Ny startup vil erstatte ejendomsmægleren og samtidigt give markedets bedste lejeoplevelse

Af:

I Næstved er 60 håbefulde seniorer netop flyttet ind i flotte nye omgivelser i lejeboligprojektet Hermanhaven opført af Tetris A/S. Fælles for dem er, at de har lejet deres boliger igennem Propstep, en ny proptech-startup, som har specialiseret sig i at udleje boliger for professionelle ejendomsejere. 

Ifølge de to stiftere af Propstep, Troels Bødker Feodor Nielsen og Rasmus Brohl, er Propstep en ny måde at udleje boliger på. Det er en sammensmeltning af en lejeboligportal, en ejendomsmægler specialiseret i udlejning og en bagvedliggende software, som skaber en sømløs og langt mere effektiv udlejningsproces. Med deres fokus på effektivitet og forbedring af lejeroplevelsen og anvendelsen af de nye muligheder digitale teknologier giver, er Propstep på mange måder et godt og konkret eksempel på en proptech-startup, som netop nu er med til at ændre ejendomsbranchen. 

Helt fra starten har Troels og Rasmus haft ideen om, at Propstep for lejeren skal være meget mere end blot en traditionel udlejningsportal. Hele lejerens kunderejse starter og foregår derfor på Propsteps platform. Her har lejeren henvendt sig, er blevet screenet og har været i dialog med Propsteps udlejningsspecialister, som kan give svar på mere detaljerede spørgsmål omkring boligen og lejekontrakten. Fremvisninger bookes ligeledes let på portalen og det er også Propsteps team, som de møder til fremvisning eller åbent hus ude i boligerne. Sidst men ikke mindst fremsendes lejekontrakten gennem platformen til digital underskrift hos lejeren. Hele lejeprocessen er således meget nem at overskue. 

“Generelt oplever vi at få rigtig god feedback fra lejerne. De tilkendegiver over for os, at processen er meget overskuelig og vigtigst af alt, at de har følt sig trygge og godt behandlet hele vejen igennem”, siger både Troels og Rasmus.

Teamet kombinerer erfaring fra både boligudlejning og tech
Troels Bødker Feodor Nielsen og Rasmus Brohl har erfaring med sig fra både boligudlejning og tech-verdenen. Netop kombinationen af deres erfaring og viden, gjorde at de kunne se et hul i det traditionelle udlejningsmarked med mulighed for at skabe en løsning som både var mere kundeorienteret og hvor det digitale blev tænkt ind i hele processen:

“Markedet for udlejning har hidtil stået uden nogen klar vinder og man har benyttet sig af forskellige aktører, som enten var sat i verden til at sælge boliger eller til den efterfølgende administration. I Propstep har vi fusioneret vores mangeårige erfaringer fra boligudlejning og techstartups og gentænkt hver en lille del af processen. Det er ikke rocket science at udleje boliger, men for os handler det om at hæve barren – først og fremmest i form af service og convenience for lejeren. Et godt eksempel på dette er, at vores medarbejdere er tilgængelige indtil kl. 21, som er dér, hvor det passer lejerne. Det betyder, at vi pt. lukker over halvdelen af vores udlejninger udenfor normal arbejdstid. Samtidigt har vi digitaliseret og automatiseret en stor del af de mere trivielle processer,” fortæller Troels Bødker Feodor Nielsen, medstifter af Propstep.

Ønsker at gøre op med branchens vanetænkning
Rasmus og Troels har i høj grad startet Propstep ud fra et ønske om at gøre op med vanetænkningen i ejendomsbranchen. Dette ikke bare for at tingene skal gøres anderledes, men fordi de med Propstep ønsker at gøre tingene bedre og mere langsigtet.

“Vi opponerer mod, at det blot er den mægler, som fastsætter det højeste lejeniveau, der får udlejningsopgaven. Man er nødt til også at tage risiko for tomgang samt den efterfølgende churn med i beregningen. Højest mulig lejepris er sjældent lig med den bedste samlede økonomiske case, som rigtige mange går og tror” fortæller Rasmus Brohl, medstifter af Propstep.

Ifølge Rasmus er der i ejendomsbranchen mange, som taler om data, men få som reelt formår at udnytte data til fulde.  I Propstep kan de med et digital udlejningsflow samle data på hele processen samt på lejerne, som henvender sig. Det benytter de eksempelvis til huslejefastsættelse baseret på machine learning og til effektiv annoncering på Facebook. Hermed kan opnås en mere præcis og bæredygtig prissætning på huslejen. 

Tilbyder nu deres udlejningssoftware på licens
Propstep har på kort tid fået succes med deres komplette udlejninger, hvor de påtager sig hele udlejningsopgaven. De har dog også oplevet, at der i branchen er mange aktører, der selv ønsker at køre udlejningen med deres egne teams, men som mangler et digitalt værktøj til at varetage processen. Derfor udvider Propstep nu med muligheden for at ejendomsejere med interne medarbejdere eller teams kan gøre brug af deres platform til at håndtere deres udlejningsprocesser. 

Produktet hedder Propstep All-in-one og fungerer som et samlet værktøj, der kan håndtere alt fra dialog med lejere, RKI opslag og digitale underskrifter til åbent hus og booking af fremvisninger. Derudover muliggør en fuldt digital udlejning data-indsigter og efterfølgende mulighed for optimering af ejendommen. Ejendomsselskabet Olav de Linde er én af de første virksomheder, som har valgt at benytte Propstep All-in-one. De har et strategisk ønske om at håndtere udlejningen med eget mandskab, men har manglet det rigtige værktøj til at sikre en optimal proces.

– Vi benyttede en række værktøjer og services til at besvare lejere, lave lejekontrakter, udsende til digital signatur osv. Men de talte ikke sammen og vi manglede overblik og effektivitet, siger Lars Friis Christensen, Afdelingsdirektør hos Ejendomsselskabet Olav de Linde.

Proptech er en sammentrækning af ‘property technology’. Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. De seneste tre år er der således globalt set blevet investeret mellem 15 og 20 milliarder US dollars i proptech startups hvert år. Hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har således for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. I Danmark har vi også en lang række hurtigt voksende proptech startups som eksempelvis Proper, Estate Tool, LifeX, Good Monday, NorthQ, Ubiqisense, Prosedo og Kameo. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter.

Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er ‘space as a service’ en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra ‘blot’ at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde ‘funktionelle rum’ med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

  

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Armaflex_ isolering mod kulde
Teknisk isolering – den hurtigste vej til besparelser 
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...