Sponseret indhold

Fremtidens arbejdskraft tænder på meningsfulde jobs

Anders Sælan, arkitekt og projektchef hos udviklingsselskabet Tetris Foto: Jeppe Carlsen.

Af:

Mere fokus på hvordan ejendomsbranchen bidrager til samfundet – mindre fokus på investering og afkast. Den yngre generation af medarbejdere drives blandt andet af meningsfulde job, hvor de kan gøre en forskel. Den dagsorden kan ejendomsbranchen med fordel spille ind, lyder rådet fra fremtidsforskeren og arkitekten. 

En ny generation unge står klar til at indtage arbejdsmarkedet, og de bliver en eftertragtet vare, for der er få af dem grundet en periode med lavt fødselstal. De næste 10 år bliver der 25.000 færre 15-19-årige på arbejdsmarkedet, påpeger fremtidsforsker Anne-Marie Dahl. Vil man som arbejdsplads stå stærkt i kampen om at rekruttere arbejdskraft, gælder det blandt andet om at forstå, hvad der kendetegner den generation, hun kalder for SoMe-generationen.

”De unge er opvokset i en individualistisk, digital tid med ufattelig mange drømmebilleder i medierne. De er vant til at skulle skille sig ud og præstere. På mange måder er de en perfekthedssøgende generation, som ikke vil betragtes som et nummer i rækken.”

Som virksomhed må man forberede sig på, at de unge ikke kun har høje forventninger til sig selv, de forventer sig også meget af arbejdspladsen – og det handler ikke om, at de skal tilbydes en høj løn. 

”De unge skal kunne se et formål og en mening med deres arbejde, de vil gerne gøre en forskel”, siger Anne-Marie Dahl. 

Positivt aftryk på samfundet
Det synspunkt er Anders Sælan, arkitekt og projektchef hos udviklingsselskabet Tetris, enig i. Han mener, ejendomsbranchen skal blive endnu bedre til at flage, hvorfor et arbejde i branchen giver mening. 

”Det primære fokus for branchen har gennem mange år været at foretage fornuftige investeringer og få en god forrentning, og det er ofte den historie, man har fortalt. Men ejendomsbranchen bør blive bedre til at vise og fremhæve, hvordan de sætter et positivt aftryk på samfundet,” råder han. 

Ejendomsbranchen har stor indflydelse på udviklingen af de danske byer og skaber rammerne for almindelige menneskers dagligdag, og det kan man med fordel slå på. 

”Måske gør man en indsats for miljø og klima eller tilrettelægger boligområder på en særlig måde for at skabe de mest optimale forhold for den ældre eller yngre del af befolkningen,” siger Anders Sælan.

Enkelte i branchen er begyndt at udvikle koncepter inden for ungdoms-, senior- eller plejeboliger. Det er et fint eksempel på, hvordan man kan vinkle sit produkt ind i en samfundsmæssig kontekst, og lade afkastet træde i baggrunden, mener Anders Sælan. 

Frihed og fleksibilitet vægter højt
For den yngre generation vægter muligheden for at udvikle sig også højt, når de skal vælge job. Udsigten til at arbejde inden for samme område mange år frem er ikke attraktivt.

”Som virksomhed kan man måske tilbyde nogle forskellige karriereveje, eller man kan åbne for, at medarbejderen kan blive sendt på udveksling i en periode,” foreslår Anne-Marie Dahl. 

Også den måde, man forventes at arbejde på, vil være afgørende for, om den yngre generation kan se sig selv i en bestemt stilling.  Det traditionelle 8-16-job er ved at være fortid, mener både Anne-Marie Dahl og Anders Sælan. Arbejdslivet er begyndt at blive mere flydende, og for mange vil det være vigtigt at få en vis form for frihed og fleksibilitet i hverdagen.

”Det kan godt være, vi tæller sammen til 37 timer om ugen i gennemsnit, men i nogle perioder vil medarbejderne arbejde mere, i nogle mindre. Der skal også være plads til at pleje sin familie og fritidsinteresser i hverdagen. Vores arbejdsliv er blevet mere digitalt, og de fleste medarbejdere kan nemt lægge nogle timer hjemmefra”, siger Anne-Marie Dahl.

En omstilling til et mere fleksibelt arbejdsliv vil være nødvendigt for ejendomsbranchen. Kontormedarbejdere har det seneste år bevist, at det er muligt at præstere, selv om arbejdet foregår fra hjemmeadressen.

Fornuftig udvikling
Mange virksomheder har måtte bevæge sig væk fra, at medarbejderne stiller på arbejde i et fast tidsrum. “Det, mener jeg faktisk, er en fornuftig udvikling, som ejendomsbranchen endelig skal holde fast i på den anden side af corona,” siger Anders Sælan. Derudover mener han, at arbejdspladsen skal kunne noget andet og mere, end den vi kender. 

”Måske er det mere et mødested hvor kultur, erfaring og viden deles, end en klassisk ’head-down’ produktions-facilitet. Den traditionelle tilgang til det at gå på arbejde, tror jeg ikke, de yngre generationer kommer til at købe ind i.” 

Mest læste på BusinessReview.dk

bre141124
Ejendomme
Stationsparken-in-Glostrup_lowres
3 hurtige
DSCF6432-tryk
KLIFO satser stort på området for medicinsk udstyr
Reg_compliance_article
Etisk markedsføring: Reglerne for markedsføring af lægemidler
Jabra Evolve2 55 female working in office listening to a call boom arm up_ Large CMYK
Stemmen –arbejdsdagens nye nøgleværktøj

Podcast

Læs også

Køhlers Have
Boligbyggeriet ser ud til at komme op i tempo igen
Efter nogle år, hvor høje materialepriser, høje renter og generel usikkerhed har fået bygherrer til at aflyse eller udsætte byggeprojekter,har...
Winners gold trophy with golden star confetti
Årets vindere af ejendomsbranchens priser er fundet
Ved ejendomsbranchens topmøde, EJENDOM2024, blev de eftertragtede titler Årets Mest Nytænkende Virksomhed, Årets Bæredygtighedspris...
default
Kopenhagen Furs tidligere hovedsæde i Glostrup til salg for 630 mio. kr.
Et stykke Danmarkshistorie lukkede efter 78 år, da Kopenhagen Fur slog sit sidste hammerslag på sine pelsaktioner i sommer. EDC Erhverv...