Novo Nordisks ekspansion vender op og ned på markedet for erhvervsgrunde

Novo Nordisk er i færd med at opgradere sin faciliteter rundt omkring på Sjælland – herunder det i forvejen kæmpestore fabriksanlæg i Kalundborg. Dette sidste byggeprojekt ventes først afsluttet i 2029, og i mellemtiden vil det give arbejde til alskens leverandører og byggevirksomheder. PR-foto: Novo Nordisk

Af:

Medicinalgiganten udvider i stor fart for at kunne levere nok af de populære midler mod fedme. Udvidelserne giver arbejde til såvel byggefirmaer som fabrikker, der leverer udstyr – og som derfor også selv må udvide, og i den forbindelse efterspørger fabriks- og lagerejendomme, som ellers stod til nedrivning.

Fra slutningen af 2020 og nogle år frem var der en storhedstid for logistik. De nedlukningsramte forbrugere købte fysiske varer i stedet for ferierejser og byture. Snart var forsyningskæderne tilstoppede, hvilket blot skabte yderligere behov for lagerplads. Mens virksomhederne således måtte tage, hvad de kunne få, fik de gammeldags lagerejendomme et pusterum. Ejerne af disse ejendomme var dog ikke i tvivl om, at det var en fest med en udløbsdato, de stod i.

Hvad de ikke havde forestillet sig var, at den ene fest skulle gå direkte over i den næste. Nu er det medicinal- og biotekvirksomheders hastige ekspansion, der skaber ringe i vandet og vender op og ned på mangt og meget på det sjællandske marked for lagerejendomme og erhvervsgrunde.

”Vi er tilsmilet af den kapitalindsprøjtning, som mediko-branchen kommer med. Det er ikke bare den lille industrivirksomhed, der laver mærkelige dingenoter, der skal bruge mere plads. Det er også videns- og opstartsvirksomheder. Det skaber en efterspørgsel rundt omkring i København,” siger Kim Kyhl Andersen, adm. partner i erhvervsmæglerfirmaet Andersen Erhverv.

En lille storbæltsbro
Det er naturligvis især Novo Nordisk, det hele handler om. De seneste år har der været talt meget om ”sorte svaner” i økonomien – de helt uventede begivenheder, som en pandemi eller en krig, der pludselig underminerer virksomhedernes planer. Novo Nordisks erkendelse af, at et af dets diabetespræparater også er effektivt til behandling af fedme, og at efterspørgslen efter det er enorm, er en positiv version af en sort svane. Endda en næsten ubegribeligt stor svane.

Alene i 2023 har Novo Nordisk købt ejendomme og materiel for 25,8 mia. kr. Det svarer næsten til en Storebæltsbro, og det er fire gange så meget for blot to år tidligere. Det er langt fra det hele, der er investeret i Danmark, men det er en indikation på, hvor stærkt det går, også herhjemme. Og hver gang Novo Nordisk opfører nye fabriks- eller lagerlokaler og fylder dem med avanceret udstyr, er der arbejde til et antal mindre virksomheder.

”Vi mangler plads til den myriade af industrivirksomheder, som er underleverandører til især medikobranchen. Det er klart, at de voldsomme beløb, som især Novo kaster ud i markedet, betyder, at omsætningen eksploderer hos en underskov af rådgivere og byggetekniske håndværksfag. De vælter rundt i de mange milliarder, Novo har smidt i nybyggeri, og nu har de selv brug for mere plads. De skal typisk bruge en kombination af lager, montage- og produktionsarealer og knapt så meget kontorplads,” siger Kim Kyhl Andersen.

Kilde: Novo Nordisk

Færre nedrivninger
Den pludselige efterspørgsel efter de ejendomme, der for blot få år siden blev betragtet som ukurante og forældede, giver følgevirkninger langt ind i markedet for erhvervsgrunde: En ejendom, som er udslidt, eller som af anden grund ikke kan bruges mere, vil normalt have en værdi, der afspejler, hvad andre kunne bruge grunden under ejendommen til. Der er altså nu nogle erhvervsgrunde, som mod forventning ikke kommer på markedet. Det skaber igen udfordringer for de transportvirksomheder, som i en mere direkte forstand betjener Novo Nordisk.

Ifølge ejendomsmægler Brian Steen Rolighed, som i Ringsted Kommune står for den daglige kontakt til de virksomheder, der overvejer at bygge i kommunen, er en del af de interesserede logistikvirksomheder, der kører for den danske medicinalgigant. Det gælder f.eks. H.Essers, der er ved at opføre et stort logistikcenter i Ringsted. Den belgiske logistikvirksomhed havde under pandemien opgaven med at fragte Pfizers vacciner. Den aktivitet er svundet ind, men til gengæld er der altså nye opgaver for Novo Nordisk.

Mest læste på BusinessReview.dk

1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Large panorama of Copenhagen, Denmark
Sådan får vi billigere boliger i københavn

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...