Fjern barrierer for digitalisering af ejendomsbranchen

Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark, mener, at digitalisering kan bidrage til en mere bæredygtig ejendomsbranche.

Af:

I en ny rapport giver ejendomsbranchen og lejerne fælles bud på, hvad der politisk skal til, hvis digitalisering for alvor skal sætte skub i en mere bæredygtig ejendomsbranche.

Digitalisering kan bidrage afgørende til en mere bæredygtig ejendomsbranche og et mere bæredygtigt samfund. Men politiske barrierer bremser i øjeblikket udviklingen. Derfor har EjendomDanmark sammen med repræsentanter fra ejendomsbranchen og lejerne undersøgt de politiske benspænd. Det har resulteret i otte konkrete forslag, der skal hjælpe digitaliseringen af ejendomsbranchen på vej.

“Skal vi løse en af samfundets store opgaver, er det nødvendigt at udnytte digitaliseringens potentialer. Målet med rapporten har været at skabe et solidt fundament for en fælles diskussion om, hvordan vi politisk set får banet vejen for en mere digital ejendomsbranche. Forslagene i rapporten kan både lejer og ejer se sig selv i,” uddyber Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark.

Mange politiske dilemmaer
Digitaliseringen af samfundet er en udvikling med enormt potentiale. Men det kræver lovgivning, der sikrer de involverede parter. Det gælder også for ejendomsbranchen. Hvordan skabes rammerne f.eks. for, at branchen har en nem og direkte adgang til relevante data om både forbrug, adfærd og bygninger uden at gå på kompromis med sikkerhed og persondata?

“Dilemmaerne er svære at håndtere, og de kræver, at ejere og lejere finder fælles fodslag, så digitaliseringen kan komme alle til gode,” siger Peter Stenholm.

Otte fælles forslag fra lejer og ejer
I rapporten præsenteres otte politiske forslag fordelt over tre temaer: Miljø og klima, social bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed – alle tre områder, hvor digitalisering kan gøre en positiv forskel.

“Det er vigtigt, at vi kommer hele vejen rundt og adresserer alle aspekter af bæredygtighed – både miljø og klima, fællesskabet og virksomheden og dens drift. Det hele skal hænge sammen for at blive en succes,” siger Peter Stenholm.

Forslagene inkluderer bl.a. ønsket om en langt mere direkte adgang til forsyningsdata og mere veludviklede EU-standarder for bygningsdata i almindelighed, en standardiseret “databehandleraftale” i lejekontrakter – dvs. i lejelovens typeformular – og en langt mere systematisk digitalisering af huslejenævnenes arbejde. Rapporten indeholder også forslag til, hvordan byggesagsbehandlingen kan styrkes i kommunerne og et ønske om, at digitalisering i højere grad tænkes med, når man designer renoverings- og udviklingspuljer på bygnings- og ejendomsområdet.

Et større projekt
Rapporten “Et styrket grundlag for digitalisering af ejendomsbranchen” er en del af det flerårige projekt “Digitalt fokus for ejer og lejer – i et bæredygtigt perspektiv,” som er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond og EjendomDanmark Fonden. Forslagene bygger på tidligere projektrapporter, der giver en status på digitaliseringen i ejendomsbranchen og kortlægger lejer og ejers digitale behov. Repræsentanter fra både ejendomsadministratorer, ejendomsinvestorer, PropTech-branchen, lejere og EjendomDanmark har desuden givet deres input til politiske barrierer på en workshop, der blev afholdt i november 2022.

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
ejd 130624
Ejendomme Epaper
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
Foto: rupixen-Q59HmzK38eQ-unsplash Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist Europa-Kommissionen præsenterede...
Couch_1
Gør tidsregistrering til et ledelsesværktøj
Tidsregistrering bliver en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft den 1. juli 2024. TimeLog,...
PFJ_FINAL-4
Tidsregistrering skaber værdi for virksomhederne
Den 1. juli 2024 bliver tidsregistrering en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft. Projectum, der...