Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby har besluttet at alt nybyggeri på det 400.000 kvm. store område skal DGNB certificeres. DGNB. Rambøll er bygherrerådgiver på dette omfattende projekt. (Foto: Rambøll)
Andreas Qvist Secher
Det er fint at bygge bæredygtigt og at få byggeriet certificeret. Men man må ikke glemme det sociale element af bæredygtighedskonceptet, mener Andreas Qvist Secher, der er bæredygtighedsingeniør hos Rambøll. (Foto: Rambøll)

Det er ikke alle, der er eller har været i tvivl om, hvilken certificeringsordning, der vælges. Således har Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby besluttet, at alle fremtidige byggeprojekter skal gennemføres med bæredygtighed som ledende princip, lige som alt  nybyggeri skal certificeres efter bæredygtighedsstandarden DGNB. Rambøll er bygherrerådgiver på organisationsomstillingen.

”I byggebranchen får vi så småt mere og mere evidens for, hvilke bæredygtighedstiltag, der virker, og der er ikke nogen tvivl om, at den digitaliseringsproces, vi er midt i, er med til at fremme forståelsen for et fælles fodslag. Særligt inden for de mere målbare parametre”. 

Sådan siger bæredygtighedsingeniør Andreas Qvist Secher fra Rambøll. Han understreger imidlertid, at vi i målbarhedens navn ikke må glemme det sociale aspekt af bæredygtighed.

Husk det sociale element
”Det må ikke gå op i den rene kvantificering. Det er vigtigt at huske på, at vi bygger for mennesker, og det kræver en større indsats på de sociale parametre”, siger Andreas Qvist Secher videre. Rambøll har i samarbejde med Henning Larsen Arkitekter fokus på koblingen mellem bæredygtighed og byudvikling. Netop det sociale element af bæredygtighed er imidlertid ikke noget, som alle certificeringsordninger beskæftiger sig med.

Området på DTU, som Rambøll er rådgiver på, tæller ikke mindre end 400.000 kvm., hvor man forventer en årlig investering på mellem 500 og 800 mio. kr. i såvel nybyggeri som renovering. Andreas Qvist Secher er dog udmærket klar over, at begrebet bæredygtigt byggeri ikke er en facitliste. Samtidig understreger han nødvendigheden af at have forståelse for de forskellige fordele og ulemper i de enkelte certificeringsordninger.

Alle skal med lige fra start
Hos Rambøll har man ifølge Andreas Qvist Secher noteret sig, at opmærksomhedsniveauet i byggebranchen er eksploderet, når det gælder interessen for bæredygtighed. Branchens modenhed er også vokset, men der er et stykke vej endnu, førend interesse og modenhed mødes i det fælles sweetspot, hvor alle ambitionerne kan føres ud i livet. Udfordringen er at finde ud af præcis, hvordan det skal ske.

”En af forudsætningerne er ifølge min opfattelse, at det er vigtigt at kortlægge de organisatoriske ambitioner, og at hele projektteamet klædes på til at tænke bæredygtigt lige fra start”, siger Andreas Qvist Secher og føjer til, at han dog næppe anser det for sandsynligt, at de mange certificeringsordninger kan samles på fornuftig vis i ét system, som nogle i branchen efterlyser.

PODCAST

MEST LÆSTE