Sponseret indhold

Ny milliardfond vil gøre ejendomsbranchen og vores byer bæredygtige

Af:

Skrevet af; Jakob Stoumann, Hub Director PropTech Denmark 


En lang række markante nordiske og internationale ejendomsselskaber med danske NREP ombord har lanceret en milliardstor venturefund – 2150 – som skal investere i teknologier og løsninger, der kan gøre vores ejendomme og byer mere bæredygtige. 

Fonden vil investere i nye virksomheder, som har løsninger med et afgørende potentiale for at mindske klimabelastningen fra vores urbane miljø. Særligt er 2150 på udkig efter løsninger og teknologier, der kan skære markant i CO2-udslippet i betonindustrien og på byggepladserne, mindske spild i byggeprocesser samt sikre en mere effektiv og bæredygtig opvarmning, køling og ventilation af vores bygninger. 2150’s første investering er gået til canadiske CarbonCure Technologies, der har udviklet en innovativ teknologi, hvorved man kan lagre overskuds CO2 i beton. CO2en sprøjtes ind i betonen, hvor den bindes i en ny kemisk forbindelse. Dette reducerer behovet for cement, som er det dyreste og mest forurende materiale, og teknologien er den hurtigst skalerende i verden og vandt fornylig den globale Carbon Xprize.  CarbonCure har som mål at reducere CO2-udledningen i betonproduktion med en halv milliard tons årligt i 2030, det er ca. 10 gange så meget som Danmarks samlede udledning

Hastighed er helt afgørende, hvis vi skal nå at vende udviklingen
2150 vil primært investere i såkaldte scaleups – altså de lidt større og mere modne iværksættervirksomheder, som har bevist, at deres løsninger fungerer og gør en markant forskel for klimaet, men som mangler kapital og hjælp til at rulle det ud på markedet i stor skala. Ifølge Christian Jølck, der er co-founder og partner i 2150, er det helt bevidst, at de ikke går efter virksomheder og teknologier som er i de helt tidlige stadier:

I Danmark har vi og har typisk haft en del generalistfonde og kapital, som har været meget fokuseret på de tidligere stadier. Det er godt for innovationen, og sikrer at nye ideer får lov til at blive afprøvet. Men den største udfordring med hensyn til at løse klimaudfordringerne er klimaforandringernes hastighed – vi har kun lidt mere end 6 år til at komme i mål. Derfor har vi i 2150 fokus på skaleringen og udrulningen af eksponentielle løsninger fremfor de helt tidlige udviklingsstadier.

2150 kommer både med penge, ekspertise og et kæmpe branchenetværk
2150 er på mange måder ikke en traditionel venturefond. Netop fordi fonden fokuserer på skalering og udrulning af bæredygtige teknologier og løsninger, er hele grundtanken i deres tilgang og organisation, at de ikke ’bare er en investor’ – men i lige så høj grad en facilitator. 2150’s team er en kombination af erfarne folk fra ejendoms- og byggebranchen, forbrugerteknologi og venture-investeringer. De har derfor et stort relevant netværk og forståelsen for den branche og virkelighed løsningerne skal udvikles til og skaleres i. En overvejende del af vores investorer er fra ejendomsbranchen, indenfor infrastruktur eller fra mobilitetssektoren. Vi har i en række af vores investoraftaler også aftalt, at begge parter skal arbejde på synergieffekter. således vi får udrullet de løsninger vi invester i, såfremt det giver mening.  På den måde kan vi supportere transformationen af på tværs af værdikæder i industrier, som har stort behov for bæredygtig teknologi, siger Christian Jølck.

Unik mulighed for Danmark og det danske økosystem
Bag 2150 står et team, der tæller mange internationale navne og fonden agerer og investere internationalt, og har pt investeringer fra US til Asien. Fonden har kontorer i København og London, og founder-kredsen tæller også markante danske navne udover Christian Jølck med Mikkel Bülow-Lehnsby fra NREP og den tidligere Rocket Internet chief product officer, Jacob Bro. 2150 bliver den største danske venture-fond og en af de største venturefonde i Europa med fokus på bæredygtige teknologi. Opstarten ud af Danmark er ikke tilfældighed.  Dels har danske NREP været en af de primære drivere i etableringen af 2150, men ifølge Christian Jølck, giver det også fonden en række fordele at have kontor i Danmark. Danmark har eksempelvis en række klare styrkepositioner inden for den bæredygtige del af bygge- og ejendomsbranchen. Der eksisterer allerede en række spændende virksomheder og bæredygtige løsninger på det danske marked samtidigt med at flere ejendomsudviklere og investorer er med til at gå forrest og afprøve nye ting, når det drejer sig om bæredygtigt byggeri. 

Og så er København en af de mest ’livable’ og bæredygtige byer at bo i, og København forventes at blive den første hovedstad som er COv-neutral i verden. Der sker rigtigt meget ift. bæredygtig byudvikling i København – både blandt offentlige og private aktører, hvilket ifølge Christian Jølck giver nogle unikke muligheder for at teste nye løsninger af og lave piloter. Samtidig understreger Christian Jølck, at det er helt afgørende for 2150 at have et internationalt fokus. Dette både ift. de startups der investeres men i høj grad også ift. at udbrede løsningerne: Skal vi lykkedes med at bremse klimaforandringerne er det en global indsats der skal til – her er Danmark reelt set bare en facilitator og et første skridt på vejen i forhold til de globale markeder. Når det er sagt, vil vi gøre alt for at få de spændende teknologier vi investerer i til Danmark og hermed bidrage til vi i Danmark bliver frontrunners ift. at teste og udrulle nye klimaløsninger inden for det bebyggede miljø. Det vil potentielt kunne give et stort og vigtigt boost til det danske økosystem inden for urban tech.

Venturefonde som 2150 er afgørende hvis klimaforandringerne skal standses
Ifølge Christian Jølck, spiller venturefonde en helt afgørende rolle, hvis vi skal gøres os håb om at få standset klimaforandringerne i tide. Og det særligt de venturefonde, som tør investere i innovative tech-løsninger inden for vores bebyggede miljø. 50% af de løsninger vi skal bruge til at nå målet om nedsættelse af vores COv udslip er nye løsninger. Og så er det bebyggede miljø en helt afgørende faktor – 40% af vores COv udslip kommer fra vores bygninger og 70% er koncentreret i det urbane miljø. Det gør også, at det bebyggede miljø er der vi som samfundsborgere får mest c02 reduktion per investeret krone i nye klimaløsninger. Og samtidig, så skal vi bruge eksponentielle teknologier til at løse den tidsmæssige udfordring og ændrer vores vaner på. Det er på denne baggrund, at venturefonde spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Som venturefond tør vi tage risiko og investere vores tid og penge i at modne og skalere lovende teknologier og virksomheder og gøre dem klar til branchen, tilføjer Christian Jølck.

Proptech er en sammentrækning af ‘property technology’. Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. De seneste tre år er der således globalt set blevet investeret mellem 15 og 20 milliarder US dollars i proptech startups hvert år. Hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har således for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. I Danmark har vi også en lang række hurtigt voksende proptech startups som eksempelvis Proper, Estate Tool, LifeX, Good Monday, NorthQ, Ubiqisense, Prosedo og Kameo. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter.

Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er ‘space as a service’ en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra ‘blot’ at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde ‘funktionelle rum’ med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
Klinik2 - foto af Kim Matthai Leland
Fornuft og økonomi i effektiv forebyggelse af skader
DSC_9991 NY
Greater Copenhagen: Den grønne omstilling skal skabe grøn vækst

Podcast

Læs også

kbh_faerre-og-faerre-lever-alene
Færre og færre lever alene i København – det ændrer på boligbehovet
Modsat en almindelig opfattelse er det over de seneste årtier ikke blevet mere normalt for københavnere at leve som single.Det er tværtom...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
EJENDOMSADVOKATEN: Overvej solceller i forbindelse med nybyg og større renoveringer
En ændring af Bygningsdirektivet medfører, at solceller skal tænkes ind i nybyg og større renoveringer. Etableringen af solcelleanlæg...
Henrik-2024-1024x768-1
PKA Ejendommes nye Code Of Conduct skal åbne op for dialog om samfundsansvar
PKA Ejendomme har udarbejdet en ny Code of Conduct for leverandører og samarbejdspartnere.Målet med den er blandt andet at skabe positiv...