Sponseret indhold

Historisk lave forventninger blandt ejendomsmarkedets aktører 

Af:

Efter et økonomisk turbulent år fælder ejendomsbranchen dom over året, der gik. Forventningerne til det totale afkast for 2022 er de laveste i over 10 år, og tiltroen til 2023 er endnu lavere. De faldende ejendomsværdier kan have konsekvenser for fremtidige investeringer og byudvikling. 

2022 blev afsluttet med rekordlave forventninger til det totale afkast for året på blot 3,3 procent, og branchen spår et yderligere fald til 3,0 procent i 2023. Det er det laveste målte i forventningsundersøgelsens historie. 

”Det er den usikre økonomiske situation, der i det forgangne år har resulteret i de svingende og i sidste ende meget lave forventninger til det totale afkast for 2022. Konsekvensen er blandt andet et forventet fald i ejendomsværdierne for alle sektorer, men værst står det til for bolig- og kontorsektoren,” forklarer Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark og uddyber: 

”Det er en bekymrende situation. Værdifaldet kan påvirke investeringsinteressen, og derfor forsinke den nødvendige udvikling og klimatiltag – at der opføres flere boliger og skabes bedre fysiske rammer på landets arbejdspladser.”  

Ramt af ”the perfect storm” 
Undersøgelsen viser, at vi skal helt frem til 2024, før der igen er optimisme at spore. Michael Nielsen, direktør i Danica Ejendomme, beskriver den massive modvind som ”the perfect storm”: 

”Det er kombinationen af stigende renter, høj inflation, høje energiudgifter, lav forbrugertillid og generel økonomisk usikkerhed, der har skabt en ond cirkel og lige nu er med til at gøre fremtiden usikker og ikke mindst udfordrende for ejendomsinvestorerne. Vi regner med, at 2023 bliver lavpunktet, før det forhåbentlig vender i 2024.” 

En geografisk skævvridning 
De faldende ejendomsværdier får tilmed investorerne til at begrænse og målrette deres investeringer til, hvad der betragtes som mere sikre ejendomme i landets større byer.  

”Det forventes, at faldet i ejendomsværdierne er mindst i København, Aarhus og Odense, og tiltroen er allerstørst til Hovedstaden. Det er selvfølgelig positivt, at der i nogle områder er et mindre fald, men det skaber også en farlig skævvridning, hvor fx landdistrikterne efterlades med manglende interesse for at investere og udvikle områderne,” fortæller Peter Stenholm. 

Optimisme om udlejning 
Der er dog fortsat optimisme, hvad angår udlejning af ejendomme. For bolig er udlejningsprocenten neutral, og den forventes at blive høj det næste år, ligesom der er en svag, men dog positiv forventning til markedslejen. Markedslejen for kontor i København forventes tilmed at stige med 2,2 procent i 2023. Og med Danica Ejendommes store udlejningsportefølje, er det gode nyheder, selvom det ikke opvejer faldet i ejendomsværdierne. 

”De faldende ejendomsværdier kan ikke kompenseres med stigende lejeindtægter, da markedslejen sjældent følger prisudviklingen på lang sigt. Derfor er det vigtigt at fokusere på ejendommenes underliggende drift og opretholde et direkte afkast på højeste niveau. Men vi glæder os over den lave tomgang, og den vil vi meget gerne fastholde,” pointerer Michael Nielsen. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...