Norsk logistikinvestor stikker tåen i dansk vand

Bulks første investering i Danmark var denne ejendom på Jernholmen 49 i Avedøre Holme, som selskabet siden har istandsat. Blandt lejerne er Scan Global Logistics, fødevarevirksomheden Meyers og Haugen-Gruppen, en stor nordisk fødevare- og drikkevarekoncern. PR-foto

Af:

Bulk Industrial Real Estate, der i forvejen havde logistikejendomme i Norge og Sverige, har i al stilhed opstartet aktiviteter herhjemme. Ambitionerne er til mere, selv om markedet er blevet mere indviklet over de seneste par år.

Det lignede en no-brainer, da norske Bulk Industrial Real Estate for ca. halvandet år siden så småt begyndte at investere i danske logistikejendomme. Selskabet havde i forvejen aktiviteter i de to andre skandinaviske lande, og på det tidspunkt syntes efterspørgslen efter lagerplads endeløs.

I dag ser situationen mindre lys ud. Coronatidens tilstoppede logistikkæder er nu fortid, der er igen opstået tomgang i visse logistikejendomme, og rentestigningerne har generelt skabt usikkerhed om værdierne på ejendomsmarkedet. Men Bulk har ikke desto mindre valgt at blive her i landet og tage kampen mod langt større spillere på markedet. Siden februar har landechef Mads Bæk Pedersen således virket fra et nyåbnet kontor på Grønttorvet i Valby.

”Vi er en ydmyg koncern, forstået på den måde, at selv om vi fortsat har ambitioner om vækst i Danmark, afhænger de kommende projekter fuldstændigt af de muligheder, der viser dig. Dukker gode muligheder op, har vi, bl.a. i kraft af en stærk ejerkreds, de økonomiske muligheder for at slå til,” siger Mads Bæk Pedersen.

Fokus på bæredygtighed
Bulk Industrial Real Estate er en del af Bulk Infrastructure Group, som også omfatter datacentre samt internationale fiber-søkabler. Bulk er også aktiv inden for begge disse forretningsområder i Danmark, bl.a. ved at drive et datacenter ved Esbjerg. Alle disse aktiviteter medfører i deres natur stor CO2-udledning, og bæredygtighed – det, at prøve at gøre det bedre – er et væsentligt salgsargument for koncernen.

På logistikområdet har Bulk Industrial Real Estate foreløbigt investeret ca. en halv mia. kr. i Danmark – dels i en 32.000 kvm. stor ejendom på Avedøre Holme, dels i en byggegrund i Skandinavisk Transportcenter i Køge. Her giver lokalplanen mulighed for at opføre 28.000 kvm. med en loftshøjde på op til 30 meter. Det sidste er højt i forhold til standarden på godt 12 meter i moderne logistikejendomme. Men en del af salgsargumentet er netop, at man har fleksible rammer til at skræddersy løsninger til de kunder, der måtte komme i fremtiden.

”Vi har kapaciteten til at kaste os ud i gode sager. Men det gælder også om at slå til, når mulighederne byder sig. Vi er selvfølgelig godt klar over, at vi er oppe imod nogle store konkurrenter, som formentlig også har gode muligheder for finansiering, selv om renterne er steget, og bankerne er blevet lidt mere forbeholdne med at låne penge ud,” siger Mads Bæk Pedersen.

Efterspørgsel fra lejere
En af udfordringerne ved at gå ind i Danmark ligger i strategien med at lægge vægt på bæredygtighed. Målsætningen har man med fra det norske hjemland, men bæredygtighed kan have en anden konkret betydning i et dansk end i et norsk landskab, og samtidig bæredygtighedscertificerer man i Norge efter BREEAM, mens det i Danmark er DGNB, der er slået an.

”Som udgangspunkt konverterer vi det, vi gør i Norge, til en DGNB Sølv-certificering i Danmark. Men hvis en lejer efterspørger endnu mere bæredygtige løsninger, kan vi selvfølgelig også lave endnu flere tiltag i den hensigt,” siger Mads Bæk Pedersen.

Foruden lejerne kan investorer efterspørge grønne løsninger. Bulk-koncernen er ejet af den norske stifter Peder Nærbø sammen med internationale investorer og ansatte. 

”Vi gør nogle ekstraordinære ting af hensyn til bæredygtighed i løbet af due dilligence-processen ved køb af ejendomme, men også i forbindelse med efterfølgende byggearbejde. Vi er villige til at foretage nogle ting, hvor vi ikke nødvendigvis får pengene hjem igen i form af øget afkast,” slutter Mads Bæk Pedersen.  

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...