Skrevet af; Jakob Stoumann, Hub Director PropTech Denmark
En lang række markante nordiske og internationale ejendomsselskaber med danske NREP ombord har lanceret en milliardstor venturefund – 2150 – som skal investere i teknologier og løsninger, der kan gøre vores ejendomme og byer mere bæredygtige.
Fonden vil investere i nye virksomheder, som har løsninger med et afgørende potentiale for at mindske klimabelastningen fra vores urbane miljø. Særligt er 2150 på udkig efter løsninger og teknologier, der kan skære markant i CO2-udslippet i betonindustrien og på byggepladserne, mindske spild i byggeprocesser samt sikre en mere effektiv og bæredygtig opvarmning, køling og ventilation af vores bygninger. 2150’s første investering er gået til canadiske CarbonCure Technologies, der har udviklet en innovativ teknologi, hvorved man kan lagre overskuds CO2 i beton. CO2en sprøjtes ind i betonen, hvor den bindes i en ny kemisk forbindelse. Dette reducerer behovet for cement, som er det dyreste og mest forurende materiale, og teknologien er den hurtigst skalerende i verden og vandt fornylig den globale Carbon Xprize. CarbonCure har som mål at reducere CO2-udledningen i betonproduktion med en halv milliard tons årligt i 2030, det er ca. 10 gange så meget som Danmarks samlede udledning
Hastighed er helt afgørende, hvis vi skal nå at vende udviklingen
2150 vil primært investere i såkaldte scaleups – altså de lidt større og mere modne iværksættervirksomheder, som har bevist, at deres løsninger fungerer og gør en markant forskel for klimaet, men som mangler kapital og hjælp til at rulle det ud på markedet i stor skala. Ifølge Christian Jølck, der er co-founder og partner i 2150, er det helt bevidst, at de ikke går efter virksomheder og teknologier som er i de helt tidlige stadier:
I Danmark har vi og har typisk haft en del generalistfonde og kapital, som har været meget fokuseret på de tidligere stadier. Det er godt for innovationen, og sikrer at nye ideer får lov til at blive afprøvet. Men den største udfordring med hensyn til at løse klimaudfordringerne er klimaforandringernes hastighed – vi har kun lidt mere end 6 år til at komme i mål. Derfor har vi i 2150 fokus på skaleringen og udrulningen af eksponentielle løsninger fremfor de helt tidlige udviklingsstadier.
2150 kommer både med penge, ekspertise og et kæmpe branchenetværk
2150 er på mange måder ikke en traditionel venturefond. Netop fordi fonden fokuserer på skalering og udrulning af bæredygtige teknologier og løsninger, er hele grundtanken i deres tilgang og organisation, at de ikke ’bare er en investor’ – men i lige så høj grad en facilitator. 2150’s team er en kombination af erfarne folk fra ejendoms- og byggebranchen, forbrugerteknologi og venture-investeringer. De har derfor et stort relevant netværk og forståelsen for den branche og virkelighed løsningerne skal udvikles til og skaleres i. En overvejende del af vores investorer er fra ejendomsbranchen, indenfor infrastruktur eller fra mobilitetssektoren. Vi har i en række af vores investoraftaler også aftalt, at begge parter skal arbejde på synergieffekter. således vi får udrullet de løsninger vi invester i, såfremt det giver mening. På den måde kan vi supportere transformationen af på tværs af værdikæder i industrier, som har stort behov for bæredygtig teknologi, siger Christian Jølck.
Unik mulighed for Danmark og det danske økosystem
Bag 2150 står et team, der tæller mange internationale navne og fonden agerer og investere internationalt, og har pt investeringer fra US til Asien. Fonden har kontorer i København og London, og founder-kredsen tæller også markante danske navne udover Christian Jølck med Mikkel Bülow-Lehnsby fra NREP og den tidligere Rocket Internet chief product officer, Jacob Bro. 2150 bliver den største danske venture-fond og en af de største venturefonde i Europa med fokus på bæredygtige teknologi. Opstarten ud af Danmark er ikke tilfældighed. Dels har danske NREP været en af de primære drivere i etableringen af 2150, men ifølge Christian Jølck, giver det også fonden en række fordele at have kontor i Danmark. Danmark har eksempelvis en række klare styrkepositioner inden for den bæredygtige del af bygge- og ejendomsbranchen. Der eksisterer allerede en række spændende virksomheder og bæredygtige løsninger på det danske marked samtidigt med at flere ejendomsudviklere og investorer er med til at gå forrest og afprøve nye ting, når det drejer sig om bæredygtigt byggeri.
Og så er København en af de mest ’livable’ og bæredygtige byer at bo i, og København forventes at blive den første hovedstad som er COv-neutral i verden. Der sker rigtigt meget ift. bæredygtig byudvikling i København – både blandt offentlige og private aktører, hvilket ifølge Christian Jølck giver nogle unikke muligheder for at teste nye løsninger af og lave piloter. Samtidig understreger Christian Jølck, at det er helt afgørende for 2150 at have et internationalt fokus. Dette både ift. de startups der investeres men i høj grad også ift. at udbrede løsningerne: Skal vi lykkedes med at bremse klimaforandringerne er det en global indsats der skal til – her er Danmark reelt set bare en facilitator og et første skridt på vejen i forhold til de globale markeder. Når det er sagt, vil vi gøre alt for at få de spændende teknologier vi investerer i til Danmark og hermed bidrage til vi i Danmark bliver frontrunners ift. at teste og udrulle nye klimaløsninger inden for det bebyggede miljø. Det vil potentielt kunne give et stort og vigtigt boost til det danske økosystem inden for urban tech.
Venturefonde som 2150 er afgørende hvis klimaforandringerne skal standses
Ifølge Christian Jølck, spiller venturefonde en helt afgørende rolle, hvis vi skal gøres os håb om at få standset klimaforandringerne i tide. Og det særligt de venturefonde, som tør investere i innovative tech-løsninger inden for vores bebyggede miljø. 50% af de løsninger vi skal bruge til at nå målet om nedsættelse af vores COv udslip er nye løsninger. Og så er det bebyggede miljø en helt afgørende faktor – 40% af vores COv udslip kommer fra vores bygninger og 70% er koncentreret i det urbane miljø. Det gør også, at det bebyggede miljø er der vi som samfundsborgere får mest c02 reduktion per investeret krone i nye klimaløsninger. Og samtidig, så skal vi bruge eksponentielle teknologier til at løse den tidsmæssige udfordring og ændrer vores vaner på. Det er på denne baggrund, at venturefonde spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Som venturefond tør vi tage risiko og investere vores tid og penge i at modne og skalere lovende teknologier og virksomheder og gøre dem klar til branchen, tilføjer Christian Jølck.