Nybyggeriet er næsten faldet til en tredjedel over to år

Nye ejendomme er skudt op her og der og alle vegne i og omkring storbyerne gennem de seneste år. Men nu har bygherrerne trådt på bremsen. Billedet er fra Grønttorvet i Valby. Foto: Sten Thorup Kristensen

Af:

Tal fra realkreditinstitutterne belyser, hvor stor det seneste års nedgang i nybyggeriet har været. Det er især byggeriet af ejerboliger, der er gået i stå. Her er det ikke kun høje materialepriser og renter, der har fået potentielle bygherrer til at holde igen. Det er også usikkerheden om kommende ejendomsskatter.

At nybyggeriet er bremset op, har længe stået klart. Men denne viden har mest været baseret på løsrevne informationer, f.eks. regnskaber fra byggefirmaer. Hvor stort et fald, det summede sammen til, har været svært at sige, fordi mange indberetninger til den officielle byggestatistik er en del forsinkede. 

Men nu er der nye tal, som giver et godt billede: Brancheforeningen Finans Danmark har siden 2018 offentliggjort månedlige tal for, hvor mange lånetilbud realkreditinstitutternes har givet i forbindelse med nybyggeri. Institutterne kan først yde lån, når et byggeri er færdigt, og derfor giver tallene et billede af, hvor mange bygninger der løbende bliver klar til brug. Tallene varierer en del fra måned til måned, men fra 2018 til begyndelsen af 2022 var trenden opadgående. Siden er det gået hastigt i den modsatte retning: Der bliver kun givet ca. en tredjedel så mange lånetilbud til nybyggeri, som da aktiviteten var størst. 

I absolutte tal drejer det sig om 186 lånetilbud til ejerboliger, herunder fritidshuse, i august i år, og 36 lånetilbud til øvrigt byggeri – det vil mest sige erhvervsejendomme, herunder boligudlejningsejendomme.  Til sammenligning er der i de bedste måneder de seneste år givet over tusind lånetilbud til ejerboliger og over 150 lånetilbud til øvrigt byggeri. 

Risiko for højere skat 
Relativt set er nedgangen lidt større på ejerboliger end på øvrigt byggeri. Det afspejler, at det ikke kun handler om højere materialepriser og højere renter, selv om det er hovedforklaringen på opbremsningen. Også omlægningen af ejendomsskatterne pr. kommende årsskifte er en faktor, anfører boligmæglerfirmaet Estate, der også har set på tallene for lånetilbud. Bliver byggeriet af et nyt parcelhus f.eks. forsinket, så det trækker ud til 2024, kan det medføre en ekstra skatteregning. 

”Ultimativt kan man risikere at havne i en situation med sin nyopførte bolig, hvor ejendomsskatten bliver så høj, at økonomien ikke hænger sammen. Nybyggeri bliver som udgangspunkt prissat højere end eksisterende byggeri, og det er vigtigt at have med i sine overvejelser,” udtaler Thomas Hovgaard, presseansvarlig i Estate.  

Netop på den baggrund ser han dog også håb forude: Det kan godt være, at de kommende ejendomsvurderinger sine steder vil være chokerende høje. Men som boligkøber eller nybygger ved man i det mindste, hvad man har med at gøre, så man kan indrette sig efter det. 

Egne beregninger på tal fra Finans Danmark

Længerevarende inflation 
Det skaber også større tryghed, at nogle af de faktorer, der kunne udløse vilde og uforudsigelige prisstigninger på nogle byggematerialer, nu er fortid. Det gælder de tilstoppede forsyningskæder i coronaens kølvand, og det gælder de ekstraordinært høje energipriser for et års tid, hvor man frygtede for, at der skulle opstå mangelsituationer hen over vinteren. Energisystemet viste sig heldigvis at være meget mere robust end antaget. 

Omvendt er renten steget markant de seneste måneder. Det gør ikke bare nybyggeri dyrere her og nu – det fortæller også, at selv om inflationen er faldet, ser de finansielle markeder nu mindre sandsynlighed, at vi i overskuelig fremtid vil komme tilbage til en så lav inflation, som vi har været vant til gennem de seneste årtier.  Så hvis man vil bygge nyt nu, kan man med fordel læse op på, hvordan bygherrer – private såvel som professionelle – håndterede inflationen tilbage i 1970’erne og 1980’erne. 

Mest læste på BusinessReview.dk

1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...