Etiske normer skal sikre tillid til branchen

Nicki Frøiland, administrationschef hos Toft Administration, mener, at de etiske normer er gode til at sætte fokus på, hvordan administratorerne forpligter sig over for både kunder, lejere og samfund. Foto: Katrine Catalan

Af:

Etiske normer bidrager til en seriøs og professionel ejendomsadministration og er blevet et vigtigt arbejdsredskab for både større og mindre aktører. Med en branche i rivende udvikling er det snart tid til at revidere regelsættet for at sikre, at de følger med tiden.

I en baggård i Roskilde har Toft Administration til huse, mens DEAS ligger et stenkast fra Flintholm Station på Frederiksberg. Fælles for begge administrationshuse er, at de som medlemmer af EjendomDanmark skal overholde de etiske normer for ejendomsadministration. Et regelsæt, der udgør rammen for, hvordan administrator bør optræde over for kunder, lejere og myndigheder. 

Tillid til branchen 
For Toft Administration og DEAS er de etiske normer et vigtigt arbejdsredskab, som blandt andet bliver sat i spil over for medarbejderne, så de får en forståelse af, hvilken branche de er en del af. Det er også en måde at dokumentere på, hvilke krav administratorerne skal leve op til over for kunder og lejere. Troels Bronée Tinggård, director og advokat hos DEAS, mener, at den vigtigste funktion er at skabe tillid til aktørerne i ejendomsbranchen. 

”Der skal være tillid til, at vi bidrager til at bevare de værdier, der ligger i ejendommene – og nok så vigtigt: At brugerne af ejendommen har et godt sted at være. I DEAS ser vi det som vores opgave at skabe endnu mere værdi for vores investorer og lejere. Ikke bare i økonomisk forstand, men også i forhold til social, miljømæssig og menneskelig trivsel,” siger han. 

Også Nicki Frøiland, administrationschef hos Toft Administration, oplever, at der de seneste år er kommet et stadigt større fokus på, hvordan administrator forpligter sig over for både kunder, lejere og samfund. Og det er noget, kunderne også ønsker indsigt i. 

”De etiske normer viser, at vi i branchen arbejder inden for samme regelsæt, men også, at vi overordnet set tilbyder samme kvalitetsprodukt, ligegyldigt hvilken administrator, man vælger.” 

Den gode kundeoverdragelse 
Et af de områder, der bliver beskrevet i de etiske normer, er den gode kundeoverdragelse. Noget, branchen er blevet meget bedre til at håndtere i kraft af regelsættet, mener Nicki Frøiland. 

”Kunden har jo opsagt samarbejdet af en grund, så hvorfor ikke gøre overdragelsen til en god oplevelse for både den nye administrator og kunden?” 

En god overdragelse handler også om at være diskret, tilføjer Troels Bronée Tinggård. 

”Når vi overtager en portefølje, kan det være, vi opdager en fejl i den måde, den er administreret på tidligere. Her hjælper vi investoren med at komme i mål ved at få rettet på fejlen, men vi gør det på en diskret og ordentlig måde.” 

Det gode miljø 
De etiske normer skal også sikre, at der ikke opstår konflikt mellem lejerne. Det er administratorernes opgave at sikre det gode miljø i ejendommene, og hos DEAS har viceværterne en vigtig funktion, fortæller Troels Bronée Tinggård. 

”Hver dag arbejder vi på at gøre en positiv forskel for vores lejere. Vores viceværter møder lejerne ansigt til ansigt og ved, hvor skoen trykker. Derfor skal de også kunne mere end at passe ejendommen rent teknisk. De har et menneskeligt aspekt med i deres værktøjskasse, så de kan bidrage til, at konflikten ikke eskalerer, men også sikre, at ejendommen er et godt sted at være.” 

Også hos Toft Administration er det et område, de bruger tid og ressourcer på som en del af deres kundepleje. Nicki Frøiland har endda taget en uddannelse inden for konflikthåndtering for at være godt rustet. 

”Bestyrelserne i en ejer- eller andelsboligforening kan nogle gange have udfordringer med en beboer. Det sker derfor, at jeg sidder med til et møde som mægler. I sidste ende er det dog beboerne, der må finde en løsning, alle parter kan være tilfredse med.” 

Bør favne udviklingen 
Siden introduktionen af de etiske normer i 2007 er de løbende blevet videreudviklet, senest i 2016. I mellemtiden har ejendomsbranchen udviklet sig, og på nogle områder kunne normerne godt trænge til en opdatering, mener Troels Bronée Tinggård. Blandt andet bliver lejerne næsten ikke nævnt. 

”Lejerne er vores kunder og de vigtigste for, at korthuset bærer og holder. Derfor bliver de også inddraget for at kunne skabe de optimale rammer i ejendommene. De etiske normer kunne med fordel nævne vigtigheden af det gode samspil mellem lejer og udlejer.” 

Et område, der også kunne trænge til en opdatering, er at se på en udvidelse af målgruppen. 

”De etiske normer skal rumme alle, fra foreningskunder til pensionsselskaber og nu også de mange udenlandske investorer – men i dag skal de også kunne favne de nye virksomheder, der træder ind på det danske ejendomsmarked,” siger Troels Bronée Tinggård. 

Modernisering på trapperne 
Lena Hartmann, juridisk direktør hos EjendomDanmark, mener også, der er behov for en modernisering. Et arbejde, der er påbegyndt. 

”De etiske normer sætter fælles rammer for den kvalitet, der skal leveres til kunderne, og hvordan vi skal agere over for hinanden. I takt med at branchen og samfundet udvikler sig, bliver det nødvendigt, at vores etiske normer følger med, så vi til enhver tid sikrer det faglige og etiske niveau i vores arbejde,” siger hun.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...