Hvad ligger lejeniveauet på i et bestemt område af Danmark? Og hvordan fordeler lejen sig på bolig, butik, kontor og industri? Med et nyt og omfattende værktøj, kan ejendomsbranchen nu få målrettet indsigt i markedet for professionel udlejning. Det er EjendomDanmark og Estaid, der i samarbejde lancerer det digitale værktøj ”Lejetjek+”, og branchen har allerede taget det i brug.
Brancheorganisationen EjendomDanmark og ejendomsdataplatformen Estaid har det seneste år udviklet det digitale værktøj Lejetjek+. Lejetjek har hidtil været tilgængelig i en mindre version hos EjendomDanmark, men fremadrettet vil Lejetjek+ kunne findes på Estaids platform, der også samler al ejendomsdata i en simpel og intuitiv brugergrænseflade.
Brugbart brancheværktøj
Samarbejdet åbner for en ny og forbedret adgang til lejeniveauer i hele Danmark. Lejetjek+ kommer med en intelligent beregningsmodel, som sikrer bedst mulig udnyttelse af det hidtil største datagrundlag.
”Udlejer, administrator, investor, udvikler, rådgiver eller mægler vil fremover nemt og fleksibelt kunne få adgang til detaljerede nøgletal på lejeniveauer for en hvilken som helst matrikel i landet,” siger Mikkel Alsø, økonomisk chefkonsulent i EjendomDanmark.
Han er ikke i tvivl om, at Lejetjek+, vil være et brugbart værktøj for branchen:
”Med samarbejdet ønsker vi at berige markedet med et unikt og endnu stærkere produkt. Vi anvender Lejetjek i en ny kontekst. Brugeren vil kunne indhente et beregnet lejeniveau efter anvendelsestype på en hvilken som helst geokoordinat i landet, hvilket betyder, at vi kan komme helt tæt på den enkelte grund eller ejendom,” siger han.
Også Søren Nielsen, CEO hos Estaid, glæder sig over det nye samarbejde:
“I vores tætte samarbejde med EjendomDanmark er vi i fællesskab lykkedes med at skabe markedets bedste løsning for lejedata, der giver hele branchen mulighed for at finde og skalere benchmark til en hvilken som helst ejendom i landet, så man nemt kan underbygge sine analyser med bundsolide data,” siger han.
Lejebenchmark for alle områder af Danmark
Med Lejetjek+ hos Estaid, kan brugeren med et enkelt klik få beregnet et lejebenchmark på baggrund af de omkringliggende lejemål.
“Det har været vores højeste prioritet at kunne tilbyde troværdige benchmarks, og der har derfor været store krav til datagrundlaget. EjendomDanmark har indsamlet og behandlet data fra en kvart million reelt indgåede lejekontrakter fra seriøse spillere i branchen. De sammenlignelige, reelle og seriøse datapunkter giver det stærkeste datagrundlag, man kan ønske sig,” forklarer Søren Nielsen.
Lejetjek+ tager højde for forskelle i ejendommenes og enhedernes forskellige karakteristika som fx opførelsesår, anvendelse, areal, lejereguleringstype og seneste indflytningsdato. Det gør det muligt for brugeren at sondre mellem aktuel leje i området og markedsleje. Dertil kommer, at brugeren ud fra en ny indikator får en sikkerhed for, hvor godt estimatet vurderes at være.
Sikkerhed for branchens oplysninger
EjendomDanmarks markedsstatistik er baseret på frivillige indberetninger, som behandles fortroligt af EjendomDanmark, og det er et helt centralt element også i det nye statistikprodukt.
”Den nye løsning er sat særligt op, så vi kan anvende markedsdata fra markedsstatistikkens mange indberettere uden at udstille de enkeltes oplysninger. Data ligger udelukkende hos EjendomDanmark, beregningerne er anonymiserede og resultaterne udregnes i vores statistiske model – baseret på 250.000 forskellige bolig- og erhvervslejemål,” forklarer Mikkel Alsø.
Ud over de præcise lejebenchmark er der desuden udviklet et simuleringsmodul, hvor brugeren kan eksperimentere med en ejendoms anvendelse, sammensætning og størrelse. Det kan give et værdifuldt indblik i ejendommens eller grundens potentiale med henblik på fremadrettet udlejning, konvertering eller udvikling.
Branchen er begejstret: ”Imponerende præcist”
Ejendomsselskabet Wihlborgs og Ejendomsselskabet Olav de Linde er nogle af de aktører i branchen, der leverer data til EjendomDanmarks markedsstatistik og har fået demonstreret de muligheder, Lejetjek+ giver. Mens Wihlborgs overvejer at investere i værktøjet, har Olav de Linde allerede taget det i brug.
Til gavn for alle
Johan Tofte, projekt- og udviklingschef i Wihlborgs, mener, at Lejetjek+ er lige det, markedet har gået og ventet på.
”Vi bruger en del energi i det daglige på at opnå et lokalt markedskendskab. Vi får selvfølgelig en viden af selv at være aktør i markedet, men vi skal også være opmærksomme på, hvad andre gør, og hvad der virker. Med Lejetjek+ kan vi enormt hurtigt få dannet os et overblik over det lokale markedsniveau. Det er noget, vi har efterspurgt et stykke tid,” siger han og er ikke i tvivl om, hvad Wihlborgs ville kunne bruge værktøjet til.
”Vi kan hurtigt få overblik over top- og bundniveauer på lejen for forskellige typer lejemål og en fornemmelse af hvilken omsætning og indtægt, vi kan generere i et bestemt område. Samtidig kan vi få afstemt, om vores forventninger passer til markedet, og om vi ville kunne bidrage med nogle produkter til en konkurrencedygtig pris.”
Johan Tofte mener, at det er rigtigt positivt, at branchen nu har mulighed for at opnå en bedre markedsindsigt og får et mere transparant grundlag at tage beslutninger ud fra.
”At der kan komme mere transparens i markedet er noget, der kan gøre os alle sammen lidt klogere og lidt bedre. Det vil være til gavn for alle.”
Større tryghed
Også Ejendomsselskabet Olav de Linde er positive stemt for det nye produkt og har allerede taget det i brug. Jakob de Linde, forretningsudviklingschef i ejendomsselskabet, beskriver det som værende ”imponerende præcist” og noterer, at kvadratmeterlejen har ramt nærmest perfekt. For Jakob er dette helt væsentligt. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt at sætte lejen på et nyt projekt skævt fra begyndelsen:
”Det handler jo om at ramme rigtigt første gang – og det kan jeg med større tryghed gøre nu.”
Hvor Lejetjek+ kører på Estaids platform, vil Lejetjek Basis fortsat være at finde hos EjendomDanmark og vil blive videreudviklet sideløbende.