vil få de professionelle investorer tilbage på markedet, så snart der er skabt tilstrækkelig evidens for prissætningen.

København er på hitlisten
Lior Koren konstaterer altså, at den politiske usikkerhed betød, at der i 2019 var færre udenlandske købere til de gamle boligudlejningsejendomme, og i 2020 stort set ikke nogen. Kim Søberg Petersen, der er partner i revisions- og rådgivningshuset PwC, har tidligere påpeget endnu en faktor, der har haft betydning for investeringslysten. Nemlig at der ganske enkelt er mangel på attraktive investeringsejendomme i Danmark.

Det har betydet et misforhold mellem udbud og efterspørgsel, men PwC’s rapport Emerging Trends in Real Estate Europe 2021, dokumenterer dog, at København trods alt er hoppet en plads op til en placering som nummer 18 på listen over de foretrukne byer i Europa. Det skyldes blandt andet, at det københavnske marked for ejendomsinvesteringer alt andet lige ér blevet mere attraktivt.

Stor interesse for nye boligformer
PwC har imidlertid også noteret sig, at nye investeringssegmenter er kommet på banen. Nemlig seniorboliger og bofællesskaber. Denne tendens bekræftes af ejendomsmæglerkæden EDC Erhverv Poul Erik Bech, hvor man oplever en stor appetit på især seniorboliger. Som eksempel kan nævnes et projekt i Frederiksberg Kommune, hvor 46 lavenergi lejeboliger på Bernhardshave blev udlejet lige inden årsskiftet.

”Desuden arbejder vi løbende på flere andre sager med seniorboliger. De er i den grad oppe i tiden, og udviklingen vil blot fortsætte, da der kommer flere og flere ældre, og mange ønsker at dyrke fællesskabet i deres alderdom. Der er ikke nogen tvivl om, at mange seniorer i dag er indstillet på at realisere friværdien fra ejerboligen til fordel for en lejebolig i den bedre ende”, siger Kenneth Nielsen, der er projektdirektør i EDC Projekt Poul Erik Bech.

Coronakrisen har fremmet behovet
Interessen er altså massiv, hvilket har vakt investorernes interesse. Det mærker man også hos erhvervsmæglerkæden Nordicals, hvor administrerende direktør Erik Andresen er af den opfattelse, at Coronakrisen har forstærket flere tendenser, der så småt var begyndt at præge investorbilledet allerede inden, pandemien for alvor satte sine spor på samfundet med nedlukning, mundbind, test og vaccination.

”Coronakrisen har givet anledning til en eftertænksomhed, der for alvor har sat skub i udviklingen af fremtidens boligformer, som blandt andet handler om seniorboliger og bofællesskaber. Vi bliver boende længere i eget hjem og søger trygge rammer, gerne i samvær med andre og på tværs af generationer”, siger Erik Andresen og føjer til, at selv om der godt kan være tale om boliger i den lidt dyre ende, er økonomien ikke et problem.

Flere generationer vil bo sammen
”Mange ældre har en god økonomi, så det er ikke så meget et spørgsmål om økonomi, hvorvidt de kan finde den ønskede bolig. Det er mindst lige så meget et spørgsmål, om produktet er tilgængeligt”, siger Erik Andresen videre. 

Han føjer dog til, at livskvalitet er blevet et så stort investeringsobjekt, at både pensionskasserne, projektudviklerne og entreprenørerne kæmper om at komme til fadet. Eksempelvis gør PensionDanmark ganske meget på området, og hos NREP, der er en af branchens store ejendomsinvestorer og projektudviklere, oplever man det samme. Ifølge en Realdania undersøgelse overvejer 80.000 seniorer at flytte i seniorbofællesskab. Samtidig viser en undersøgelse foretaget af NREP selv, at såvel de 55-80 årige (74 pct.) og børnefamilier (89 pct.) gerne vil bo sammen med andre generationer end deres egen.

Et godt råd til investoren

Det er kun helt naturligt, at investorerne vurderer det potentielle afkast, når ejendomsmarkedet scannes for nye forretningsmuligheder. Men ifølge Kristian Krogh, der er administrerende direktør i Thylander, der etablerer og forvalter ejendomsfonde i partnerskab med institutionelle investorer, fonde samt velhavende privatpersoner, er det ikke i sig selv fundament nok for en fornuftig investering. Han siger:

”Mens de fleste kan finde ud af at regne sig frem til en pris og måske også er villige til at betale en på papiret høj pris, for at få investeret sin kapital i fast ejendom, er den virkelige udfordring i stigende grad den operationelle del af ejendomsinvesteringerne, nemlig når de indkøbte aktiver skal administreres, vedligeholdes og udvikles. Har man ikke som ejendomsinvestor styr på den del, risikerer man at brænde fingrene”.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...