Sponseret indhold

EJENDOMSINVESTERINGS-RÅDGIVEREN: FASTFOOD-KÆDER HAR FART PÅ

Martin Kibsgaard Jensen, direktør, cand. scient. pol. Blue Capital A/S

Af:

Flere fastfood-udbydere er i fuld gang med at føre vækstplaner ud i livet, og i en tid med forsigtige forbrugere er fastfood derfor en interessant del af detailsektoren for investorer i erhvervsejendomme. 

Med Ukraine-krig, økonomisk usikkerhed, rekordhøj inflation og rekordlav forbrugertillid er der udbredte bekymringer for detailbranchen. Vi hører nu ikke til de mest bekymrede – som udbyder siden 2010 af projektejendomme for samlet næsten 3 mia. kr. og med solide lejere bredt fra detailsektoren. Danskerne skal have mad på bordet hver dag, beskæftigelsen er fortsat historisk høj, og så har medierne en tendens til at fokusere på konkurser samt trængte butikker og brancher. Succeserne hører vi knap så meget om. Men de findes skam også i detailbranchen, og særligt fastfood-kæderne er en overset historie om fremgang og vækstplaner trods to år med coronaudfordringer og restriktioner.

Fremgang under corona
Generelt klarede fastfood-kæderne i Danmark sig godt under coronaforløbet, selv om de fleste satte deres vækstplaner i bero. I perioder måtte restauranterne nemlig ikke holde åbent, men kæderne formåede at øge salget markant inden for takeaway og drivethru med udlevering af mad og drikkevarer direkte til kundens bil. Meget tyder på, at flere kæder under coronaforløbet har fået fat i nye kundegrupper, ikke mindst børnefamilier. Dette udvidede fundament ønsker de nu at bygge videre på ved at etablere flere afdelinger. Lad os tage nogle eksempler: Burger King er på vej med tre nye restauranter, ligesom danske Sunset Boulevard åbner nye spisesteder. Svenske Max Burger indviede i sidste uge sin femte danske restaurant, og danske Roll’n Eat er på vej med sit fjerde kebab-spisested.

Langsigtede kæder
Den udvikling finder vi interessant i Blue Capital. Vores snart 90 udbudte ejendomsprojekter har en bred vifte af lejere, både inden for dagligvarer, udvalgsvarer og spisesteder. I fastfood-segmentet tænker kæderne langsigtet og er derfor villige til indgå lange uopsigelige lejekontrakter på 15-20 år, hvis der er tale om den rette placering. I nogle tilfælde bliver restauranten drevet af en lokale franchisetager, men kæden eller moderselskabet garanterer for lejen, og vi har endnu ikke hørt om et fastfood-lejemål med en stor kæde, hvor udlejer har lidt tab.

Interessante lejere
Efter vores vurdering kan fastfood-restauranter være interessante lejere, og tilsyneladende er investorerne enige med os: Da vi for få uger siden udbød en ejendom i Rødekro, lidt nordvest for Aabenraa, med Sunset Boulevard som lejer, så blev projektet udsolgt på kort tid. I disse dage lancerer vi et andet projekt med en fastfood-lejer: Ejendommen ligger i Haderslev og huser Burger King. Her kender vi af gode grunde endnu ikke investorernes vilje til at skyde penge ind, men forhåndsinteressen har været stor. De to projekter afspejler fastfood-kædernes langsigtede perspektiv: I Rødekro er lejeaftalen med Sunset Boulevard uopsigelig i 15½ år, og i Haderslev har Burger King forpligtet sig hele 20 år frem. Så selv om nogle forbrugere i øjeblikket er tilbageholdne, er der også lyspunkter i detailbranchen, og blandt solstrålerne er en vifte af velbesøgte fastfood-kæder. 

Mest læste på BusinessReview.dk

br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...