Innovationen blandt opstartsvirksomhederne i byggebranchen blomstrer

Det nye danske mentoring-program drives af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB - en innovationshub, der arbejder med bæredygtig byudvikling. De udvalgte virksomheder får en base i BLOXHUB, hvor de bliver en del af et stort netværk af aktører inden for bæredygtig byudvikling med adgang til aktiviteter, matchmaking og vidensdeling. (Foto: Rasmus Hjortshøj)

Af:

Finalefeltet i Urbantech Mentoring programmet er nu fundet. 15 opstartsvirksomheder skal i løbet af foråret kæmpe om at få en plads i opløbet, hvor der kun er plads til 5. Programmet dokumenterer, at innovationen trives, når det gælder nye digitale løsninger til byggebranchen.

I starten af februar var der ansøgningsfrist til Urbantech Mentoring, et nyt dansk spor til det internationale innovations- og acceleratorprogram Urbantech. Nu er 15 danske opstartsvirksomheder så valgt til den videre proces, som munder ud i et afsluttende opløb til april. Her går de fem bedste videre til en afsluttende finale, hvor beslutningstagere fra Urbantechs corporate partnere samt investorer vil give afsluttende feedback.

Vinderne vil derefter kunne søge om at blive en del af hovedprogrammet Urbantech, der afvikles til efteråret. Hvis det lykkes, gælder det om at være knivskarp på sin forretningsidé, for her er konkurrencen fra de internationale deltagere benhård. De 15 virksomheder, der frem mod april skal dyste om at være med i finalen, tegner imidlertid et billede af, at innovationen stortrives i Danmark.

Fra idé til færdigt koncept
Det fælles omdrejningspunkt for såvel Urbantech Monitoring som selve hovedprogrammet er nye, digitale løsninger, der med den rette støtte og opbakning kan udvikle sig fra opstartsvirksomhed til flyvefærdigt forretningskoncept og være med til at gøre byerne mere bærdygtige at leve i. Blandt andet ved at reducere bygningsmassens CO2 forbrug såvel ved opførelse som under drift.

Med det rene danske spor er målet at få fat i innovationen og støtte den lige fra første færd, hvor den måske kun lige tegner konturerne af en idé, men kigger man nærmere på de 15 udvalgte virksomheder, tegner der sig et billede af en flok idémagere, der helt fra grunden har tænkt sig godt om. Nogle kigger bredt mod bæredygtig byudvikling, mens andre meget konkret kigger mod byggebranchen.

Data til hele værdikæden
Blandt andre virksomheden Constructive, der har kortlagt de komplekse arbejdsgange og kommunikationsprocesser i byggebranchen med henblik på at skabe en fælles ramme for samarbejde og genbrug af data på tværs af virksomhederne i branchens værdikæde. Ifølge medstifter Martin Raymond Jensen er der tale om den første holistiske samarbejdsplatform.

”Vores løsning bygger på et Best Practise princip, der fokuserer på at forbinde hele den økonomiske værdikæde af projekter i det byggede miljø lige fra håndværker til entreprenør”, forklarer Martin Raymond Jensen og føjer til, at store aktører såsom Rambøll og Sweco allerede har vist stor interesse. Han har mange års erfaring som projektleder i byggebranchen og kender derfor alt til værdien i at have styr på økonomien.

Sensorteknologi til træet
En anden løsning kommer fra firmaet Woodsense, der har udviklet en fugtsensor til træbyggeri. Den kan monteres i eksempelvis eksisterende byggeri, hvor trækonstruktioner skal monitoreres, men henvender sig i høj grad også til nybyggeri, hvor der i bæredygtighedens navn satses mere og mere på træ som materiale. Jeppe Rasmussen, der er medstifter af virksomheden, er da heller ikke i tvivl om potentialet.

”Træ er på mange måder attraktivt som materiale, men det er mit indtryk, at byggebranchen har været tilbageholdende med at tage det i brug, fordi man har været bekymret for potentielle fugtproblemer”, forklarer Jeppe Rasmussen. Interessen fra især træindustrien er stor, men for at træbyggeri for alvor kan vinde indpas i byggebranchen, er det nødvendigt at kunne eliminere skader i fremtidens træbyggeri. Det kan denne sensor.

Skærm til varme og køling
Blandt de øvrige bygningsorienterede virksomheder i Urbantech Mentoring programmet kan nævnes SorptionShade. Her har man udviklet en udvendig solskærm af aluminium, der også er et solpanel. Den er tilsluttet et kølet/ventilationssystem og kan såvel opvarme som afkøle en bygning ved hjælp af solenergi. SorptionShade kan levere op til 40 pct. af den nødvendige energi til opvarmning og 95 pct. af den nødvendige energi til afkøling.

Virksomheden Buildcode har udviklet løsningen SiteMotion, der giver byggeledere mulighed for at forbinde den virkelige verden på byggepladsen med Virtual Design & Construction med henblik på at sikre, at projekter bliver leveret til tiden i aftalt kvalitet og inden for de økonomiske rammer, mens Procedural arbejder med digitalisering af beregninger og procedurer inden for Architectural, Engineering and Construction

Internationalt potentiale
Her er formålet at forbedre design og bæredygtighedsresultater gennem digitale værktøjer, der giver brugerne mulighed for at styre tekniske arbejdsgange og beregninger, hvorved risici for tekniske flaskehalse i arbejdsgangen reduceres. Endelig kan nævnes virksomheden REA, der med sin Analytics løsning konsoliderer og standardisere data på tværs af flere udbydere af måleenheder, så energiforbruget kan reduceres.

”Vi vil gerne fremme muligheden for, at flere danske opstartsvirksomheder kan vokse og konkret sætte deres digitale løsninger i spil, når det gælder udviklingen af fremtidens bæredygtige byer og bygninger. Potentialet er stort både i Danmark og internationalt”, siger Simon Kofod-Svendsen. Han er projektchef i Realdania, som sammen med Industriens fond står bag Urbantech Mentoring.

God støtte til opstartsvirksomhederne

Urbantech Mentoring drives og faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, som er et innovationshub, der arbejder med bæredygtig byudvikling. Opstartsvirksomhederne får adgang til en digital platform fra Rainmaking, der blandt andet indeholder træningselementer om strategisk brug af design fra Dansk Design Center. Desuden bliver de en del af BLOXHUB’s netværk af aktører inden for bæredygtig byudvikling med adgang til aktiviteter, matchmaking og videndeling. Virksomhederne matches endvidere med mentorer og iværksætterne gennem hele processen og bakkes endvidere op af nonprofit erhvervsledernetværket Connect Danmark.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...