Der er igen en stigning i antallet af ubesatte stillinger. Men denne gang er det ikke kontorfag, der ekspanderer.
Dermed er der udsigt til, at tomgangen i kontorlokaler kan blive ved med at tikke opad. Den er på sit højeste i to og et halvt år.
”Overophedningen har bidt sig fast i det danske jobmarked,” konstaterede Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar da Danmarks Statistik i sidste uge offentliggjorde tal for ledige stillinger.
Hvor antallet af ledige stillinger i den private sektor ellers har været faldende siden begyndelsen af 2022, har det igen været stigende i de seneste to kvartaler. Et stort antal ledige stillinger indikerer, at der er kamp om arbejdskraften, og det kan man bekymre sig over, hvis man er centralbank og skal holde inflationen i ave.
For ejendomsbranchen, derimod, er det umiddelbart bare godt, at der er masser af jobs, for dermed er der også behov for fysiske arbejdspladser. Særligt på kontormarkedet er det på det seneste lidt trægt med at få pladserne fyldt op.
Ejendomstorvet kunne forrige uge oplyse, at andelen af kontorlokaler, der er udbudt til salg eller udleje, er på sit højeste i to og et halvt år. Den seneste tomgangsstatistik fra EjendomDanmark tegner et tilsvarende billede.
Sjællænderen han er stærk og sej
Når man dykker ned i tallene fra Danmarks Statistik, fremgår det imidlertid, at det desværre ikke er for dem, der arbejder på kontorer, at overophedningen bider sig fast. Her tager den tværtimod af.
Endnu er det i høj grad Novo Nordisks ekspansion, der gør, at Danmark økonomisk klarer sig bedre end Sverige og Tyskland, som vi ellers har stort handelssamkvem med. Novo Nordisks aktivitet er for det første koncentreret om Sjælland, og for det andet handler de fleste nye jobs om at opføre eller drive produktions- og logistikfaciliteter. Andelen af nye jobs, der foregår ved et skrivebord, er beskedent.
Denne udvikling er ganske bemærkelsesværdig, når man tænker på, hvad der bekymrede politikere for bare en håndfuld år siden. Nogle geografiske områder og faggrupper, som man dengang frygtede var ved at sakke agterud, er nu i stedet kraftcentre.
Men de er altså ikke så stærke kraftcentre, at de fuldt ud løfter kontorfolket med op. Både i grupperne Erhvervsservice – f.eks. konsulenter, revisorer og advokater – og Information & Kommunikation har antallet af ledige stillinger snarere været stagnerende end stigende. Specielt de store virksomheder i disse grupper synes nu at have nemmere ved at rekruttere til kontorjobs.
Højere tomgang
Statiske oplysninger kan snyde, men i dette tilfælde harmonerer de med, hvad de mæglere, der formidler kontorlokaler, oplever i den virkelige verden.
”Vores udlejningsfolk kan godt mærke, at virksomhederne er blevet mere forsigtige, så det tager lidt længere tid at træffe beslutninger om at flytte til nye lokaler. Det hænger sammen med, at beskæftigelsen ikke længere stiger, men har stabiliseret sig og måske falder en smule,” siger Peter Winther, partner og storkundedirektør i Colliers International, således i en pressemeddelelse fra Ejendomstorvet.
”Men stigningen i tomgang er på ingen måde dramatisk, og da der ikke er større nybyggeri på vej, forventer vi ikke, at udbuddet stiger mærkbart den kommende tid,” tilføjer han dog.
Man behøver ikke umiddelbart frygte en situation som den, man især ser i amerikanske storbyer, hvor hjemmearbejdet har lagt kontorejendomme øde. Samme pointe er Ole Hækkerup, adm. direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening, inde på.
”Med det øgede udbud har virksomheder og andre på jagt efter nye lokaler fået mere at vælge imellem. Men det danske ejendomsmarked er fortsat i fornuftig balance, og vi har en sund samfundsøkonomi og markant lavere udbud af ledige kontorer end mange andre lande,” siger han.