Sponseret indhold

Mange muligheder for energibesparelser gennem facility management

Høreapparatvirksomheden Widex (i dag WS Audiology) gik foran på bæredygtighedsfronten, da det opførte sit hovedsæde i årene frem til 2010. Teknologier, der dengang var nye – bl.a. solceller – reducerede energiforbruget til et minimum. De høje energipriser i 2022 har fået mange virksomheder til at gribe ud efter de samme teknologier, der i dag i højere grad er stangvarer. PR-foto: WS Audiology

Af:

Normalt er det ejeren af kontorejendom, der indgår aftale med en facility manager, som så står for servicering af de forskellige lejemål. Men for tiden får i hvert fald DEAS også mange henvendelser fra lejerne, som vil høre, om det er muligt at spare energi i driften. Et af de store samtaleemner er installation af solceller – noget, som i givet fald kræver en aftale med udlejer.

Havde nogen spurgt for blot et år siden, havde den almindelige selvopfattelse nok været, at vi allerede levede i et energioptimeret samfund. Klimadagsordnen har længe været på dagsordenen og fået såvel virksomheder som private til at tænke over, hvordan man undgår energispild.

Men under de høje energipriser, der er gældende lige nu, har vi set, at der er meget mere at gøre, uden at vi skal leve med store afsavn. Energitunge virksomheder, f.eks. gartnerier og støberier, har lanceret omlægninger af produktionen, som rask væk sparer en tocifret procentdel af energiforbruget væk.

Men også i kontorlandskaber kan der spares betydelige mængder energi, hvormed lejerne kan tage toppen af energiregningen. Staten har bebudet, at den sænker temperaturen i sine lokaler til 19 grader, og adskillige virksomheder har fulgt eksemplet. Som en tommelfingerregel sparer man 5 pct. af varmeforbruget ved at sænke temperaturen med 1 grad. Men der er meget mere at gøre. Selv om driften af kontoret ligger i faste rammer, er aftalt med udlejer og nedfældet i en kontrakt, kan et opkald til sin facility management-manager absolut være umagen værd.

Travlhed efter sommeren
Hans Andersen, bæredygtighedschef i DEAS, er en af dem, som tager telefonen, når erhvervslejerne ringer – eller som i hvert fald skal medvirke til at løse deres problemer.

”Det, som sker lige nu, er, at vi ikke kun på arbejder vegne af ejerne af ejendommene, sådan som det ellers har været historisk. Nu begynder lejerne at tage direkte kontakt til DEAS op for at råbe om hjælp. Det er noget, som nærmest er opstået efter sommerferien. I flere tilfælde skal vi ud at give rådgivningsydelser direkte til lejerne, som arbejder med spareplaner,” fortæller han.

Henvendelserne kan f.eks. handle om, hvordan man justerer klimaanlægget, så man sparer på energien, uden at det går meget ud over komforten. I den henseende handler det ikke kun om at undgå at varme for meget op – det handler også om at undlade at køle ned de dage, hvor solen står ind ad vinduerne og varmer luften op.

”Specielt i de helt nye erhvervsejendomme går klimaanlæggene hurtigt i gang, så snart der bliver lidt varmt. Det oplever vi desværre, at der er mange, der ikke er opmærksomme på,” siger Hans Andersen.

Rift om solceller
Men hos mange lejere er det noget helt andet end temperaturen, de konkret har i tankerne: Elforbruget. Med moderne el-pærer er forbruget til belysning ganske vist faldet, men det er stadig bekosteligt at holde it kørende. Det problem kan lejerne for en stor del komme udenom, hvis de kan formå udlejerne til at installere solceller på taget. Så en del af DEAS’ arbejde for tiden er at formidle kontakten mellem parterne om dét spørgsmål. 

”Der er en masse komplikationer med matrikelgrænser og andet. Men for en udlejer med en større erhvervsejendom er det stadig muligt at investere i solcelleanlæg, og så i virkeligheden forære strømmen til lejer, mod at man aftaler et finansieringsbidrag. Det laver vi flere anlæg med nu,” siger Hans Andersen. Som tommelfingerregel skal lejeren dog kun forvente, at solcellerne dækker 25 pct. af deres forbrug. I vinterens mørke timer er der f.eks. ingen hjælp at hente fra solcellerne.

Omvendt vil der også være timer, hvor lejeren ikke kan aftage hele produktion. Det er måske 30 pct., udlejeren vil kunne sælge på markedet. Hvor længe det kan ske til noget, der ligner de opskruede priser, vi ser lige nu, ved ingen. Det er chance, udlejer må tage. En ulempe er, at byggesagsbehandlingen kan trække ud. Det er især et problem i Københavns Kommune, oplyser Hans Andersen. ”Men når først tilladelsen er der, kan det gå hurtigt. De fleste leverandører har panelerne på lager. Sammenlagt skulle det kunne laves på fire-fem måneder,” siger han.

Hjemmearbejde atter i fokus
Ud over det peger Hans Andersen på en parameter, som de fleste virksomheder – mere eller mindre godvilligt – i forvejen håndterer: Hjemmearbejde. Dette blev som bekendt systematiseret for godt et par år siden for at undgå smittespredning. Mange medarbejdere kom til at opleve det som et gode, som de nødigt ville af med igen. For nogle virksomheder er det også helt fint, mens andre er modstandere af det. For de fleste er det dog vigtigt, at medarbejderne mødes jævnligt, så de slår knuder på sig selv for at gøre den fysiske arbejdsplads tiltrækkende.

I den nuværende situation kan en mulighed f.eks. være at samle medarbejderne over færre dage, så man de resterende kan slukke for varmen på i hvert fald nogle kontorer, og samtidig skrue ned for rengøring og måske kantinedrift. Om det umiddelbart er muligt, afhænger af kontrakten med facility management-udbyderen. Hos DEAS er man altid åbne over for tale om nye løsninger, oplyser Hans Andersen, der personligt er stor tilhænger af, at man bruger hjemmearbejdet til at spare på energiforbruget.

”Hvis man gjorde det til en ret, at folk kunne arbejde hjemme to dage om ugen, hvis det var praktisk muligt, ville man virkelig begynde at se besparelser på fossile brændstoffer. Der ville være besparelser både i byggeriet og i forbruget,” siger han.

Mens vi venter på energibesparelserne
For den enkelte virksomhed eller husholdning fører energibesparelser til en lavere regning, end man ellers ville have fået. Men er det bare de gode historier, man hører, og som vi skriver om i medierne? Det er vigtigt, at der også totalt set er en betydelig besparelse. Det er afgørende for, at vi undgår endnu højere priser, og endnu værre afbrydelser i forsyningerne, når vi kommer hen på vinteren.

Desværre er det endnu næsten umuligt at afgøre. Brancheorganisationen Green Power Danmark har stillet tal for elforbruget til rådighed for EJENDOMME, men opgørelsen rækker endnu kun frem til juli. Her var energiforbruget faktisk 1 pct. højere end året før. På den positive side lå boliger 10 pct. lavere end sidste år.

Men hvad der ligger i det, er heller ikke til at sige. Sidste år var endnu præget af corona, der fik folk til at tilbringe mere af ferien i hjemmet eller sommerhuset.

Nok så vigtigt: De store datacentre – populært sagt ”skyen” – er kommet til og forstyrrer billedet. De indgår i gruppen ”øvrige” i grafikken og tæller med i Danmarks energiregnskab, selv om de betjener brugere langt ud over landet grænser.

Den nedslående konklusion er, at der vil gå måneder, før vi kan se, om energibesparelserne virkelig batter noget i den store sammenhæng. Indtil da må hver virksomhed og husstand for sig gøre sit bedste, og så ellers krydse fingrene for, at vi kommer godt igennem vinteren.

Mest læste på BusinessReview.dk

Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...