Sponseret indhold

Ny vismandsrapport: Prioritér faglighed i udviklingen af boligmarkedet

Af:

En ny rapport fra vismændene konkluderer, at huslejeregulering griber forstyrrende ind i boligmarkedet og rammer skævt i samfundet. Ifølge EjendomDanmark er det vigtigt at lytte til sagkundskaben, når der i fremtiden skal drøftes huslejeregulering.

I en ny rapport fra Det Økonomiske Råd har vismændene undersøgt effekten af huslejeregulering som et politisk redskab i jagten på at fremme et sundt boligmarked. Rapporten konkluderer, at huslejeregulering er et forstyrrende element på boligmarkedet, hvor reguleringens gevinster kommer de få til gode og efterlader det resterende boligmarked et dårligere sted.

”Det er tiltrængt med en opdatering af det faglige syn på huslejereguleringen, og vismændenes konklusion understøtter alle tidligere faglige undersøgelser af emnet,” siger Peter Stenholm, der er adm. direktør i EjendomDanmark, og uddyber:

”Derfor vil jeg også meget gerne appellere til, at vores politikere har vismændenes viden i baghovedet, når de i fremtiden drøfter huslejeregulering. Dette faglige oplæg viser risikoen ved at indføre yderligere huslejeregulering, og vi appellerer til, at fagligheden prioriteres i den fortsatte udvikling af boligmarkedet. ”

Boligstøtten er langt mere effektiv end huslejeregulering
Rapporten viser blandt andet, at der er en skæv fordeling i reguleringsgevinster. Det vil sige, at det er de lejere med høj indkomst og en lang uddannelse, der opnår de største besparelser som følge af reguleringen. Det er paradoksalt, da motivationen for at indføre en stram huslejeregulering er et hensyn til lejere med en lav indkomst.

”Typisk er det jo højtuddannede personer, der har et netværk, som giver adgang til nogle af de ældre boliger, der er reguleret efter de gamle regler fra før 1992. De kender måske nogen, der kender nogen – og på den måde er det dem, der får mest ud af den gamle form for huslejeregulering,” siger Peter Stenholm.

Dette er en af årsagerne til, at vismændene fremhæver, at boligstøtten er tre gange så effektivt et redskab til at mindske ulighed i samfundet sammenlignet med hus-
lejeregulering.

”Huslejeregulering giver en række uhensigtsmæssige effekter på boligmarkedet, og nu fremgår det endda sort på hvidt, at den tillige er enormt upræcis i forhold til at ramme de tiltænkte målgrupper med lave indkomster.
Fordelingspolitik bør udarbejdes med skatter og overførsler, og boligstøtten, der netop er betinget af indkomst, rammer derfor meget præcist der, hvor der er behov,” siger Peter Stenholm.

Taler ikke for fuld deregulering
Peter Stenholm slår dog fast, at man hos EjendomDanmark ikke taler for en fuld ophævelse af alle reguleringsordninger:

”Der er gode argumenter for, at lejeudviklingen er reguleret, når man først bor i en bolig. Det giver nemlig lejeren en tryghed, og det er også væsentligt. Vores medlemmer ønsker stabile lejeforhold, og så skal der selvfølgelig være en vis dynamik på boligmarkedet, ” siger Peter Stenholm.

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...