EjendomDanmark: Ny vejledning fra Finanstilsynet kan føre til fald i byggeriet

Foto: iStock, Alexander Farnsworth

Af:

Finanstilsynet er på vej med en ny vejledning om lån for udlejningsejendomme og ejendomsprojekter, der risikerer at føre til mindre belåning og færre nye byggerier, lyder det fra EjendomDanmark. 

Finanstilsynet har udarbejdet et udkast til ”Vejledning om finansiering af udlejningsejendomme og ejendomsprojekter,” som vejleder banker og realkreditinstitutter til, hvordan de bør håndtere udlån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter. Ifølge Finanstilsynet kommer denne i kølvandet på den økonomiske situation i Danmark, og skal sikre kreditinstitutterne imod større tab ved finansiering af udlejningsejendomme og ejendomsbyggerier, så der ikke ses en gentagelse af situationen under fx finanskrisen. Men vejledningen møder kritik, blandt andet hos EjendomDanmark: 

”Nogle af forslagene i vejledningen er fornuftige nok – også set i lyset af, at vi står på tærsklen til en krisetid. Men den nye vejledning får i høj grad karakter af at være en lang tjekliste, som vil skade sunde ejendomsinvesteringer og få byggeriet til at dale markant, hvilket kan forværre en recession,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark.

Har allerede en effekt
Finanstilsynet udarbejder vejledninger, der kan fortælle om tilsynets praksis på bestemte områder. Udkastet til vejledningen om lån for udlejningsejendomme og ejendomsprojekter lister ca. 120 krav, som kunderne ”bør” opfylde og ca. 80 krav, der ”skal” opfyldes, hvis man ønsker at låne penge til at investere i en ejendom. Vicedirektør Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet har tidligere udtalt, at bankerne ikke er forpligtede til at følge en vejledning, men at den skal ses som en rettesnor. Men ifølge Peter Lilja, der er adm. direktør i Heimdal Nordic, er vejledningen normdannende i pengeinstitutterne: 

“Udfordringen er, at vejledningens mange bestemmelser bliver tolket som pligter, hvilket allerede nu har en effekt. Samtidig er det en indgriben mod en af bankernes kernekompetencer, og jeg mener ikke, at målet bør være at forhindre banker og realkreditinstitutter i at løbe risici. Det er basalt set det, de tager betaling for – og har stor erfaring i. Desværre vil markedet blive ramt over en bred kam med disse regler, til stor ugunst for branchen og samfundet.” 

Med vejledningen har bankerne ikke mulighed for at tage individuelle hensyn i en konkret sag. Den indeholder blandt andet anbefalinger til, hvor høj belåning der må være på forskellige typer ejendomme, ligesom Finanstilsynet lægger op til, at nettolejeindtægterne som udgangspunkt bør være 25 procent højere end ydelserne til optagne lån med fast rente og normale afdrag.

Kan få konsekvenser for den almindelige dansker
Hvis vejledningen træder i kraft, som den er fremlagt, vil det få mærkbare konsekvenser for den almindelige dansker, lyder bekymringen fra EjendomDanmark: 

”Det vil lede til et fald i boligbyggeriet, fordi det jo selvsagt bliver sværere at låne penge. Jeg er særligt bekymret for områderne, hvor der er stor efterspørgsel efter boliger. Det vil komme til at presse bolig- og lejepriserne yderligere op, hvilket i sidste ende betyder, at det bliver dyrere for den almindelige dansker at bo,” siger Morten Marott Larsen. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...