Huslejerne på mange erhvervslejemål er røget i vejret

For tiden står virksomheder i kø for at få attraktive kontorer centralt i København. Det løfter huslejen. Men det kan ændre sig i de kommende år, forudser Peter Winther, executive director og partner i Colliers.

Af:

I 2021 kunne ejendomsselskaberne bogføre værdistigninger på næsten 5 pct., alene som følge af huslejestigninger. Især når det gælder logistikejendomme og kontorer i det centrale København var – og er – det udlejernes marked. Nyt kontorbyggeri undervejs kan ændre situationen.

Mange virksomheder frygter for tiden inflation – vil de komme til at betale mere for de varer og tjenester, de skal bruge, og vil deres kunder acceptere, at de selv sætter priserne op? På et felt er prisstigninger imidlertid for længst slået igennem, måske uden at mange har bemærket det. Nemlig på de huslejer, virksomhederne betaler. Det fremgik, da Colliers på et web-arrangement torsdag i sidste uge præsenterede sin markedsrapport for 2022. Mens højere huslejer i 2020 stort set ikke førte til værdistigninger på ejendomme, medførte de i 2021 værdistigninger på 4,8 pct. Det er godt for ejendomsselskaberne, men det er naturligvis på lejernes bekostning. En mindre del af det skyldes, at huslejerne i boliger hele tiden stiger lidt. Men overordnet set er det store stigninger i nogle erhvervssegmenter, man ser i tallene, fastslår Peter Winther, exectuive director og partner i Colliers.

Tilpasser sig markedet
”Vi har i nogle segmenter, specielt i logistik, set, at der var så stor efterspørgsel, at udbudslejen er sat op. Det samme har vi set på centrale kontorejendomme i København. Her er der stort set ikke nogen tomgang. Og så er det klart, at når en lejer siger op, og der står tre nye parat til at flytte ind, så tilpasser man sig markedet,” siger Peter Winther.

Børsnoterede Jeudan er et godt eksempel på et ejendomsselskab, som udviklingen kommer til gode. Selskabet har mange kontorejendomme netop i det centrale København, og i sidste uge fandt det anledning til at meddele aktiemarkedet, at det kommende årsregnskab for 2021 vil vise et rekordoverskud på ca. 3 mia. kr. Det meste af dette udgøres af opskrivninger i ejendomsværdier, bl.a. med baggrund i ”det høje aktivitetsniveau med udlejninger”.

Reguleringer på vej
I lejekontrakter aftales vilkår for lejereguleringer, så en udlejer ikke bare kan sætte huslejen op efter forgodtbefindende. Men efter de aftalte indeks kan lejere i bestående lejemål godt opleve prisstigninger på ca. 3 pct. i 2022, vurderer Peter Winther. Men de store lejestigninger forekommer, når en ny lejer kommer ind i et efterspurgt lejemål. Det indebærer også, at denne nye lejer ikke nødvendigvis bemærker en prisstigning – måske noterer man sig bare, at det nu engang er det, man skal betale for at få lokaler med en god beliggenhed. I de kommende år vil disse nye lejere dog gøre sig selv en tjeneste ved at stille spørgsmål til huslejen. I hvert fald på kontorområdet kan markedet nemlig vende, når store mængder af nybyggeri kommer på markedet i 2023 og 2024.

”Nogle af de store ting er Danske Bank, der flytter til et nyt hovedsæde (på Postgrunden, red.), og at Nykredit og AP Pension flytter. Hertil kommer spekulativt byggeri. Så der kommer relativt mange nye førsteklasses kontorer i indre by og i Nordhavn, og det er klart, at det på sigt vil kunne have en dæmpende effekt,” siger Peter Winther.

Grafik: Colliers

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
li iw2
Podcast om investeringsure: Ekspertindblik fra Investment Watches
Armaflex_ isolering mod kulde
Teknisk isolering – den hurtigste vej til besparelser 

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...