Fortsat positiv udvikling for investeringsejendomme?

Rødovre Centrum er klar til at udvide centeret, fortæller adm. direktør Jacob Martens Birkbøll. Foto: Klaus Sletting Jensen

Af:

Butikkerne er ved at vende stærkt tilbage efter et par år med nedlukninger og mundbind, og også efterspørgslen på butikslejemål vil stige det kommende år. Samtidig bliver der god afsætning på både kontor-, industrilokaler og boliger. Det fremgår i en ny måling af ejendomsbranchens forventninger. Men en stigende inflation og den fortsatte krig i Ukraine kan spænde ben for den positive udvikling.

På den ene side har ejendomsbranchen en forventning om, at 2022 kan munde ud i et historisk højt afkast på 6,8 procent for investeringsejendomme. På den anden side er der en stor usikkerhed i branchen, om den positive udvikling vil fortsætte. EjendomDanmark har netop offentliggjort sin nyeste forventningsundersøgelse og i øjeblikket fortsætter den positive udvikling for samtlige sektorer, er ejendomsbranchens vurdering.

Lysere tid for butik
Særligt positivt ser det ud for butikssektoren, der ellers har været hårdt ramt de seneste år. Allerede i 2019 skruede branchen forventningerne ned til de fysiske butikker. En udvikling corona forstærkede. Men ejendomsbranchen tør nu igen tro på en positiv udvikling.

”Butikslivet går forventeligt en lysere tid i møde, nu hvor vi er ude på den anden side af pandemien. Måske er den positive udvikling også et tegn på, at branchen forventer, butikkerne vil komme godt igennem konkurrencen fra den stigende onlinehandel. Det er tid til at udvikle frem for at afvikle ude i butikscentrene,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark.

Et af de butikscentre, der mærker en positiv udvikling, er Rødovre Centrum. Ifølge adm. direktør Jacob Martens Birkbøll er kunderne vendt tilbage, og besøgstallet er snart på samme niveau som før corona. Og så er kunderne tilmed blevet mere købelystne

”Kunderne er vendt loyalt og talstærkt tilbage og bruger gerne 12-15 procent mere, end de plejer. Det er for mig et signal om, at vi har været savnet i perioden med nedlukning, men også, at der stadig er behov for de fysiske butikker.”

Jacob Martens Birkbøll ser derfor, som den øvrige branche, lyst på fremtiden. Corona satte skub i en stigende onlinehandel, men han mener, at der fremover stadig vil være plads til både den fysiske butik og nethandel.

”Der er stadig masser af kunder, der gerne vil besøge de fysiske butikker, hvor man både får en oplevelse og rådgivning med på vejen. Hvor nogle af vores butikker også findes online, egner andre butikker sig kun til en fysisk placering. Frisører, skræddere og skomagere – den slags butikker vil vi kun gøre os mere i fremover.”

Udvider med spisesteder
Rødovre Centrum mærker samtidig en god efterspørgsel på ledige kvadratmeter. Det gælder både fra nye butikslejere, der gerne vil ind i centreret, og også eksisterende, der ønsker at udvide. Og det er også et positivt tegn, mener Jacob Martens Birkbøll. Rødovre Centrum er selv ved at udvikle et helt nyt spiseområde med kendte brands, som snart skal bidrage til at trække endnu flere butikslejere og besøgende til.

”For første gang går vi efter at have en koncentration af spisesteder. Vi udvider med op mod 500 kvadratmeter, hvor 300 af dem vil være et glashus, vi kobler på centeret. Med udvidelsen er det vores håb, at vi også kan tiltrække besøgende med det primære formål at spise hos os.”

Inflation og krig skaber usikkerhed
Spørger man aktørerne i branchen om udviklingen inden for investeringsejendomme, er der på trods af høje forventninger dog også en vis usikkerhed at spore. Halvdelen af de aktører, der har svaret ind på EjendomDanmarks undersøgelse forventer et totalt afkast på mellem 5,1 og 8,0 procent. Den anden halvdel mener, at afkastet bliver enten højere end 8,0 eller lavere end 5,1 procent. Usikkerheden blandt aktørerne er derfor historisk høj.

”Det skyldes primært den stigende inflation og krigen i Ukraine, hvor det er uklart hvilken betydning, det vil få på den lange bane,” siger Morten Marott Larsen og fortsætter:

”Inflationen var stigende allerede før krigen, men her mente mange, at det kun ville være et kortvarigt bump på vejen. Med krigen kan den højere inflation gå hen at blive længerevarende, og det kan være en udfordring. Bliver renterne trukket med op i en længere periode, kan det betyde faldende ejendomsværdier. Det er selvfølgelig noget, branchen holder øje med.”

Også hos Rødovre Centrum følges udviklingen nøje.

”Der er ingen tvivl om, at krig og inflation påvirker vores forbrugsmønstre lige nu. Den bekymring, det skaber hos den enkelte forbruger, må man acceptere. Men vi håber og tror på, at krigen snart får en ende,” siger Jacob Martens Birkbøll.

Mest læste på BusinessReview.dk

Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...