Sponseret indhold

Ejendomsadvokaten: Erhvervslejelovens § 14: Udlejers ret til at kræve ændring af lejevilkår

STEFFEN BANG-OLSEN Advokat og partner, og fagligt forankret i Kromann Reumerts ejendomsteam. Kromann Reumert vil her på siden dele viden, der omhandler alle juridiske aspekter inden for fast ejendom.

Af:

Erhvervslejelovens § 14 giver udlejer ret til at kræve ændring af lejevilkårene. Hvis lejer og udlejer ikke kan nå til enighed om fremtidige lejevilkår, har udlejer endda mulighed for at opsige lejeforholdet med erhvervslejelovens § 14 i hånden. Men hvilke lejevilkår kan udlejer kræve ændret, og indebærer § 14 en fuldstændig frihed til at opsige lejekontrakten for udlejer? Det ser vi nærmere på i denne klumme.

Gyldighedskrav
Erhvervslejelovens § 14 finder kun anvendelse, hvis parterne skriftligt har aftalt det. For at være gyldig skal en sådan aftale opfylde en række formkrav. Eksempelvis skal aftalen indeholde oplysninger om, at udlejer har ret til at opsige lejeforholdet, hvis parterne ikke når til enighed om de fremtidige lejevilkår. Desuden skal det fremgå, at lejer har krav på erstatning i forbindelse med en eventuel opsigelse. Derudover er det et gyldighedskrav, at lejeforholdet ikke er erhvervsbeskyttet. Hvis lejer vil anfægte gyldigheden af en § 14 aftale, skal lejer anlægge en sag herom ved retten senest 1 år efter, at aftalen er indgået.

Vilkårsændringer og varsling
Hvis § 14 er gyldigt aftalt, kan udlejer med 3 måneders varsel fremsætte krav om vilkårsændringer. Et krav om vilkårsændringer kan dog tidligst få virkning 8 år efter lejeperiodens begyndelse eller det tidspunkt en vilkårsændring sidst trådte i kraft, og tidligst 4 år efter en lejeforhøjelse sidst er trådt i kraft. Udlejers krav om vilkårsændringer skal opfylde en række formkrav, ellers risikerer udlejers krav at være ugyldigt.

Hvilke vilkårsændringer kan kræves?
Generelt er adgangen til at kræve vilkårsændringer bred. Udlejer kan kræve både ændringer af lejekontraktens vilkår og fysiske ændringer i lejemålet. Der er dog visse begrænsninger. Eksempelvis kan udlejer ikke kræve vilkår, der er i strid med ufravigelige bestemmelser i erhvervslejeloven. Derudover er det almindeligt antaget, at vilkår, der medfører en varig og væsentlig ændring af lejemålets identitet, heller ikke gyldigt kan kræves.

I alle tilfælde bør udlejer kun varsle vilkårsændringer, som udlejer er indstillet på at acceptere. Dette skyldes, at der er en reel mulighed for, at lejer accepterer vilkårsændringerne eller ikke fremsætter korrekt indsigelse mod ændringerne, hvorefter lejeforholdet vil fortsætte på de nye vilkår, som varsles af udlejer.

Udvidet opsigelsesadgang
Lejer kan gøre indsigelse, hvis lejer ikke ønsker at acceptere de varslede vilkårsændringer. Lejers indsigelse skal opfylde en række formkrav for at kunne anses for rettidigt fremsat. Hvis lejer har gjort rettidig indsigelse, skal udlejer indkalde lejer til en forhandling af de varslede vilkårsændringer. Hvis parterne ikke kan nå til enighed, og en af parterne som følge heraf meddeler den anden, at forhandlingsmulighederne anses for udtømte, kan udlejer opsige lejemålet med 6 måneders varsel. Lejer har ret til erstatning, medmindre parterne har aftalt andet.

§ 14 kaldes også udlejers udvidede opsigelsesadgang, da bestemmelsen reelt kan medføre udlejers opsigelse af lejemålet, hvis parterne ikke kan nå til enighed om de fremtidige lejevilkår. I alle andre tilfælde er udlejer alene berettiget til at opsige et lejeforhold af de grunde, der er udtrykkeligt oplistet i erhvervslejeloven, som i praksis er meget begrænsede. En udlejer, der ønsker at kræve vilkårsændringer med det ene reelle formål at opsige lejeforholdet – og dermed udnytte § 14 som en udvidet opsigelsesadgang – bør dog nøje overveje en potentiel risiko for ugyldighed- eller omgåelse. Dette særligt henset til, at der ikke foreligger trykt retspraksis som understøtter, at § 14 kan anvendes som en fuldt ud diskretionær opsigelsesadgang – altså fuld frihed til opsigelse. Aftale og udnyttelse af § 14 bør derfor overvejes grundigt, da der er en række ulemper, risici og konsekvenser herved.

Hvis § 14 er gyldigt aftalt, kan udlejer med 3 måneders varsel fremsætte krav om vilkårsændringer. Et krav om vilkårsændringer kan dog tidligst få virkning 8 år efter lejeperiodens begyndelse eller det tidspunkt en vilkårsændring sidst trådte i kraft, og tidligst 4 år efter en lejeforhøjelse sidst er trådt i kraft.

Mest læste på BusinessReview.dk

IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
2
Al kommunikation samlet på én platform

Podcast

Læs også

Til debat ved EJENDOM2024 - Hvordan påvirker AI ejendomsbranchen - Foto
Til debat ved EJENDOM2024: Hvordan påvirker AI ejendomsbranchen?
Tre aktører fra ejendomsbranchen giver deres bud på AI’s rolle for fremtiden, når EjendomDanmark igen inviterer til topmøde. Mød dem...
Street view
Pres på kontormarkedet stiger med nye jobtal
Der er igen en stigning i antallet af ubesatte stillinger. Men denne gang er det ikke kontorfag, der ekspanderer.Dermed er der udsigt...
Steffen-Bang-Olsen
EJENDOMSADVOKATEN: Grønne klausuler i lejeforhold
I takt med at bæredygtighed bliver stadig vigtigere for virksomheders fundament, er grønne lejeklausuler, også kendt som ESG-klausuler,...